Witam,
Pisałem z tym w wątku o statywach, ale jakoś mój post zginął wśród innych, więc może zwrócę większą uwagę osobnym wątkiem
Przymierzam się do zakupu statywu, chciałbym zmieścić się w 300 zł i mój wybór padł na Sherpę 600R. Szczerze nie potrafię znaleźć nic innego w tej cenie, co by oferowało mi więcej, niemniej jeśli ktoś potrafi polecić coś lepszego, to z ciekawością słucham
Co do owej Sherpy 600R mam zapytanie do osób, które miały styczność z tym sprzętem: w zestawie dostajemy zwykle głowicę PH-157Q i tu mam wątpliwości. Interesowałoby mnie, by można było blokować poszczególne osie, gdzieś czytałem, że po częściowym przekręceniu tamtejszej wajchy głowica obraca się w poziomie, dalsze przekręcenie odblokowuje ją całkowicie. Czy jest to słuszna relacja i jak to funkcjonuje w praktyce? Da radę wygodnie zrobić jakąś amatorską panoramę? A może warto pozbyć się tej domyślnej głowicy i wybrać inną do tej Sherpy?
Z ciekawością czekam na rady
I jeszcze może przyszłościowo-bonusowe zapytanie: polecacie jakiś nie za drogi monopod do kompletu? Zależy mi na jednej szybkozłączce do obu tych stabilizatorów, ale w monopodach kompletnie nie jestem zorientowany...
Szukaj

Odpowiedz z cytatem

Skontaktuj się z nami