Close

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 30

Wątek: Jaki obiektyw??

Domyślnie Jaki obiektyw??

Podjołem decyzje ostateczną o zakupie Nikona D90, głównie ze względu ma matryce CMOS, i 920tyś punktów, czyszczenie matrycy, i dla kilku innych rzeczy
    Mam tylko dylemat przy wyborze obiektywu
    1. NIKKOR 18-200 f/3.5-5.6 G DX VR
    2. Nikkor AF-S DX 16-85 mm f/3.5-5.6 G VR
    3. Obiektyw NIKKOR 70-300 f/4.5-5.6 G VR
    4. Obiektyw Nikkor 18-105 mm f/3.5-5.6 ED VR

Czytając opinie i rezenzje na ich temat, oraz moje zapotrzebowanie, najbardziej podpasował mi
    Nikkor AF-S DX 16-85 mm f/3.5-5.6 G VR

Domyślnie

I?

Co dalej?

Co mamy napisać? Pochwalić Cię, powiedzieć czy źle czy wybrać za Ciebie?

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez baqers Zobacz posta
    I?

Co dalej?

Co mamy napisać? Pochwalić Cię, powiedzieć czy źle czy wybrać za Ciebie?
    Czlowieku wez wyluzuj. Po to stworzono forum zeby pytac. Nawet jezeli ktos jest w bledzie mozna inaczej
    ulozyc zdanie. Sugeruje troche wiecej tolerancji pomoze ci w zyciu

Do autora.
    Twoj wybor jest ok pamietaj po czasie najprawdopodobniej bedziesz musial podciagnac ogniskowa do 200-300mm
    Czyli czeka cie zakup drugiego obiektywu. Czy wybierzesz 18-200mm czy 16-85 roznicy w jakkosci wielkiej
    nie zobaczysz wiec ja przystaje przy 1 opcji.
    Pamietaj jednak ze jak kupisz np 50mm 1.8 i porownasz jakosc zdjec do ,,uniwersala" nie beda sie one juz tak podobac jak wczesniej Tak bylo ze mna

Powodzenia
    Ostatnio edytowane przez Przyjazny.Eu ; 19-10-2008 o 13:02

Domyślnie

Jestem wyluzowany, tylko chciałem wiedzieć co autor miał na myśli

Czy chciał sie pochwalić wyborrem, czy może upewnić a może zapytać.

Przeczytaj sobie jeszcze raz tego posta i zobacz, że z jego końca nic nie wynika. A jakby wynikało to bysmy wiedzieli o co chodzi, nie ?

Domyślnie

Jeśli autor wątku pozwoli to chciałby się podpiąć do wątku bo jestem w identycznej sytuacji jeśli chodzi o puszkę. Zastanawiam się natomiast nad SIGMĄ 18-200 mm DC OS HSM (czy będą z nią działać wszystkie funkcje pomiaru światła w D90?) lub SIGMĄ 18-50 mm f/2.8 EX DC Macro ewentualnie jakimś innym szkłem ze światłem 2.8 (oprócz Tamrona). Czy użytkownicy takowych szkieł mogli by nam troszkę pomóc i coś podpowiedzieć odnośnie wyboru szkła?
    Ostatnio edytowane przez Stach2008 ; 19-10-2008 o 19:29

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Stach2008 Zobacz posta
    ewentualnie jakimś innym szkłem ze światłem 2.8 (oprócz Tamrona).
    A dlaczego nie tamron, jeśli wolno spytać?
    Z pozdrowieniami,
    Ink.
    Instagram

Domyślnie

a czemu miałyby nie działać pomiary światła?

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Krasnystuff

Domyślnie

Inkognito dołączam się do pytania, ciekawa sprawa.

co do wyboru szkieł:
    nie rozumiem pytań tego typu, pytasz o obiektyw a podajesz różne ogniskowe, przecież nikt nie wie jakie ogniskowe ci potrzebne.
    pytanie powinno być o to jakie szkło jest godne uwagi w danym przedziale ogniskowych, 16-85 który wymieniłeś jest bardzo dobry optycznie -co wynika z testów, w tym przedziale ogniskowych na pewno faworytem będzie nikor 17-55 2.8 choć jest dość drogi, dorzyciłbym tamrona 17-50 którego używam i bardzo sobie chwale, obydwa szkłą które wymieniłem są jasne i tym bym się kierował na twoim miejscu przy wyborze optyki.
    pozdrawiam
    Ostatnio edytowane przez brun ; 19-10-2008 o 20:42
    D80 N 35 1.8G T 17-50 2.8 N 70-300 VR SB-600

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Inkognito Zobacz posta
    A dlaczego nie tamron, jeśli wolno spytać?
    Mam kumpla który wymieniał już po raz 3 Tamrona 17-50 bo ciągle były z nim kłopoty (na D200). Wiem że z Canonami chodza bardzo dobrze ale z Nikonem troszkę gorzej.

Cytat Zamieszczone przez baqers Zobacz posta
    a czemu miałyby nie działać pomiary światła?
    Poprostu zapytałem i tyle. A tak po za tym to zadając pytanie spodziewałem sie odpowiedzi a nie kolejnych pytań
    Natomiast jeśli chodzi o ogniskowe to przyjmijmy poprostu zakres od 18 do +/- 200 mm
    Ostatnio edytowane przez Stach2008 ; 19-10-2008 o 20:57

Domyślnie

Stach2008 - no ja rozumiem, że Twój znajomy miał złe doświadczenia. W gruncie rzeczy wydaje mi się jednak, że prawdopodobieństwo trafienia sigmy 18-50 2.8 nie sprawiającej problemu jest podobne do trafienia Tamronika. Z tego co czytałem, więcej zwolenników ma jednak Tamron (sam nie używałem ani jednego ani drugiego, aczkolwiek gdybym się decydował zdecydowałbym się na Tamrona). Z tego tylko powodu zapytałem dlaczego odrzucasz to szkiełko bow relacji cenowej są to bardzo konkurencyjne produkty.

A z zakresu 18-200 to najlepiej brać nikkora. W relacji cena/jakość ten obiektyw wypada dość dobrze - no i ma VR, czego w wspomnianej przez Ciebie sigmie 18-200 nie uświadczysz. Mimo różnicy w cenie decydowałbym się już na Nikora- ale Ty nie wziąłeś go pod uwagę z tego co widzę, dlatego zastanawiam się jaki masz budżet na obiektyw przeznaczony

Jeszcze mała uwaga co do światła i zakresu. Musisz okreslić czy bardziej Ci zalezy na jasnym obiektywie, czy bardziej na uniwersalności jego zastosowania (nie wiem jaką szklarnię już posiadasz) i jakie tematy fotograficzne Cię interesują.
    Z pozdrowieniami,
    Ink.
    Instagram

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów