Close

Pokaż wyniki od 1 do 8 z 8

Wątek: reczne c-41?

malami
    Gość

Domyślnie reczne c-41?

witam
    mam problem. otóż chcialabym wywolac film kodaka, profoto b&w 400 (c-41), ale nie chcę go dac do labu. Nie mam jednak pojęcia, jakich chemikalii powinnam uzyc i w jaki sposob go wywolac ręcznie? chyba nie mogę użyc do tego filmu normalnego procesu, w temp okolo 20 stopni, skoro przeznaczony jest do c41?
    zalezy mi na jak najszybszej odpowiedzi.
    pozdrawiam i dziękuję.
    Mala Mi

Domyślnie

Nie mozesz uzyc chemii od procesu zimnego. Proces C-41 jest wieloetapowy w temperaturze ponad 30st C. Oddaj to w dowolnym labie. Bez procesora do filmow nie ma sensu bawic w C-41 samodzielnie.

Domyślnie

da się utrzymać te 36 stopni , ale to wymaga doświadczenia i jakiegokolwiek termostatowania. Przy czym gdy sie robi to tak sporadycznie, to za termostat może robić jakiś duży zbiornik z ciepłą wodą. Wanna. Duża miska. Wywoływacz trzeba podgrzać osobno, do blisko 37 stopni, bo przy wlewaniu się schłodzi (zalezy od metody wywoływania - ze wstępnym namaczaniem czy bez). Woda płucząca niech będzie przygotowana w osobnym wiaderku i stamtąd nabierana. W kranie bywają nagłe wahania i może polecieć nagle woda i kilka stopni inna niż ustawialiśmy.
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jacek_Z Zobacz posta
    da się utrzymać te 36 stopni , ale to wymaga doświadczenia i jakiegokolwiek termostatowania (...)
    I zaraz w ten sposób dojdziemy do wywoływania slajdów
    Pozdrawiam! Marcin fotoblog fotografia
    F100,D700,D80 | N 35/2D 50/1.4D 105/2.8D 24-85G 35-70/2.8D 75-150/3.5AiS | Σ 12-24 70-300 | Sonnar 300/4 | Soligor 135/2.8 | SW 150/750 | SB-800/400 | LS-2000 | HEQ5

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mpwt Zobacz posta
    C41 da sobie radę osoba, która wczesniej samodzielnie wywoływała cz-b filmy. E-6 to inna para kaloszy. Pół biedy jeszcze wywoływanie takie "amatorskie" - w kąpielach jednorazowych. Tak naprawę trzeba trzymac czasy i temperaturę pierwszych kilku kąpieli (do wywoływacza barwnego), w szczególności pierwszego wywoływacza, czarno-białego. Potem to i tak kąpiele musza zrobić swoje - przedłużenie czasu nie skutkuje negatywnymi skutkami.
    Gorzej gdy się używa kapieli wielokrotnie, regeneruje. Bywaja kłopoty z kąpielą odbielającą, ale o tym to można dużo pisać.
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mpwt Zobacz posta
    Tiaaa... ze szwagrem po pijaku to kodachrome wywoływaliśmy w kibelku...
    A chemię do C41 da się kupić w ilościach niehurtowych? Oj, to chyba będzie droga zabawa... Przy E6 z uwagi na rygory czasów i temperarury jest to ekstremalnie trudnia zabawa bez procesora, z C41 będzie tylko trochę łatwiej. Generalnie odradzam, chyba że przecwiczysz na kilkunastu negatywach zanim weźniesz sie za ten właściwy. Nie znałem nikogo, kto wywoływał C41 w domu.
    D700, MB-D10, D80, MB-D80, N16-35/4G VR, N 24-70/2.8G, N18-200VR, N 70-200 2.8VR, N AF85 1.4D, T90 2.8, N50 1.8D, N24-85ED, SB-800, SB-600, SB-28DX, ringflash Delta, MF 055 XPROB

malami
    Gość

Domyślnie

jestem na tyle zniechécona pomyslem wywolywania tego w domu, ze na pewno zaniose film labu i tam tez zostanie on wywolany ;P
    mam za sobá dopiero kilkanascie cz/b negatywów i pewnie z kilkadziesiát odbitek, wiéc jestem poczátkujáca i lepiej nie ryzykowac zniszczeniem calego filmu.
    a szkoda, ten film ma dla mnie ogromne znaczenie sentymentalne i chcialam go wywolac sama.
    W kazdym razie, dziéki za wszytskie odpowiedzi i pozdrawiam

mala mi.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tomson Zobacz posta
    Tiaaa... ze szwagrem po pijaku to kodachrome wywoływaliśmy w kibelku...
    Co i jak wywoływaliście to już wiem ale interesują mnie wyniki końcowe obróbki, zwłaszcza, że piszesz Kodachrome ?

Uprawnienia umieszczania postów