Close

Pokaż wyniki od 1 do 10 z 10

Domyślnie moje foto na onecie - bez zgody

ktoś wysłał moją fotę zciągniętą z portalu dla którego pracuje na Cynk na onet.pl. Fota została zamieszczona na portalu. Mogę coś na tym zarobić?

Domyślnie

Pierwszy krok, wysłać tam informację e-mail i zażądać wycofania zdjęcia. Drugi krok, domagać się w tej sprawie rozmowy telefonicznej z osobą decyzyjną, poinformować o sprawie i zażądać wycofania zdjęcia lub uzyskania praw autora. Jak zadziała, to OK, jak nie - krok trzeci - wysłać w tej sprawie list za potwierdzeniem odbioru. Potem już tylko droga sądowa. Rób zrzuty ekranowe i dokumentuj ile czasu po Twojej interwencji zdjęcie jeszcze wisi. To wszystko warto zrobić, ale jak okaże się, że walisz głową w mur, to potraktuj to jako standard i się nie denerwuj.
    Sprzęt, nawet słaby, nie powinien być problemem. Problem to światło, drugi plan i wyczucie chwili.
    http://www.fotolook.pl/main.php/v/fjerzy/

Domyślnie

a ja bym sie po prostu odezwal do prawnika, ktory zna sie na prawie autorskim

Zbanowany
    Miasto
    Pacyfik

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez jasiu102 Zobacz posta
    ktoś wysłał moją fotę zciągniętą z portalu dla którego pracuje na Cynk na onet.pl. Fota została zamieszczona na portalu. Mogę coś na tym zarobić?
    Pytanie do adwokata, jeśli prowidzisz firmę to można skorzystać z usług radcy prawnego,
    powodzenia w trzepaniu kasiory na złodziejach

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez jasiu102 Zobacz posta
    Teraz jesteś we właściwym dziale. No i zapraszam do szukajki, bo temat został potraktowany dogłębnie.

Domyślnie

dzięki za info ale chyba nie bede sie z nimi tarmosil usunęli zdjęcie i tyle

Domyślnie

słusznie robisz. W tarmoszeniu jesteś bez szans. Po pierwsze, najpierw trzeba wezwać do usunięcia i żadem prawnik tego nie przeskoczy. po drugie, nawet jak nie usuną to i tak musisz wykazać szkodę i określić, realnie, utracone korzyści. bez tego żaden sąd się by tym nie zajmował.
    Sprzęt, nawet słaby, nie powinien być problemem. Problem to światło, drugi plan i wyczucie chwili.

sailor
    Gość

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez fjerzy Zobacz posta
    słusznie robisz. W tarmoszeniu jesteś bez szans. Po pierwsze, najpierw trzeba wezwać do usunięcia i żadem prawnik tego nie przeskoczy. po drugie, nawet jak nie usuną to i tak musisz wykazać szkodę i określić, realnie, utracone korzyści. bez tego żaden sąd się by tym nie zajmował.
    pierwsze co trzeba zrobic to zabezpieczyc dowody
    a potem mozna wzywac do usuniecia. w zaleznosci od checi - z konsekwencjami typu wynagrodzenie za wykorzystanie lub bez nich.
    dla mnie samo usuniecie nie rozwiazuje problemu. - zdjecia zotalo opblikowane. jesli bez zgody autora to jest to podstawa do roszczen finansowych.
    oczywiscie w wielu przypadkach gra nie jest warta swieczki. ale czasem warto

Domyślnie

[QUOTE=sailor;895446]pierwsze co trzeba zrobic to zabezpieczyc dowody
    a potem mozna wzywac do usuniecia.

proszę, Kolego, najpierw czytać potem pisać. O robieniu zrzutów jest w pierwszym moim wpisie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez fjerzy Zobacz posta
    proszę, Kolego, najpierw czytać potem pisać. O robieniu zrzutów jest w pierwszym moim wpisie
    Chyba trzeba potwierdzić notarialnie

Uprawnienia umieszczania postów