Close

Strona 4 z 21 PierwszyPierwszy ... 2345614 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 209
    Marcin Stawiarz
    Gość

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez pebees Zobacz posta
    Właśnie, a potem kupił 5D... i co? I już wstydzi się pokazać obrazki na forum.
    eee tam, poki mialem to pokazywalem, nawet jesli byly to marne gnioty obie puchy jakie posiadalem sprzedalem i siedze jak na szpilkach w oczekiwaniu na 5dmk2... wiec najblizsze wypociny dopiero w grudniu ;/

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez c4mel Zobacz posta
    Kuba dotąd zachowywałeś się zdrowo. Niestety, ale ostatnie Twóje posty innym jak misyjnym nie idzie nazwać i jeśli z jakimś fanatyzmem wygrać Ci się nie uda, to z własnym
    no tak, ja taki fanatyk Canona jestem, że w poniedziałek negocjowałem cenę D700 z 50/1.4 Wczoraj wróciłem na kolanach do Canona, którego wyznaję ślepo itd.

Napisałem dlaczego kupię jednak 5D2, bo bardzo mocno szykowałem się na D700. Wyraziłem opinię, pewne doświadczenie. I otóż żadne sample, żadne testy czy filmy nie wzbudziły takiego ataku jak subiektywne stwierdzenie, że obrazek nikona mi się zupełnie nie spodobał a 5D wręcz przeciwnie. Poziom ataków i ich nasilenie wskazuje jak bardzo ludzie muszą się karmić swoimi urojeniami i jak niezdrowo psychicznie się prowadzą. Pojawił się nawet przypadek, który sam kolorów z D3 nie potrafi opanować ale wie najlepiej że w 5D jest gorzej

Wracając do tematu wątku. Pieniądze zarezerwowane na D700 nie poleżą za długo. Jestem na liście rezerwacji, ponoć pod koniec przyszłego tygodnia puszka będzie.
    Ostatnio edytowane przez kubaman ; 01-10-2008 o 20:44
    Używam sprzętu bez duszy. Duszę mam ja.
    www.jakubszyma.pl . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . www.szyma.com

Domyślnie

Kuba, najważniejsze to być zadowolonym ze swoich zabawek (narzędzi pracy). Ja kiedyś wybrałem nikona, bo canon poza istniejącej w tamtych czasach przewagi na wysokich iso, na niskich po prostu obrazował dla mnie fatalnie (to oczywiście spore wyolbrzymienie ) - trwa to nadal; bardziej do mnie przemawia miękkie wysoki iso z 5d2 niż to co widzę w cieniach, przejścia tonalne z niskich iso (oczywiście mówię o ogólnie dostępnych samplach)Obecnie mam sprzęt który w moim odczuci daje rewelacyjny (dla Ciebie fatalny) obrazek i daje przyjemność z pracy (zarówno d300 jak i d700) a jedyne czego mi naprawdę brakuje to czasu na realizację pomysłów fotograficznych.
    Życzę Ci żebyś i Ty nabył najlepszy dla siebie sprzęt. Ale fajnie będzie jeśli zaczniesz operować określeniami że obrazek Ci się bardziej lub mniej podoba a nie że jest lepszy lub gorszy Wydaje mi się, żę rozpętywać się będzie znacznie mniej takich emocjonujących dyskusji

(hehe... ja też się postaram używać określeń bardziej/mniej mi siępodoba )
    N16-35/N24-70/N70-200VR2/N24/N105VR/N400VR/Z40/Z24-120S/Z70-200S/V16/TT75/T28-75G2
    D800/D500/D4s/Z6/Z63/Z9

pozdrawiam
    Paweł

Domyślnie

Jacek_Z zrobił test z porównaniem obrazowania puszek - pamiętam że najlepiej się kolory skóry podobały z D200, ale większość nie potrafiła wskazać bezbłędnie 5D. Ja przyznaje nie potrafię sam dostrzec wyższości jednego obrazowania nad drugim - część osób zgadła bo Jacek napisał za dużo o szkłach jakie użył, do dzisiaj jest to dla mnie najbardziej miarodajny test porównujący puszki. Może gdyby ktoś mi pokazał gdzie i na co mam patrzeć żeby dostrzec różnice - i mówię zupełnie poważnie - 2 zdjęcia - popatrz w to, to i to miejsce i do czasu aż mnie ktoś nie nauczy na co mam patrzeć żeby widzieć to mówienie o wyższości C nad N i N nad C temat dla mnie jest z działu fantastyki.
    Odnosząc to do audiofilstwa - miałem kiedyś okazje posłuchać różnych zestawień, usłyszałem różnicę w dźwięku pomiędzy sprzętem za 5 tyś pln i za 15 tyś pln - potrafiłem wskazać co i gdzie, ale już w porównaniu sprzętu za 15 tyś i 100 tyś jedynie zgadywałem - mowa oczywiście o tzw ślepym teście - tylko na słuch.

Podobnie będzie z tymi zdjęciami. Przy dobrze wykonanych zdjęciach jeśli dostaniemy 100 zdjęć gdzie będzie 50 z D700 i 50 z 5D nie sadzę żeby ktoś był je w stanie posegregować właściwie.
    Ostatnio edytowane przez Tr0n ; 01-10-2008 o 21:12
    pozdrawiam Sebastian

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tr0n Zobacz posta
    Jacek_Z zrobił test z porównaniem obrazowania puszek - pamiętam że najlepiej się kolory skóry podobały z D200, ale większość nie potrafiła wskazać bezbłędnie 5D. Ja przyznaje nie potrafię sam dostrzec wyższości jednego obrazowania nad drugim. Może gdyby ktoś mi pokazał gdzie i na co mam patrzeć - i mówię zupełnie poważnie.
    Odnosząc to do audiofilstwa - miałem kiedyś okazje posłuchać różnych zestawień, usłyszałem różnicę w dźwięku pomiędzy sprzętem za 5 tyś pln i za 15 tyś pln - potrafiłem wskazać co i gdzie, ale już w porównaniu sprzętu za 15 tyś i 100 tyś jedynie zgadywałem - mowa oczywiscie o tzw ślepym teście - tylko na słuch.

Podobnie będzie z tymi zdjęciami. Przy dobrze wykonanych zdjęciach jeśli dostaniemy 100 zdjęć gdzie będzie 50 z D700 i 50 z 5D nie sadzę żeby ktoś był je w stanie posegregować właściwie.
    I nigdy nikt tego nie zobaczy. Nie ma żadnych szans. Zbyt kiepskie są nasze monitory, zbyt mało czułe są nasze oczy, a na dodatek JPEG to ułamek procenta informacji rejestrowanych przez aparat - i jeden, i drugi. Jeśli ktoś twierdzi, że widzi różnice pomiędzy obrazkami z tych puszek, obrazkami zapisanymi w JPEGach i wyświetlonymi na monitorze, to znaczy tylko tyle, że coś zostało spie....one. Powodem takich róznic może być tylko lepsze lub gorsze ustawienie aparatu, albo lepsza lub gorsza obróbka zdjęcia. Nie chcę tu pisać, że celowo gorsza obróbka, ale często takie coś też trzeba brać pod uwagę.
    Jacek

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kubaman Zobacz posta
    Moje słowo nie wystarczyło, bo jestem z CB, no to podałem kogoś, kto jest autorytetem oraz użytkownikiem Nikona. Choć być autorytetem na tym forum nie jest łatwo jeśli się robi zdjęcia Canonem, choćby najlepsze.
    Widzisz ja bardzo chętnie podyskutuję rzeczowo, wiem dlaczego używam takiego, a nie innego sprzętu i nie jestem "wyznawcą" żadnego systemu, ale jestem też praktykiem i chciałbym żeby mi ktoś pokazał i wytłumaczył, co jak i dlaczego. Moja wiedza z dziedziny fotografii jest daleko w tyle za Waszą, ale chętnie się uczę i lubię wiedzieć. Nie przekonuje mnie NIGDY argument - tu jest lepiej bo powiedział to pan X - w żadnej dziedzinie. Jesteś z CB - fajnie bo może umiesz mi to lepiej pokazać na przykładach. Na razie Jacek_Z mi pokazał w swoim teście w PRAKTYCE, że w konkretnej sytuacji i zastosowaniu nie ma różnic, albo prawie nikt nie jest w stanie ich zauważyć.
    pozdrawiam Sebastian

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tr0n Zobacz posta
    Jesteś z CB - fajnie bo może umiesz mi to lepiej pokazać na przykładach. Na razie Jacek_Z mi pokazał w swoim teście w PRAKTYCE, że w konkretnej sytuacji i zastosowaniu nie ma różnic, albo prawie nikt nie jest w stanie ich zauważyć.
    Ja nie mogę podlinkować cudzych zdjęć. Ale pisałem, że to opinia opisująca moją sytuację odnośnie przyszłego zakupu. Nie wiem dlaczego taki się zrobił dym z prostego stwierdzenia o moich wrażeniach. To znaczy niestety wiem, mało tu osób myślących o fotografii, a wiele myślących o swoim sprzęcie w kategoriach osiedlowego dresa obwieszającego się złotymi łańcuchami. Ale ja nie o tym. Obiecuję, że jak dostanę puszkę i jak się Niedźwiedź zgodzi to zrobimy porównanie. Nie tablice, tylko załatwię jakąś białogłowę, dwóch fotografów będących w stanie unieść ciężar zadania (ja się nie piszę, a na ptaki mało kto ze mną pójdzie). Założę się o skrzynkę piwa, że mało kogo to przekona, bo jedni będą twierdzić że jest inaczej niż widać, a inni będą pisać - pokażcie RAWy, a inni to kwestia fotografa, postprocesu itd, a cała masa będzie mi pisać w stylu: "bredzisz, kup pan cegłę, chyba se to wydrukuję". Ale zrobię coś takiego na pewno. Wtedy się okaże, ilu ludzi jest w stanie przyjąć do wiadomości fakty. Może nawet ja będe je musiał przyjąć, choć akurat o to się mało martwię.
    Używam sprzętu bez duszy. Duszę mam ja.
    www.jakubszyma.pl . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . www.szyma.com

Domyślnie

..... To znaczy niestety wiem, mało tu osób myślących o fotografii, a wiele myślących o swoim sprzęcie w kategoriach osiedlowego dresa obwieszającego się złotymi łańcuchami. ......
    Może jednak trochę wyluzuj i odpuść sobie takie wypowiedzi. Pebees posprzątał, Czornyj prosił o opanowanie, ale następnym krokiem może być jakaś mocniejsza reakcja.
    Ostatnio edytowane przez JK ; 01-10-2008 o 21:49
    Jacek

Domyślnie

Panowie, którzy używacie sprzętu konkurencyjnej firmy.
    Czy wy nie widzicie, że zachowujecie się troszkę jak zwierzyna przy nęcisku. Druga strona zresztą też.
    Ale ta druga strona chyba ma troszkę większy dystans do siebie i troszku was podpuszcza.

pozdrawiam serdecznie
    porotherm to pustak a nie styropian

Ja z kazdym chętnie pójde na ptaki. seri, serio

Kuba, co do tego porównania, to sobie je odpuść, albo poczytaj troszkę o testach, pomiarach, niepewności, warunkach itd....., bo z tego co mówisz już robisz błąd w założeniu i każdy ci ten test zakwestionuje. I będzie miał rację.
    Ostatnio edytowane przez pebees ; 01-10-2008 o 22:02
    "czuję jak rodzi się moc"

Domyślnie

J...Obiecuję, że jak dostanę puszkę i jak się Niedźwiedź zgodzi to zrobimy porównanie. Nie tablice, tylko załatwię jakąś białogłowę, dwóch fotografów będących w stanie unieść ciężar zadania (ja się nie piszę, a na ptaki mało kto ze mną pójdzie). ...
    Trzymam za słowo, Jacek_Z pokazał jak to wykonać technicznie aby nikt nie doszukiwał się czegoś czego nie widzi, po takim teście może będę w stanie się wypowiedzieć na temat różnic i podobieństw w obrazowaniu tych dwóch aparatów.

Polecam też ćwiczenie ignorowania zaczepek, po czasie przestaje się je widzieć i brak odpowiedzi na durne komentarze to nie jest ujma na honorze - o wpływie na czas moderatorów nie ma co wspominać

Cytat Zamieszczone przez jurgen Zobacz posta
    Kuba, co do tego porównania, to sobie je odpóść, albo poczytaj troszke o testach, pomiarach, niepewności, warunkach itd....., bo z tego co mówisz już robisz bląd w założeniu i każdy ci ten test zakwestionuje. I będzie miał rację.
    Testu wykonanego na podobieństwo testu Jacka_Z nie będę negował, uznam że widzę różnice i potrafię rozpoznać zdjęcia lub nie. Oczywiście jak ktoś będzie chciał to podważy każdy test ale to nie o to chodzi. Jak mój kolega testuje samochody zawodowo to wiem że jak mówi o spalaniu to jest to spalanie maksymalne jakie mogę uzyskać w danym aucie, ale nie podważam przez to jego testu.
    Chodzi tylko żeby rozmawiać o różnicach pomiędzy A i B kiedy nie wiemy co jest A a co B - oczywiście dla tych co chcą rozmawiać, a nie tylko podważać wiarygodność każdego testu.
    Ostatnio edytowane przez Tr0n ; 01-10-2008 o 22:08
    pozdrawiam Sebastian

Strona 4 z 21 PierwszyPierwszy ... 2345614 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów