Close

Strona 2 z 21 PierwszyPierwszy 123412 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 209

Domyślnie

o Vadim, normalny głos po serii niepoważnych wypowiedzi.
    Porównywaliśmy i jpg i NEF z CR2
    zanim przyszedłem do Adama stawiałem piwo, że mu udowodnię, ze to kwestia postprocesu. Teraz bym postawił odwrotnie.
    Zazwyczaj trudno mi się porównywało, bo nigdy nie miałem identycznych zdjęć (poza cegłami). A habakuk focił ślub na zmianę
    jedną i druga puszką. Różnice w kolorystyce, przejściu tonów, fakturze skóry są bardzo wyraźne. Nie miałem kontrargumentów.
    Używam sprzętu bez duszy. Duszę mam ja.
    www.jakubszyma.pl . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . www.szyma.com

Domyślnie

Kuba był gościem u mnie - to u mnie oglądał te zdjęcia, był tez ostatnio gościem moich klientów, na ich weselu, gdzie dzięki ich uprzejmości mogliśmy fotografować razem. to ja jestem tym "nadczłowiekiem", który z z 5d i otwartymi szkłami w zakresie 1.2-1.6 notuje w umiarkowanie przystępnych warunkach weselnych myślę, że lekko 90% trafień. przejrzelismy mój materiał od a do z, chyba nawet 2. da się. oczywiście nikonami da się lepiej i wygodniej. ale da się i 5d. ja umiem, dlatego AF w 5d2 bardziej mnie wkur... niż zmartwił

ponieważ przyjaźnimy się prywatnie, wiem z całą pewnością, jak blisko Kuba był zakupu nikona, jak cmokał po przemacaniu puszki, jakie zaawansowane kalkulacje przeprowadzał co do tego d700 kupić. ale nie kupi.

obrazowanie d3, d700 jest inne niż obrazek z 5d. z pewnością wielu absolutnie zadowala. ja jestem softwareowo na poziomie, na jakim jestem, nie umiem wycisnąć z d3/d700 tego, co 5d daje mi na dzień dobry. nie lubię też różowozółtoburych kolorów i fraktury skóry, a że zawodowo fotografuję ludzi, jest to dla mnie istotne. oglądam mase zdjęć z nowych nikonów i tych, których obrazowanie w fotografii ludzi mnie naprawde zadowala, widziałem może kilka. z moich znajomych najlepsze efekty z obrazkiem osiąga kamash, ale i to nie jest chyba to, co chciałbym widzieć i co chciałby widzieć on sam. zdaje się, że dokupuje 5d.

sampli nie mam ani ochoty, ani czasu podwieszać. ani nawet prawa, ktoś za te zdjęcia płaci. ani to przyjemność, ani obowiązek się tu siłować wszystko to jest i tak w ogromnym stopniu subiektywne.

ale mam propozycję -
    http://www.pbase.com/r_p/image/50940887
    http://www.pbase.com/r_p/image/52200569/original

to foty z 5d. chętnie rzuce okiem na coś równie wgniatającego w fotel, ale zrobionego d700

czule pozdrawiam, adam
    Ostatnio edytowane przez Adam Trzcionka ; 01-10-2008 o 18:29

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kubaman Zobacz posta
    Nie miałem kontrargumentów.
    zaraz się znajdą. do dupy fotograf

Domyślnie

[...]
    Tylko Adam upierał się że nie jest OK. No i mnie wczoraj na przykładach przekonał.
    [...]
    Kuba, tylko weź pod uwagę że Adamowe foty niepodobały się i innym osobom... Część osób rzuciła pomysł że Adam dostał do testów przedprodukcyjne body z wczesną wersją firmware'u. Sposób robienia zdjęć też trzababy zmienić - wyczuć puszkę poprostu. Ona trochę inaczej mierzy i naświetla. Do swoich wniosków dojdziesz jak sam popstrykasz. I to nie przez 3-4 godziny a przez kilka sesji kilkugodzinnych aby wyczuć jak zachowuje się inna puszka w innym systemie.
    To tyle moich 5-groszówek Tylko teoretyzuję i opisuję swoje obserwacje, bo obu puszek akurat w ręku jednocześnie nigdy nie miałem - może jest w tym jakiś sens?

Domyślnie

Dla niewtajemniczonych chyba warto ac linka do tego testu A. Trzcionki:

http://fotopolis.pl/index.php?n=7590

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez roofman Zobacz posta
    Część osób rzuciła pomysł że Adam dostał do testów przedprodukcyjne body z wczesną wersją firmware'u
    Problem w tym, że Jacek_Z miał tę samą puszkę ...

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez RAF Zobacz posta
    Problem w tym, że Jacek_Z miał tę samą puszkę ...
    Tak, i też pisał że mu się jakościowo foty z niej nie bardzo podobają. Miał tez inny egzemplarz i tutaj sprawa wyglądała zgoła inaczej. Chyba nie znajdę już tego postu... albo mam omany i mi się tylko tak zdaje że to czytałem

Domyślnie

do testu na fotopolis wracać nie musimy (tak, Jacek też narzekał). wcześniej i później intensywnie obcowałem z 4 (słownie: czterema) egz. d3 zaliczając każdą ok 15 godzinne maratony.

Zbanowany
    Miasto
    Wrocław Psie Pole, psia mać !

Domyślnie

Patrzyłem na zdjęcia robione na ślubie jedno po drugim D700 i 5D - porównanie dosłowne.
    Mimo zapału do puszki Nikona zdanie zmieniłem diametralnie.
    Hmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmm mmmmmmmm
    o kurde klawisz z przejęcia mi się przyciął, myślę, że może warto by zobaczyć zdjęcia robione przez kogoś kto ma opanowaną jedną i druga szabelkę perfekcyjnie. Mocno mi się wydaje, że aparat i szkła trzeba poznać aby z podobnie skonfigurowanych zestawów uzyskać wszystko co się da najlepsze. To, że ktoś pierwszy raz w przypływie wiary w swoją moc pociągnął ze sobą aparat na ślub mając jednocześnie przyzwyczajenia i nawyki oraz dobry kontakt ze sprzętem innego producenta nie stwarza szans na dobre zdjęcia żeby nie wiem jakim miszczem był. Chętnie bym zobaczył fotki z D700 i 5D robione przez zawodowca np. jak Jacek_Z w podobnych warunkach , podobnych tematycznie i bez uprzedzeń ( choć nie wiem czy by Go było na to stać ) Chyba, że fotki o których wyżej mowa robiło dwóch miszczów obeznanych ze swoimi sprzętami.
    Czeka mnie chyba jednak zakup korpusu FF więc, a nóż, widelec czy nożyczki i będzie to Canon skoro jest taki "audiofilski"
    Możesz trochę rozwinąć w czym rzecz, bo wiesz może być to pomocne dla mnie.
    Ostatnio edytowane przez robin102 ; 01-10-2008 o 18:53

Domyślnie

A niedzwiedz na to: niemożliwe. http://forum.nikon.org.pl/showpost.p...8&postcount=24
    To jak w końcu z tym kolorem? Udało się rozpracować?

Strona 2 z 21 PierwszyPierwszy 123412 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów