Witajcie,
mam pytanie, może banalne, ale czytając bieżące wątki nie znalazłem na nie wprost odpowiedzi. Od kilku dni posiadam D80 (poprzednio F80), więc należy przygotowaź sobie bazę softwear'ową. Zainstalowałem trial CaptureNX2. Muszę przyznać, że nie jest to zbyt intuicyjny interfejs szczególnie po przesiadce z PS Elements 2 (Mam z tym programem długoletnie dobre doświadczenia). Mam w zwązku z tym kilka pytań:
1. Czy Capture NX2 oferuje coś extra więcej, aby zmieniać edytor? Czy ma jakieś szczególne cechy, czego nie ma Adobe? Może oferuje lepsze odszumianie lub lepiej koryguje balans bieli? Nie wiem.Wywołac NEF mogę też przecież za pomocą np Faststone Image Viewer. Oczywiście mam w planie nabyć PS Elements 5 lub 6.
2. Mam zamiar oddawać zdjęcia do zaprzyjaźnionego z moich czasów analogowych labu. Więc pomyslałem sobie, że będę oddawał jako TIFF 8 bitowy. Przy 16 bitowym pliki dochodzą do 50MB. Dlatego kolejne pytanie - czy jest sens robić obróbkę w NEF za pomocą Capture i na końcu konwersja do TIFF, czy też od razu konwersja do TIFF czym kolwiek (np za pomocą Faststone) i pózniej cała zabawa w PS Elemnts?
Może mój problem jest dla Was trywialny, ale proszę o pomoc
Pozdrawiam
Andrew
Szukaj

Odpowiedz z cytatem

Skontaktuj się z nami