Close

Strona 138 z 846 PierwszyPierwszy ... 3888128136137138139140148188238638 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 371 do 1 380 z 8455
    Marcin Stawiarz
    Gość

Domyślnie

Po rekomendacji kolegow, stalem sie szczesliwym posiadaczem S2431W.

Jak na razie nic w nim nie ustawialem, bo poki co jest ok, chyba Jak dla czlowieka przyzwyczajonego do 17" CRT, to skok jest wyjatkowo duzy, ilosc szczegolow i elementow na zdjeciach, ktorych wczesniej nie zauwazalem jest bardzo duza. W PSie zazwyczaj pracowalem na 16,7-25%, a teraz spokojnie przy moich plikach mozna robic to przy 50% powiekszeniu - zeby to ogarnac.

Nie zanotowalem takze dead/hot pixeli, wiec moja radosc jest tym wieksza.

Przy okazji polecam sklep, w ktorym dokonalem zakupu: colourconfidence.com (czekalem 2 dni robocze na realizacje).

Domyślnie

Nie chciałbym aby rozpętała się znowu jakaś wojenka, ale zpytac muszę
    Jak w stosunku do modeli zapodanych w wątku o monitorach godnych uwagi trzymając się np. przekątnych wyglada jakośc paneli Mac ?
    Np. panel w iMac 24" w porównaiu do Eizo czy Nec o zbliżonej wielkości
    pozdrawiam
    ff

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez grzegorzant Zobacz posta
    Na polu monitorowym nie ma wojny japko kontra reszta.

Jak w stosunku do modeli zapodanych w wątku o monitorach godnych uwagi trzymając się np. przekątnych wyglada jakośc paneli Mac ?
    pozdrawiam
    Zależy z czym Pan porówna. Jeśli z najtańszymi Eizo SXX01, lub Nec Accusync to Makówki są dużo lepsze. Ale już z średnią półką Eizo, S, SX, Nec 90, Mac nie ma z czym powalczyć. Nie mówiąc o profesjonalnych Eizo CE, CG, Nec SV.
    Zawodowo zdjęć nie robię już ze 25 lat, ale coś tam zostało. Teraz rozwiązuję problemy innych fotografów.
    monitory.mastiff.pl - masz problem z kolorem, wal śmiało

Domyślnie

pozdrawiam
    Z panelem w imaczu 24" są zasadniczo dwa poważne problemy - zbyt wysoka minimalna jaskrawość i błyszcząca powłoka. Apple zwykle zupełnie przyzwoicie ustawia gradację swoich monitorów pod gamma 2,2, a w imaczu 24 zastosowano matrycę H-IPS o świetnej charakterystyce kątowej, ale do zastosowań związanych z fotografią bym ten panelik odradzał - będzie trudno ustawić go na taką jaskrawość, by uzyskać wizualne połączenie z odbitką.

Dodatkowy problem to matryca glare - mnie ten wynalazek doprowadza do ataków szału.
    Ostatnio edytowane przez Czornyj ; 06-10-2008 o 21:10

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tom01 Zobacz posta
    Ale już z średnią półką Eizo, S, SX, Nec 90, Mac nie ma z czym powalczyć. Nie mówiąc o profesjonalnych Eizo CE, CG, Nec SV.
    Wczoraj oglądałem sobie iMaca 24 i zrobił na mnie duże wrażenie.
    Szkoda, że nie ma np czegoś na wzór iSpotów jeśli chodzi o monitory Eizo czy Nec - aby w jedny miejscu była możliwosc porównania ich ze sobą.
    Nie będe biadolił dalej bo już chyba pisane było na ten temat
    Ale pod tym względem nadal jesteśmy daleeeekoo w .... niestety
    ff

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Czornyj Zobacz posta
    Z panelem w imaczu 24" są zasadniczo dwa poważne problemy - zbyt wysoka minimalna jaskrawość i błyszcząca powłoka. Apple zwykle zupełnie przyzwoicie ustawia gradację swoich monitorów pod gamma 2,2, a w imaczu 24 zastosowano matrycę H-IPS o świetnej charakterystyce kątowej, ale do zastosowań związanych z fotografią bym ten panelik odradzał - będzie trudno ustawić go na taką jaskrawość, by uzyskać wizualne połączenie z odbitką.
    To wq... faktycznie, mimo że świecił mocno (za mocno ?) bliki z halogenów dawały się we znaki.
    ff

Domyślnie

Wczoraj oglądałem sobie iMaca 24 i zrobił na mnie duże wrażenie.
    Szkoda, że nie ma np czegoś na wzór iSpotów jeśli chodzi o monitory Eizo czy Nec - aby w jedny miejscu była możliwosc porównania ich ze sobą.
    Nie będe biadolił dalej bo już chyba pisane było na ten temat
    Ale pod tym względem nadal jesteśmy daleeeekoo w .... niestety
    To co robi wrażenie, jest też niestety jego największą wadą - infernalna jaskrawość, której nie da się zredukować do rozsądnych poziomów.

To wq... faktycznie, mimo że świecił mocno (za mocno ?) bliki z halogenów dawały się we znaki.
    Ano właśnie - ja dodatkowo od razu zauważyłem czerwony blik mojej mordy. Na tym czymś da się pracować w ciemnym pomieszczeniu (i dobrze - cyfrowa ciemnia powinna być zaciemniona), tylko wtedy pracować się nie da, bo ten skurczybyk chce nam ugotować mózg...

Domyślnie hp LP2475W + x-rite czy eizo 2231

Bylem zdecydowany na zakup w najbliższym czasie monitora EIZO 2231, jednak mogę zakupić w dobrej cenie monitor HP LP2475W i kolorymetr X-RITE.
    Co byście polecili
    EIZO ~ 2150zł
    HP + X-RITE ~ 1800zł

Prawdę mówiąc w tym momencie, po przeczytaniu http://www.tftcentral.co.uk/reviews/hp_lp2475w.htm , skłaniam się ku temu drugiemu rozwiązaniu, jednak proszę o pomoc.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Czornyj Zobacz posta
    (kontrastowość monitora - 1500:1, kontrastowość rzeczywistości - często np. 100000:1, albo lepiej)...
    Oj, rzeczywistość może mieć kontrastowość nawet nieskończoną. Czyżby przedmówcy chodziło o parametr ludzkiego oka? (Sorry, ze sie czepiam
    Wojtek

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez tomek_d Zobacz posta
    Bylem zdecydowany na zakup w najbliższym czasie monitora EIZO 2231, jednak mogę zakupić w dobrej cenie monitor HP LP2475W i kolorymetr X-RITE.
    Co byście polecili
    EIZO ~ 2150zł
    HP + X-RITE ~ 1800zł

Prawdę mówiąc w tym momencie, po przeczytaniu http://www.tftcentral.co.uk/reviews/hp_lp2475w.htm , skłaniam się ku temu drugiemu rozwiązaniu, jednak proszę o pomoc.
    Tu kolejna recenzja :
    http://www.prad.de/en/monitore/revie...p-lp2475w.html

Mój komentarz po przeczytaniu opinii użytkownika i testów:
    "Liniowość" bez bandingu dobra przy gammie 2,2 ... po przełączeniu na np. 1,8 robi się mniej ciekawie ... - trzeba używać tylko 2,2.

Nieco wysokawa minimalna jasność (104 cd) ... ale do zaakceptowania (mniej niż 120 cd da się ustawić).

Jest niepomijalne przebicie overdrive.

Brak polaryzatora A TW.
    Ostatnio edytowane przez Kyle ; 08-10-2008 o 08:33

Strona 138 z 846 PierwszyPierwszy ... 3888128136137138139140148188238638 ... OstatniOstatni