no to sprawa się chyba rozwiązała
Szukaj
no to sprawa się chyba rozwiązała
"Am Anfang schaute ich mich um, konnte aber den Wagen, von dem ich träumte, nicht finden. Also beschloss ich, ihn mir selber zu bauen." F.Porsche
Update.
Na stronie 121 instrukcji jest napisane, że program P dla lamp zewnętrznych dobiera takie same przysłony jak dla lampy wbudowanej.
Ostatnio edytowane przez slav1973 ; 02-09-2008 o 20:28
Sowy nie są tym, czym się wydają
Zastanawia mnie jedna rzecz, a mianowicie jak to jest że "Ci wszyscy" co karcą tryb "AUTO", a korzystają z "P" uważają się za "zaawansowanych bardziej" a przecież poza kilkoma (2?) niuansami to jest to dokladnie to samo co zielone AUTO.
Pozatym Fercio piszesz, że zazwyczaj korzystasz z M?! ale może nie wyczaiłeś działania Trybu "P".
NIKON D800 | N24-70mm 2.8| N50mm 1.8D| N85mm 1.8G| N70-200VR| SB-900
jest podstawowa roznica pomiedzy trybami A i P w trybie A np nie wiadomo z kad moze sie nagle otworzyc wbudowana lampa np i spowodowac zawał serca u operatora
tryb P jest o niebo bezpieczniejszy.
sam tak mialem ja zamykam a aparat otwiera (co za wredna gadzina pomyslalem) :P
A tak powaznie to tryb P po prostu jest wygodny i daje mozliwosc "dogadania" sie choc troche z aparatem.
no wydaje mi sie ze mozna sie calkiem niezle dogadac
ale *******a ze mnie to nie temat na takie wywody....
sory za zasmiecenie watku !!
Ostatnio edytowane przez Rikardo ; 03-09-2008 o 15:06
automatyczne podnoszenie lampy zawsze mozna wylaczyc, rzeczywiscie denerwuje, zwlaszcza jak na glowie czapka z daszkiem![]()
D300 + MBD10 + D80 + MBD80 + F 85/1,4 + N AF 50/1,8D + N AF-s 35/1,8 + N AF 24/2,8 [bez D] + N 70-300VR + N 18-70 + SB 600
Myślę, że salv1973 wyjaśnił ładnie jak działa tryb P z lampami - po prostu takie sobie założenia ktoś w Nikonie przyjął i tyle. Myślę, że to na tyle rzadko używany tryb (z lampą), że się sprawdzają w większości sytuacji (bo mamy porządną ostrość, głębię, a i nienajgorszy czas). Zatem, dla kogoś, kto nie wie jakie ustawienie byłoby lepsze - jest to niezły wybór.
A co do różnic między P a AUTO, to jest kilka kolosalnych. Tryb P można modyfikować (P*). Tryb P nie zmieni nam opcji przetwarzania obrazu (ostrość, kontrast, nasycenie). Tryb P nie zmieni ISO (nie wiem jak jest przy AUTO). W trybie P możemy użyć lampy w różnych ustawieniach jak na przykład z błyskiem dopełniającym, czy synchronizacją na drugą lamelkę (nie jestem pewny jak jest w AUTO).
Skontaktuj się z nami