Close

Pokaż wyniki od 1 do 8 z 8

Question Panoramowanie Testowo

Witam. Chcialem sie spytac czy te zdjecia sa dobre od strony technicznej tzn czy dobre dobieram czasy. Chodzi o panoramowanie z reki. CZy dobrze robie ze wybieram czasy takie jak odwrotnosc ogniskowej lub krotsze?

1. 1/125s 110mm

2. 1/100s 100mm
    N D80 | N 18-70 f3.5-4.5 | S 70-300 f4-5.6 Macro| N 50 f1.8 | Samyang 8mm | N SB-600 |
    Galeria Zapraszam do ogladania i komentowania

Domyślnie

Wydaje mi się, że skos przy takim panoramowaniu jest zbyteczny. Co on ma na celu ?
    Dynamikę wystarczająco odzwierciedla rozmyte tło a przy takim kadrze kierowca z jedynki wygląda jakby
    mu hamulce padły i zapiera się nogami przed niekontrolowanym zjazdem w dół..
    Michał
    D80 i kilka obiektywów

Domyślnie

1. faktycznie trochę ma się odczucie że facet zjeżdża ze stromej dość górki
    2. bardzo dobre zestawienie kolorów - dynamiczne zdjęcie
    szkoda, że to już nie to samo forum...

Domyślnie

ok dzieki kadry nie do konca... a techniczne jak z czasami ? moze dluzsze?
    N D80 | N 18-70 f3.5-4.5 | S 70-300 f4-5.6 Macro| N 50 f1.8 | Samyang 8mm | N SB-600 |

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez PabloF1fan Zobacz posta
    ok dzieki kadry nie do konca... a techniczne jak z czasami ? moze dluzsze?
    im dłuższe tym dłuższe będą ślady, ale trudniej będzie utrzymać
    szkoda, że to już nie to samo forum...

Domyślnie

Witam. Piszę na tym forum pierwszy raz, bo pojawił się temat, który chociaż trochę znam. Jeśli chodzi o czasy to taka reguła - czas naświetlania = 1/prędkość pojazdu w km/h. Im pojazd jedzie wolniej tym dłuższy czas. Ja jak zaczynałem panoramować też robiłem na czasach podobnych do Twoich. Teraz jak dla mnie optymalny czas to 1/60. Przysłonę ustawiam doświadczalnie. Raczej nie pozwalam aparatowi na samoczynny dobór po później cuda wychodzą. Najlepiej jak auto jedzie po łuku. Wtedy cały czas jest taka sama odległość od obiektywu przez co łatwiej samochód zrobić "ostry". Na prostej będzie to trudniejsze, przód może wyjść ostry, tył już nie. Więcej możesz przeczytać tutaj:
    http://www.foto-moto.pl/viewtopic.ph...=panoramowanie
    http://www.foto-moto.pl/viewtopic.ph...=panoramowanie
    Przykładowe moje zdjęcie z czasem 1/60:

Domyślnie

W powyższych przykładach mz. czasy są dobrane dobrze , oczywiście można jeszcze dłuższe i efekt będzie jeszcze lepszy ale wiadomo - zdjęcie coraz trudniej wykonać .
    Ja robię takie http://www.obiektywni.pl/upload/real...476_493380.jpg dostępny masz exif więc wszystko widoczne.
    D610. F801s. N28-70/2,8. N50/1,4D. N55/1,8micro. N85/1,4. N70-200/2,8VR. Sb800. LP mini trekker

Domyślnie

fajnie wielkie dzieki

Uprawnienia umieszczania postów