Close

Strona 2 z 6 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 51

Domyślnie

andrew01 - nie ma problemu. Różnica jest tylko taka, że (mając już przykręcony filtr) ostrzymy sobie na to co ma być ostre, potem obracamy filtr aż do uzyskania pożądanego efektu (w tym czasie palec może być całkowicie zdjęty ze spustu). Mając już filtr odpowiednio przekręcony, ponownie ostrzymy na to samo co wcześniej i - cpyk!
    Nawet jeśli przy ponownym ostrzeniu obiektyw zakręci mordką, to będzie to obrót niewielki: 1-2mm - nie mający (a jeśli mający to w baaardzo minimalnym stopniu) wpływu na ustawioną wcześniej polaryzację. Ja przynajmniej jakiegokolwiek wpływu nie zauważam...
    To samo tyczy się połówek.

zooza1 - tylko nie kupuj wszystkiego tego co Ci tu proponują. Kup tylko to czego będziesz TY potrzebowała. Sama musisz stwierdzić czego Ci brak.

UV na kita? No nie wiem... lepiej chyba dodatkową kartę, akumulatorek...
    http://pawelwr7.flog.pl/
    D40; N:18-55VR i bez VR, 55-200VR, 50/1,8E; S50-150; SB-400

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez lewAp7 Zobacz posta

UV na kita? No nie wiem... lepiej chyba dodatkową kartę, akumulatorek...
    IMHO warto chociażby dlatego by ochronić obiektyw przed śladami palców i innymi "zjawiskami"
    Stosowanie filtra nie zaszkodzi a wielu przypadka kilku użytkownikom uratowało obiektywy co na tym forum nie raz było opisane - no ale oczywiście nic na siłę
    Reszta "bajerów" oczywiście wedle uznania.

Domyślnie

djjaca - ale przecież ślady palców da się wytrzeć także z obiektywu. Nie popadajmy w paranoję - soczewki obiektywów nie są z pleksy ani żywicy! To twarde szkło. Paluchy mu nie zaszkodzą, przetarcie szmatką też nie. Nie widzę sensu w wydawaniu 50-70zł, żeby chronić 200zł. Jak już koniecznie filtr, to lepiej kupić polar lub połówkę - przynajmniej dadzą jakieś efekty.

Oczywiście jeśli ktoś chce, to niech sobie zakłada - jego kasa...
    Ostatnio edytowane przez lewAp7 ; 04-08-2008 o 20:19

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez lewAp7 Zobacz posta
    djjaca - ale przecież ślady palców da się wytrzeć także z obiektywu. Nie popadajmy w paranoję - soczewki obiektywów nie są z pleksy ani żywicy! To twarde szkło. Paluchy mu nie zaszkodzą, przetarcie szmatką też nie. Nie widzę sensu w wydawaniu 50-70zł, żeby chronić 200zł. Jak już koniecznie filtr, to lepiej kupić polar lub połówkę - przynajmniej dadzą jakieś efekty.

Oczywiście jeśli ktoś chce, to niech sobie zakłada - jego kasa...
    Pojedź bez UV w góry i zrób zdjęcie bez niebieskiej poświaty (niestety nie potrafie tego profesjonalnie nazwać)... 3 tyg. temu byłem nad soliną.. nie zrobiłem ani jednego zdj bez niebieskawego zafarbu, UV uratowałby sytuację... Poza tym światło UV na wysokości około 3000 m.n.p.m i wyżej szkodzi matrycy. Wiem, że w Polsce takich gór nie ma, ale polacy co raz częściej jeżdżą np w Alpy...

soczewki w kicie z żywicy nie są, ale czy są ze szkła? No nie wiem... Ja jakoś do tego przekonany nie jestem.. Mam nadzieję że masz dobry wzrok i nie potrzebujesz okularów... U mnie w okularach chodzi teraz cała rodzina.. I powiem Ci, że np w okularach nie stosuje się już szkieł, a tworzywo z powłokami (jest lżejsze i tańsze). Dlaczego w obiektywach, zwłaszcza w kitowych nie miałoby być inaczej?
    FX+ FX + 20-35/2 + 50/1.4 + 85/1.8 + 70-200/2.8 VR

Domyślnie

Trzeba kupowac to, czego naprawde potrzeba. Zaczalbym od ksiazki. Polar i UV? Dlaczego nie, ale uv dla ochrony takiego szkla to szastanie kasa (sensowny uv to 70-80zl). Polar na 52mm tez, bo praktycznie na kilka tylko obiektywow mozna go pozniej nakrecic.
    Polecam ksiazke, extra akumulator i karte pamieci. 1 lub 2GB wystarczy.
    Sprzet trzeba kupowac swiadomie i dobrze, bo jest drogi, a na odsprzedazy sporo sie traci. Mam sporo gratow, ktore niedlugo wyladuja na gieldzie. Mam uv, polar, polowke, pilota, 70-300vr i troche innych gratow, ktore niby przydatne, tylko zagracaja szuflade, bo nie uzywam ich. Pozostana moze stalki 30/1,4 i 50/1,8, a napewno sigma 24-70/2,8 i moooze sb-600. To wszytko kosztowalo, a uzylem tego pare razy tylko. Zamierzam dokupic s10-20.
    Dalem sie namowic, a gdybym sam poeksperymentowal, to bym kupil glownie potrzebny sprzet, bo pomylki sie zdazaja przeciez.

Domyślnie

Ja uzywam polara z d40 i jestem bardzo zadowolony Rob tak jak pisal lewAp7 i nie bedzie zadnych problemow. Oczywiscie przez obroceniem polara blokuje ekspozycje przyciskiem AE-L/AF-L. Sam polecam polara i nie wyobrazam go sobie nie miec do zdjec krajobrazowych.
    coroner troche mnie zmartwiles z ta solina bo sam sie niedlugo tam wybieram a UV nie mam(aparat mam od niedawna i nie mialem okazji fotografowac w gorach). Mam pytanie bo kiedys gdzies wyczytalem ze filtr polaryzacyjny tez blokuje czesc prom. UV. Czy to prawda?

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez avallardi Zobacz posta
    - filtr UV (52mm) (do ochrony przedniej soczewki) - np. Hoya
    do tego służy dekielek przedni obiektywu
    fioletowa Hoya Ci wystarczy
    nie wystarczy, poniżej HMC nie ma sensu kupować żadnego filtra Hoyi
    dobra książka o fotografowaniu
    tu się zgodzę

Cytat Zamieszczone przez djjaca Zobacz posta
    IMHO warto chociażby dlatego by ochronić obiektyw przed śladami palców i innymi "zjawiskami"
    Stosowanie filtra nie zaszkodzi a wielu przypadka kilku użytkownikom uratowało obiektywy
    jw.
    Cytat Zamieszczone przez wesu Zobacz posta
    filtr polaryzacyjny tez blokuje czesc prom. UV. Czy to prawda?
    Prawda, dlatego nie powinno nakręcać się go na filtr UV (dublowanie) ale i też z uwagi na pogarszanie właściwości optycznych obiektywu (dwie dodatkowe szyby z przodu)

Generalnie filtry to bardzo przydatne urządzonka jednak służą konkretnym celom, m.in. w górach robienie zdjęć bez filtra UV to nieporozumienie - można zastąpić go polarem ale trzeba brać pod uwagę stratę światła.Filtry UV w zasadzie zakłada się już na stałe na obiektywy z uwagi na zwiększone ilości promieni UV ktore docierają do powierzchni ziemi z powodu m.in. dziury ozonowej.
    Warto poczytać opracowanie ALFA na temat filtrów i ich stosowania (dostępne na forum)

Podsumowując jeśli masz przykręcić na obiektyw byle jaki filtr to lepiej nic nie przykręcaj z kolei przykręcanie filtra wartości 200 zł. do obiektywu za tyle samo mija się z celem, trochę (ale naprawdę tylko trochę)rozwagi przy obchodzeniu się z obiektywem i nic mu nie grozi z powodu braku filtra
    Samsung NX300,NX20, 18-55 OIS i 30mm f:2 50-200 OIS III

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez coroner Zobacz posta
    Poza tym światło UV na wysokości około 3000 m.n.p.m i wyżej szkodzi matrycy
    Mógłbyś rozwinąć temat?
    D610 | N24-70 f/2.8 | N50 f/1.8 | N70-300VR f/4.5-5.6 | SB-900 + MK-900 |

Domyślnie

Filtr UV koniecznie! Ostatnio robiłem zdjęcia koleżance, i ta niesforna na huśtawce lekko przejechała mi po osłonie przeciwsłonecznej i filtrze, a nie obiektywie. Lepiej kupić filtr za 70zł Hoyi HMC UV-0, niż później płakać, że nasze ulubione szkiełko ma rysy.. Różne sytuacje się zdarzają

A co do polarów to polecam Marumi!
    D80, Tamron 17-50 f.2.8, SB-800, Hoya HMC UV-0, Marumi DHG, M 055XPROB + 804RC2, SanDisk Extreeme III, Zenit TTL, Tamrac System 6

Domyślnie

Ja nie neguję używania UV. Nie uważam jedynie za zasadne stosowania go tylko i wyłącznie ze względu na ochronę kita d40 (200zł). Jeśli nie jeździsz w góry to lepiej zamiast tej UV kupić dodatkowy akumulator. UV na kita 18-55 to sobie można kupić jak już nie będzie się wiedziało na co innego można wydać kasę.
    Chroni się coś cennego. Jeśli kit jest tym dla Ciebie, to go chroń - Twoja wola.

edit:
    dopiszę jeszcze dla jasnośći...
    sam zamierzam kupić UV dla ochrony. Tyle, że stosunek (wartość w PLN) chroniącego do chronionego wynosi ok. 1:20.
    Ostatnio edytowane przez lewAp7 ; 05-08-2008 o 11:50

Strona 2 z 6 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów