Close

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 29

Domyślnie Manfrotto 055XPROB i 804RC2

Witam Was!

To mój pierwszy post, więc proszę o trochę wyrozumiałości; )
    Jako że praktycznie nigdzie nie mogłem znaleźć sensownego i rzeczowego opisu statywu Manfrotto, a właśnie taki chciałem sobie sprawić (tylko problem z modelem, jest ich trochę, drabinka cenowa całkiem przyzwoita), sam postaram się Wam go trochę przybliżyć.

Zdecydowałem się w końcu na model 055XPROB oraz głowice 804RC2. Same nogi, jak podaje producent, mają udźwig 7kg, głowica zaś 4kg.
    Długość złożonego statywu wynosi 65,5cm, a rozłożonego maksymalnie 178,5cm, co razem waży 2,4kg (głowica waży 650g, czyli cały statyw 3,05kg – czuć to w ręce; ))

Zmierzyłem wszystkie możliwe wysokości:

Statyw tylko z wyciągniętą kolumną: 98cm ( a)110cm b) 118cm )
    Statyw tylko z wyciągniętymi pierwszymi nogami: 103cm ( a)115cm b)123cm )
    Statyw tylko z wyciągniętymi drugimi nogami: 99,5cm ( a)111,5cm b)119,5cm )
    Statyw razem z nogami: 142cm ( a)154cm b)162cm )
    Statyw razem z nogami i kolumną: 178,5 ( a)190,5 b)198,5 )

Głowica ma wysokość 12cm, D80 ma 8cm do środka wizjera – u góry w nawiasie podane kolejno a) z samą głowicą b) z D80

Pierwsza rzecz, jaka mnie zainteresowała to możliwość obracania kolumny do poziomu, niesamowicie szybko i sprawnie: na samym dole kolumny (od spodu) znajduje się mały „przycisk”, za pomocą którego chowa się boczny cypelek i możemy swobodnie pociągnąć kolumnę do góry i obrócić (5 sekund). Niżej fotki:
    z wyciągniętą kolumną

Z obróconą kolumną

Jeśli zaś chcemy porobić trochę zdjęć makro, wystarczy docisnąć srebrną część

i przesunąć nogi. Zrobiłem to maksymalnie
    Z takiej wysokości będziemy mogli zrobić tylko zdjęcia na równo ze statywem(jeśli w ogóle – nie zakładałem aparatu), no ale czy musimy dawać go tak nisko? ; )

Nogi statywu są bardzo solidne, czuć że mogą wytrzymać sporo. Dwie z trzech mają obicia piankowe (dobre na chłodniejsze plenery). Zatrzaski trzymające nogi fajnie ciężko chodzą(ale też przesady nie ma). Wszystko bardzo stabilne:

Następna rzecz to głowica, również bardzo dobrze wykonana. Szybkozłączka obita gumą, co nie powoduje ślizgania się po aparacie podczas przykręcania:

Wyciąganie szybkozłączki także nie trwa długo: przyciskamy w dół czarną część trzymającą blokadę przed przesunięciem(szara część; ) ) i następnie przesuwamy ową szarą – złączka sama lekko wysunie się do góry, wszystko sprawnie:

Głowica jak i statyw posiadają poziomiczki, a sama głowica także miarki w stopniach ze strzałeczkami, dzięki którym dowiemy się o ile przesunęliśmy aparat (np. przy panoramach).
    W celu przestawienia głowicy (obrócenia itp.) odkręcamy lekko rączki i robimy co tylko chcemy: ) (rączki są już lekko nasmarowane i przy samej rączce mają gumowe podkładki, dzięki temu lepiej idzie wyczuć moc przykręcenia).

Podsumowując – bardzo dobry statyw, wytrzymały, stabilny, znakomicie wykonany (bardzo mało plastiku, w głowicy więcej). Jedyne co może odstraszać to (jak dla mnie, mimo wszystko) dosyć wysoka cena: statyw ok. 540zł a głowica ok. 230zł.

No ale pamiętajcie, statyw to zakup na całe życie, więc czasami warto trochę uzbierać i kupić coś, co nie będzie się chwiało na lekkim wietrze.

Pozdrawiam!

P.S. Jakieś pytania? Walcie śmiało ; )

Domyślnie

Zawsze się zastanawiałem jaka jest minimalna wysokość z kolumną w pionie (nie w pozycji makro). Czy ta kolumna rozkłada się tak ja w starej wersji?

Chodzi mi o takie ustawienie
    da się?

PS. Na fotce mój synek ze swoim aparatem. Bez niego nie dało się zrobić zdjęcia, bardzo lubi mój statyw
    Ostatnio edytowane przez ekonet ; 04-08-2008 o 00:38 Powód: połączyłem

Domyślnie

Nie da się. Przydałaby się opcja wymontowania tego wynalazku razem z kolumną i zamontowania tam jakoś głowicy bez niej. No chyba, że jest to możliwe. Wie ktoś? Hesja to sprzedaje, może on?
    Daniel
    D90, S 10-20/4-5,6, Tamron 17-50/2.8, Tamron 90/2,8, Nikkor 70-300VR, S 150-500 OS, Manfrotto 055XPROB

Domyślnie

Hm, czy część zamienna jest, nie mam pojęcia. Samą kolumnę da się wyciągnąć, ale to kompletnie nic nie daje. Jedyne co da sie The Structorr zrobić z zamontowaną kolumną to coś takiego:

poobracałem głowicą i dało radę
    Oczywiście kolumnę możesz przesunąć bliżej środka.

Pozdrawiam

Domyślnie

A jak wyglada szybkosc ustawienia tej glowicy i precyzja? Glowica 'zjezdza' z aparatem po zakreceniu dzwigni?
    D370s | F70 | N 35 | N 50 | N 70-200 VRII | N 18-200 VR | N 18-70 | T 55-200 | SB-x00 | SB-28 | akcesorium różnej maści

Domyślnie

Myślę, że szybko (wiadomo jak sie człowiek wprawi to jeszcze szybciej będzie to robić). Żeby tak ustawić głowicę trzeba ją przechylić do 90 stopni, a gdzieś tak koło 70 zaczyna sprężynować (odbijać), więc trochę mocniej trzeba przytrzymać, żeby precyzyjnie dokręcić

Domyślnie

Sorry za niewiedzę:
    do czego służą te dwa czerwone przyciski w jarzmie mocującym poziomo kolumnę ?
    D700 + N24-70 + N80-200D ED + N70-300VR, SB-900

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez wasilewk Zobacz posta
    Sorry za niewiedzę:
    do czego służą te dwa czerwone przyciski w jarzmie mocującym poziomo kolumnę ?

Do ozdoby
    Pozdrawiam - atar (GG 1399956)
    EIKONA

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez atar Zobacz posta
    Do ozdoby
    Niemożliwe!
    Może do zmiany poziomicy ?
    Ostatnio edytowane przez ekonet ; 09-11-2008 o 00:21 Powód: pisownia
    D700 + N24-70 + N80-200D ED + N70-300VR, SB-900

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez wasilewk Zobacz posta
    Nie możliwe !
    Może do zmiany poziomicy ?
    to na czym znajduja sie te dwa 'czerwone przyciski' jest elementem nieruchomym. a te 'przyciski' to znaczek firmowy Manfrotto ;p taka naklejeczka ;p
    "Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów" - S. Lem

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów