Close

Strona 132 z 846 PierwszyPierwszy ... 3282122130131132133134142182232632 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 311 do 1 320 z 8455

Domyślnie

W takim razie chyba nie powinno byc roznicy czy kupie Neca 1990SX czy Eizo S2031W, poza ta z przekatnymi i rozdzielczoscia tak? Bardziej mi odpowiadaja rozmiary Eizo i jezeli nic innego nie wskazuje zeby 1990Sx byl lepszy to chetnie bym go zakupil.
    Pozdrawiam

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kyle Zobacz posta
    Właściwie to AdobeRGB (92% powinno wystarczyć) (...) NEC 1990SX niestety ma gamut 72% NTSC ... zwykły sRGB
    Według moich doświadczeń, przestrzeń monitora, jest jednym z ostatnich parametrów, które powinny decydować o zakupie.

Domyślnie

Color Gamut będzie nabierać coraz większego znaczenia ... za niedługo podstawowe monitory do zabawy będą miały gamut ~120% i przygotowywanie nawet stron www może być problematyczne na monitorze nawet doskonałym ale z gamutem 72% ... po prostu będziemy widzieć zupełnie co innego i nie obejdziemy tego.

Domyślnie

Color Gamut będzie nabierać coraz większego znaczenia ... za niedługo podstawowe monitory do zabawy będą miały gamut ~120% i przygotowywanie nawet stron www może być problematyczne na monitorze nawet doskonałym ale z gamutem 72% ... po prostu będziemy widzieć zupełnie co innego i nie obejdziemy tego.
    Powiększanie się przestrzeni monitorów wymusi na producentach zupełnie co innego - konsekwentne implementowanie modułów zarządzania barwą w przeglądarkach. Przestrzenie monitorów rosną w sposób nieprzewidywalny - jedna w prawo, druga w lewo - więc o jakimkolwiek standardzie nie może tu być mowy. Prędzej czy później stanie się to problemem na tyle dla wszystkich dotkliwym, że M$ grzecznie wprowadzi CMM wszędzie, gdzie tylko będzie się dało.
    Osobiście np. używam Safari i monitor może sobie mieć przestrzeń objętości ProPhoto, a otagowane zdjęcia i tak wyświetlą się poprawnie.
    Ostatnio edytowane przez Czornyj ; 29-09-2008 o 21:38

Domyślnie

Nie będzie tak źle. Różnice pomiędzy przestrzeniami barwnymi, na różnych etapach "życia" obrazu występują cały czas. Przykładowo, przygotowuje się materiały do druku rozmaitymi technikami, a część profesjonalnych monitorów do tego celu pokrywa "tylko" sRGB. Sekret tkwi w zarządzaniu barwą, a nie unifikacji monitorów.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tom01 Zobacz posta
    Nie będzie tak źle. Różnice pomiędzy przestrzeniami barwnymi, na różnych etapach "życia" obrazu występują cały czas. Przykładowo, przygotowuje się materiały do druku rozmaitymi technikami, a część profesjonalnych monitorów do tego celu pokrywa "tylko" sRGB.
    Przestrzeń sRGB kryje CMYK w bardzo dużym stopniu. Nawet najcudniejsze Barco Reference Calibratory nie kryły całego CMYK-a i nikt się z tego powodu nie chlastał.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Czornyj Zobacz posta
    Osobiście np. używam Safari i monitor może sobie mieć przestrzeń objętości ProPhoto, a otagowane zdjęcia i tak wyświetlą się poprawnie.
    Przetestowałem ostatnio Firefoxa 3 z włączonym "gfx.color_management" i muszę powiedzieć że jestem pozytywnie zaskoczony.

Nawet najcudniejsze Barco Reference Calibratory nie kryły całego CMYK-a i nikt się z tego powodu nie chlastał.
    Ano właśnie do tego zmierzałem.

Domyślnie

Powiększanie się przestrzeni monitorów wymusi na producentach zupełnie co innego - konsekwentne implementowanie modułów zarządzania barwą w przeglądarkach. Przestrzenie monitorów rosną w sposób nieprzewidywalny - jedna w prawo, druga w lewo - więc o jakimkolwiek standardzie nie może tu być mowy. Prędzej czy później stanie się to problemem na tyle dla wszystkich dotkliwym, że M$ grzecznie wprowadzi CMM wszędzie, gdzie tylko będzie się dało.
    Ja używam Firefox 3.0.3 z uaktywnionym zarządzaniem koloru ... na monitorze z gamutem 72% nie zobaczysz w pewnych miejscach tego co na modelu np. 97% i nie ma siły aby to obejść ... jedynie tony "średnie" nie będziesz miał "niedosycone" na modelu 72% oglądając zdjęcie 100% gamut przy oprofilowaniu tony bardziej nasycone zostaną zbite do maksimów Twojego monitora. Pięknie widać jak sRGB wycina pewne barwy (mam obraz sRGB {72%} i AdobeRGB {100%} a oglądam na sprofilowanym monitorze {92%} ... aż chciało by się zobaczyć jeszcze więcej ! (niż marne 46% tego co zobaczyć mogę)

Domyślnie

Ja używam Firefox 3.0.3 z uaktywnionym zarządzaniem koloru ... na monitorze z gamutem 72% nie zobaczysz w pewnych miejscach tego co na modelu np. 97% i nie ma siły aby to obejść ... jedynie tony "średnie" nie będziesz miał "niedosycone" na modelu 72% oglądając zdjęcie 100% gamut przy oprofilowaniu a tony bardziej nasycone zostaną zbite do maksimów Twojego monitora. Pięknie widać jak sRGB wycina pewne barwy (mam obraz sRGB {72%} i AdobeRGB {100%} a oglądam na sprofilowanym monitorze {92%} ... aż chciało by się zobaczyć jeszcze więcej ! (niż marne 46% tego co zobaczyć mogę)
    To oczywiście strasznie fajne móc zobaczyć te wszystkie wysycone barwy, które na powiększeniach czy w druku i tak nigdy nie wyjdą. W softproofingu szerokogamutowych urządzeń wyjściowych - takich jak wielokanałowe drukarki pigmentowe, offset heksachromatyczny lub uzupełniony o dodatkowe koloranty ze skali Pantone, druk fleksograficzny itp. - szerokogamutowy monitor może być skuteczniejszy (O ILE - co należy podkreślić - w danym przypadku mocno wysycone barwy akurat są zastosowane), natomiast w przypadku wykonywania powiększeń w minilabach, czy przygotowaniu do druku offsetowego poszerzony gamut nie ma wielkiego znaczenia, a wręcz może pogorszyć precyzję odwzorowanie, z uwagi na zwiększający się dystans kolorymetryczny pomiędzy sąsiednimi walorami.

sRGB jest obecnie obowiązującym, zgodnym z ISO standardem dla internetu i jeszcze wiele czasu upłynie, zanim się to zmieni - bo obecnie statystyczny, szitowy monitor nie kryje nawet sRGB (że o laptokach przez litość nie wspomnę).
    Ostatnio edytowane przez Czornyj ; 29-09-2008 o 21:57

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tom01 Zobacz posta
    P
    Ano właśnie do tego zmierzałem.
    Co nie zmienia faktu że oglądanie zdjęcia AdobeRGB na monitorze pokrywającym w 100% ten zakres a na modelu sRGB pokrywającym ten zakres w 72% (oba sprofilowane) to inny zakres wrażeń ... po prostu większy gamut = można zobaczyć więcej ... to zaczyna przypominać rzeczywistość ! Na monitorze sRGB zawsze mi czegoś brakowało .... oczywiście nadal brakuje (na obecnym 92%) ale nieco mniej (tylko potrzebne zdjęcia AdobeRGB).

Strona 132 z 846 PierwszyPierwszy ... 3282122130131132133134142182232632 ... OstatniOstatni