Close

Strona 3 z 21 PierwszyPierwszy 1234513 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 209

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Adam Trzcionka Zobacz posta
    do testu na fotopolis wracać nie musimy (tak, Jacek też narzekał). wcześniej i później intensywnie obcowałem z 4 (słownie: czterema) egz. d3 zaliczając każdą ok 15 godzinne maratony.
    I nie zauważyłeś różnic jakich w stosunku do puszki 'fotopolisowej' ?
    Sam jestem tego ciekaw, bo opinie są właśnie skrajnie różne... i albo tak się coś 'rozjeżdża' w puszce albo niewiemco... Fakt faktem że 5D dość długo karmi nas bardzo ładnym obrazkiem i jakiekolwiek różnice w obrazowaniu innych puszek przeważnie są postrzegane 'in minus' w stosunku do 'obrazka referencyjnego' .
    Ostatnio edytowane przez roofman ; 01-10-2008 o 18:58 Powód: ortografy ;)

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez robin102 Zobacz posta
    [...] Chętnie bym zobaczył fotki z D700 i 5D robione przez zawodowca np. jak Jacek_Z w podobnych warunkach , podobnych tematycznie i bez uprzedzeń [...]
    To chyba nienajszęśliwszy dobór. Akurat Jacek_Z poległ przy obsłudze 1Ds-a zdaje się jak pamiętam...

Domyślnie

moderaqtorzy pewnie to ciachną bo spory OT, choć szkoda bo w sumie poza kilkoma trolami jest tu sporo normalnych osób. W kwestii przedprodukcyjnego softu - to oczywiście możliwe. Ale widziałem wczoraj kilka tysięcy zdjęć z kilku egzemplarzy D3 z wielu różnych sesji, egzemplarzy całkiem produkcyjnych i sytuacja była identyczna. Efekty jakie Adam uzyskuje puszkami Nikona pozwalają mi śmiało twierdzić, że zna je bardzo dobrze i o pomyłce nie ma mowy. A mimo wszystko obrazek jest generalnie słabszy. W skrócie opisał bym to tak: mniej detalu, żółto-różowy zafarb, płaszczyzny kontrastowe i "kubiczne" brak miękkich przejść w tonach, momentami efekt tak silny jakby nakładano fakturę skóry szpachlą.

Przekonałem się również, że Ds2 ma obrazek sporo słabszy od Ds3 właśnie w tej kategorii kolorystyczno fakturowej. To pozwala spodziewać się dobrych wyników po 5D2 (to tak aby nawiązać do tematu wątku).

Acha, do B&W to co wyrzuca D700 bardzo mi się podoba. Posiada taką naturalną twardość, która ładnie leży po konwersji. ale ja nie mam gestu kupować sobie puszki do BW i do koloru osobno.
    Ostatnio edytowane przez kubaman ; 01-10-2008 o 19:02
    Używam sprzętu bez duszy. Duszę mam ja.
    www.jakubszyma.pl . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . www.szyma.com

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez RAF Zobacz posta
    Natomiast jeśli chodzi o zdjęcia Adama ze ślubu, to z dwa-trzy tygodnie później ukazały się zdjęcia Jacka_Z Diametralnie innej jakości, a przecież puszka nawet była ta sama. Może były jakieś majstrowane?
    Moje nie były majstrowane, to były prosto z body, ale WB auto mi się nie podobało - w tym egz, potem w innym body D700 i D3 miałem chyba lepiej, albo trafiałem na inne, warunki oświetleniowe. Choc szczególnie z D3 miałem foty z wielu róznych światełek, mam wgląd w pliki phoenixa, który lubi "kiepskie" światło ( w sensie mało światła, w cieniu itd)

obrazowanie d3, d700 jest inne niż obrazek z 5d. z pewnością wielu absolutnie zadowala.
    jest inne, wiemy, że każdy z nas woli te "swoje". To subiektywne, tu nie ma matematyki.
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Paprycjusz Zobacz posta
    A niedzwiedz na to: niemożliwe. http://forum.nikon.org.pl/showpost.p...8&postcount=24
    To jak w końcu z tym kolorem? Udało się rozpracować?
    No wlasnie, bo od jakiegoś czasu ja tu widzę i słyszę troche sprzeczności od paru osób...

Zbanowany
    Miasto
    Wrocław Psie Pole, psia mać !

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez roofman Zobacz posta
    To chyba nienajszęśliwszy dobór. Akurat Jacek_Z poległ przy obsłudze 1Ds-a zdaje się jak pamiętam...
    Na to był taki skrócik myślowy z zakłopotania. Wyjaśniając dwóch Jacków_Z trza by było mieć. Jeden pracujący na Nikonie drugi na Canonie, ooooooo albo Fatman On lubi puszki Canona i Nikona i paluszki chyba też lubi

Cytat Zamieszczone przez kubaman Zobacz posta
    ..... W skrócie opisał bym to tak: mniej detalu, żółto-różowy zafarb, płaszczyzny kontrastowe i "kubiczne" brak miękkich przejść w tonach, momentami efekt tak silny jakby nakładano fakturę skóry szpachlą...
    O coś takiego mi chodziło. Pewnie nigdy nie dostrzegę tego o czym piszesz, ale ale ....
    Ostatnio edytowane przez robin102 ; 01-10-2008 o 19:14

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jacek_Z Zobacz posta
    [...]
    jest inne, wiemy, że każdy z nas woli te "swoje". To subiektywne, tu nie ma matematyki.
    I to jest 'puenta' tej offtopicznej dyskusji.
    Ile ludzi tyle zdań, każdy lubi to do czego się przyzwyczaił.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kubaman Zobacz posta
    Ale widziałem wczoraj kilka tysięcy zdjęć z kilku egzemplarzy D3 z wielu różnych sesji, egzemplarzy całkiem produkcyjnych i sytuacja była identyczna.
    Widziałem kilka tysięcy zdjęć, jakie Fatman robił najpierw 5D, a kiedy sprzedał tę felerną puszką, na której praktycznie z każdym szkłem miał problemy z BF i FF, to kupił D3 i kolejne tysiące zdjęć widziałem z tej puszki. Sorry, ale to co piszesz jest wyłącznie Twoimi subiektywnym odczuciem. Poza lepszym plikiem z D3, szczególnie na wyższych iso, kolega Fatman pozbył się przy okazji problemów z fatalnym AF Canona i dziwaczną współpracą 5D z lampą. Zresztą, jak wejdzie na forum to pewnie potwierdzi ... Jedno jest pewne: mając do wyboru 5D i D700 tego pierwszego raczej by już nigdy nie kupił.

Domyślnie

Potwierdzam mam czasem okazje pogadać z Fatmanem i zrobiliśmy sobie mały plenerek tuż po jego przejściu z 5D na D3 i on widział same zalety w stosunku do 5D. Nie raz powtarzał przy zdjęciach nocnych że w 5D w owej sytuacji AF ostrzyłby na ślepo a w D3 nie tylko na centralnym AF łapie mu ostrość. W końcu skończyły się jego problemy z BF/FF nawet szkieł Canona i nie wyrzuca do kosza ze względu na pudłowanie AF-a połowy zdjęć
    D300, i klamoty do niego
    R.E.Durka

pebees
    Gość

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Niedzwiedz Zobacz posta
    All my life mial d70 i robil takie obrazki ze szok .
    Właśnie, a potem kupił 5D... i co? I już wstydzi się pokazać obrazki na forum.

dałem dwie foty z 5d. ktoś odpowie? mogą to być jakiekolwiek zdjęcia. czekam
    Jakiekolwiek? Ale z czego? Z 5dII, o którym jest ten wątek? Czy znowu starasz się, inteligentnie, rozbujać wojenkę?
    No dobra, ja też chętnie zobaczę te zdjęcia z 5dII

Strona 3 z 21 PierwszyPierwszy 1234513 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów