Close

Strona 18 z 47 PierwszyPierwszy ... 8161718192028 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 171 do 180 z 470

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Wiktoch Zobacz posta
    o nowym 50d: "dostrajanie pracy AF-u do poszczególnych obiektywów z poziomu menu" ... skończy się lament o BF/FF... CB umrze
    Heh... tu na forum było tak, że jak sie ukazała informacja o tym, że D300 ma mieć korekte BF/FF to wszyscy sie posikali z radości. I co ? I okazało sie, ze jest jeszcze gorzej ! Kupno D300 to loteria, ludzie opisują problemy z różnymi szkłami... A miało być tak pieknie..

Ciekaw jestem jak to będzie z tą korektą u C.

Domyślnie

Akustyk, a jaka rewolucje ma robic Canon w 50D? 20D/30D/40D/50D jest to seria wrecz kultowa, z ktora do dzis trudno sie mierzyc innym producentom. Nawet Nikon nie dal rady zrobic matrycy w tym segmencie dorownujacej i jednoczesnie zachowujacej pelny zakres ISO.

Do tego seria ta cenowo, w sprzedazy, na ogol jest niewiele drozsza od serii Dxx Nikona.

Jak dla mnie swietny aparat za najprawdopodobnniej swietna cene.
    Nikon F-501, Canon 30D

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez akustyk Zobacz posta

czekam na nowe 5D. moze chociaz ten aparat nie wzbudzi reakcji, ujetej kiedys ladnie
    przez kogos lakonicznym: "ziewlem, pierdlem i wyszlem"

Czego oczekujesz od następcy 5D?? Jeśli takowy się pojawi to dostanie lepszą matrycę, lepszy AF z korekcja dla szkieł i zapewne lepszy wyświetlacz. Czego można jeszcze oczekiwać?? Canon nigdy nie robił z puszki choinki, dawał to co potrzebne do dobrej fotografii. większość oczekuje czegoś "epokowego". Nic takiego nie będzie, aparat to migawka i matryca + szkło, reszta to wodotryski.
    Fuji S3Pro || Nikkor 35/1.8G DX; 50/1.8D

Domyślnie

Nie podoba mi sie face detection w LV. Glupota trafia do DSLR. W 60D bedzie smile detection pewnie.

Nie podoba mi sie stary AF z nowa upakowana matryca. Bedzie problem z canonowskim trybem Mission Impossible (AF-MI). W Nikonie D300 ten rewelacyjny tryb nazywa sie po prostu AF-C.
    Nikon F-501, Canon 30D

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez pn Zobacz posta
    Akustyk, a jaka rewolucje ma robic Canon w 50D? 20D/30D/40D/50D jest to seria wrecz kultowa, z ktora do dzis trudno sie mierzyc innym producentom. Nawet Nikon nie dal rady zrobic matrycy w tym segmencie dorownujacej i jednoczesnie zachowujacej pelny zakres ISO.

Do tego seria ta cenowo, w sprzedazy, na ogol jest niewiele drozsza od serii Dxx Nikona.
    rewolucji to ja tu nie oczekuje, aczkolwiek zjezdzajac z xxD ciagle w dol polek sklepowych
    Canon zostawil bardzo duzo miejsca miedzy ta linia a 5D.

no nic, ta premiera chyba Canon udowodnil wszystkim takim jak ja, ze w cropie "skonczylo
    sie rumakowanie" i poza opcja zmiany systemu na D300 pozostal tylko FF. pozostaje mi czekac
    na wyplate i zlowic jakies niewiele uzywane 5D w okolicach 1000€. bo D300... fajny korpus
    i bardzo pod moje potrzeby, ale dostaje epilepsji na mysl o wyprzedawaniu tego co mam
    i uczeniu sie od nowa innego systemu i zupelnie innej matrycy.

Domyślnie

ja jestem ciekaw, jak się będą prezentowały małe rawy (sRAW 7,1mpix) przy wysokich iso (powyżej 1600)
    fajna rozdzielczość do szybkiej reporterki przy umiarkowanym rozmiarze pliku, a skalowanie obrazu w dół może poprawić obrazek
    dwie puszki, kilka słoików, świeczka i... scyzoryk

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Remol71 Zobacz posta
    Czego oczekujesz od następcy 5D?? Jeśli takowy się pojawi to dostanie lepszą matrycę, lepszy AF z korekcja dla szkieł i zapewne lepszy wyświetlacz. Czego można jeszcze oczekiwać?? Canon nigdy nie robił z puszki choinki, dawał to co potrzebne do dobrej fotografii. większość oczekuje czegoś "epokowego". Nic takiego nie będzie, aparat to migawka i matryca + szkło, reszta to wodotryski.
    mam dokladnie odwrotne oczekiwania do powyzszych. 5D zawojowal rynek studyjnych, slubnych i landszafciarzy. i chialbym, zeby to do nich byl adresowany nastepca, a nie do wszedobylskich "reporterow"
    pewnym wspolnym mianownikiem powyzszych dzialek jest: wysoka rozdzielczosc (16Mpix jak najbardziej starczy), wysoka rozpietosc tonalna (tutaj akurat zero kompromisow - ile sie da, i zeby w cieniach nie bylo blota), znakomita jakosc na niskich czulosciach (i mam tu ma mysli naprawde niskie - ISO 50 i ISO 25 jak najbardziej chetnie jak dla mnie), sensowna obsluga, duzy i czytelny celownik, precyzyjny i niekoniecznie bardzo szybki AF. koniec i kropka.
    z mojego punktu widzenia jeszcze sensownie zrobiony MLU (dedykowany przycisk/przelacznik i odpowiednia ikonka na ekranie LSD!), drabinka ekspozycji na minimum +/-3 EV, C.Fn do zmiany rolami kolek (zebym po zmianie M na Av nie wk* sie na kompletnie inna obsluge, bo to jest naprawde beznadziejnie rozwiazane teraz), nieco sensowniejszy mechanicznie joystick do wyboru pol AF, bo teraz to jest loteria.
    i to wszystko w okolicach 1400-1500€, bo tyle realnie powinno kosztowac.

duzo?

z bajerow, za ktore bylbym gotow zaplacic to:
    - rasowe, z prawdziwego zdarzenia, uszczelki. moge duzo doplacic, foce czesto w warunkach 100% wilgotnosci albo latajacych w powietrzu drobinek morskiej wody i tutaj nie ma zmiluj
    - slot na druga karte. SD z pelnym interfejsem, zeby w razie potrzeb mozna bylo wlozyc Wifi albo crypto
    - czytnik RFID, zebym sobie mogl na filtry ponakladac chipy a body zarejestrowalo co na ktorym zdjeciu bylo uzywane
    - programowalny pomiar "na swiatla" - definiuje, ze mierze na +3EV i uklad pomiaru wybiera najjasniejszy z obszarow pomiaru i go dopasowuje do tej korekty
    - ekran z tylu obudowany. cos jak bylo w Minolcie D7i, gdzie konstrukcja dawala troche cienia na ekranie, przez co w pelnym sloncu byl bardziej czytelny. plus dostosowywanie jasnosci obrazu do swiatla otoczenia. rzecz prosta jak drut do zrobienia, ale chyba jeszcze nikomu nie udalo sie na to wpasc
    Ostatnio edytowane przez akustyk ; 26-08-2008 o 09:52

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez akustyk Zobacz posta
    pozostaje mi czekac
    na wyplate i zlowic jakies niewiele uzywane 5D w okolicach 1000€. bo D300... fajny korpus
    i bardzo pod moje potrzeby, ale dostaje epilepsji na mysl o wyprzedawaniu tego co mam
    i uczeniu sie od nowa innego systemu i zupelnie innej matrycy.
    Nie rozumiem. D300 na Twoje potrzeby, ale inny system, wiec 5D???? Przeciez 5D to dziadostwo (puszka, AF) w porownaniu do D300. A jak chodzi o matryce, a nie puszke, to czemu wybor miedzy D300 (tez APS-C) a 5D, a nie 50D a 5D? Matryca w 50D bedzie zapewne jak zwykle u Canona swietna.
    Nikon F-501, Canon 30D

Domyślnie

Nie rozumiem. D300 na Twoje potrzeby, ale inny system, wiec 5D???? Przeciez 5D to dziadostwo (puszka, AF) w porownaniu do D300.
    z interesujacych mnie rzeczy D300 ma tylko uszczelki. 5D ma duzy celownik,
    dziure kompatybilna z posiadanymi obiektywami i zaje... matryce, ktora dobrze
    znam i plynnie wywoluje. a to bardzo duza roznica w praktyce.
    cena jest praktycznie taka sama, z dokladnoscia do moze 100 €.

A jak chodzi o matryce, a nie puszke, to czemu wybor miedzy D300 (tez APS-C) a 5D, a nie 50D a 5D? Matryca w 50D bedzie zapewne jak zwykle u Canona swietna.
    50D mnie kompletnie nie interesuje, bo z punktu widzenia zdjec jakie robie
    nie ma zadnej uzasadniajacej wydatek roznicy do 30D. megapiksele i fps-y
    mnie komletnie nie kreca

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez qooba Zobacz posta
    ja jestem ciekaw, jak się będą prezentowały małe rawy (sRAW 7,1mpix) przy wysokich iso (powyżej 1600)
    fajna rozdzielczość do szybkiej reporterki przy umiarkowanym rozmiarze pliku, a skalowanie obrazu w dół może poprawić obrazek
    racja. dokładnie tak samo uważam. też wydaje mi się że będzie to jeden z kluczowych ficzerów, dla których mógłbym kupić za jakiś czas tę puchę. do tego to dostrajanie AF w zależności od szkiełka. ciekawie. a 15 mpx kompletnie mnie nie jara a wręcz wkurza myśl o ewentualnej konieczności zakupu kolejnych (i kolejnych) kart pamięci
    EOS

Strona 18 z 47 PierwszyPierwszy ... 8161718192028 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów