Close

Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123
Pokaż wyniki od 21 do 26 z 26

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kichu1979 Zobacz posta
    Przeczytaj jeszcze raz to co napisalem. Nowy aparat wyjety z pudelka, reset ustawien, klade na biurku, ustawiam
    tryb seryjny, tryb P, wciskam migawke i robie 30 zdjec. I teraz przegladajac te zdjecia na monitorze aparatu widze
    30 identycznych ujec, wsrod ktorych co ktorej ujecie ma inaczej ustawiony WB niz pozotale

Pomieszczenie to zwykly pokoj w domku jednorodzinnym, swiatlu z sufity z zyrandola 3 zarowki 60W zwykle.

Powody Czornyja moze sa i fajne, ale nijak maja sie do sytuacji opisanej przeze mnie powyzej.

Wylozenie WB polega na tym, ze aparat majac taka sama scene ustawia 2 zupelnie rozne od siebie balansy bieli.

Teraz jasne ?
    Odnosiłem się do pierwszego postu tego wątku. Co do problemów z AWB, to trudno mi powiedzieć co może być ich przyczyną.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Czornyj Zobacz posta
    Odnosiłem się do pierwszego postu tego wątku. Co do problemów z AWB, to trudno mi powiedzieć co może być ich przyczyną.
    Ja bym obstawial jakis bug firmware, bo jesli dobrze pamietam to ktorych z wczesniejszych modeli mial podobnie i przy okazji update firmware problem usunieto.

Problem jest na tyle powtarzalny , ze jesli Panowie z N beda mieli o nim jakies info to predzej czy pozniej go usuna.
    Ostatnio edytowane przez kichu ; 22-09-2008 o 14:59

Domyślnie

polecam sprawdzenie jaka jest temp barwowa żarówki 60 W, a w jakim zakresie da się regulowac WB w nikonie. Właściwie jest się za skalą K, nic dziwnego, że przy tych wartościach K pracuje niestabilnie.
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Trójmiasto

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jacek_Z Zobacz posta
    polecam sprawdzenie jaka jest temp barwowa żarówki 60 W, a w jakim zakresie da się regulowac WB w nikonie. Właściwie jest się za skalą K, nic dziwnego, że przy tych wartościach K pracuje niestabilnie.
    Dodam, że D700 można tak skonfigurować, że LV włącza się jednym guziczkiem i można sobie na bieżąco oglądać balans bieli. Przy żarówkach żadna obecnie produkowana lustrzanka się nie wyrabia do końca poprawnie.
    "Nikon's DX size sensors are perfect; there's no reason to make them the archaic size of the old 35mm film frame." Ken Rockwell
    Znawca odnaleziony.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ratpaw Zobacz posta
    Dodam, że D700 można tak skonfigurować, że LV włącza się jednym guziczkiem i można sobie na bieżąco oglądać balans bieli. Przy żarówkach żadna obecnie produkowana lustrzanka się nie wyrabia do końca poprawnie.
    nie wiem,czy d200 jeszcze produkują,ale przy zarowkach WB predefiniowany na expodysku albo szarej karcie pracuje idealnie.Ręczę przy ISO 100 bo mam sprawdzone od dawna.natomiast bawilem sie pare dni d700 i zarowno WB jak i purpura szczegolnie na skorze byly nie do opanowania.moze nie daje rady wiec ...dalem sobie spokoj. jak stanieje i cos poprawią. to pomyślę...
    zreszta jezeli Czornyj,moj guru tutaj i faworyt Askeya nie rozkminił AWB to ja pasuje...;(
    Ostatnio edytowane przez fotouśmieszek ; 24-09-2008 o 18:11 Powód: ortopan
    camera obscura i ta i ta...
    parę fotek

Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123

Uprawnienia umieszczania postów