Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 16

Wątek: Nikkor 28/1.4D

Domyślnie Nikkor 28/1.4D

Nikkor 28/1.4D - niedawno na niego wpadłem.

Czyli jednak się da zrobić jasne szkło, tylko czemu je wycofali? Brak popytu?
    Pytanie - ile kosztowało i gdzie można je jeszcze dostać...
    | N

Domyślnie

jest w np. tutaj http://www.e-oko.pl/t5j2t5kjQORdPK4n...Qntd2brNH2DaLq
    za jedyne 7149pln
    d300 mb-d10 n16-85 n50/1.4ais n55/2.8 n70-200 mf055xprob+488, sb-900
    wlasne gniotowanko

Domyślnie

Zaporowo...a ja dalej w Nikonie siedze mimo że Canon wychodzi ostatnio sporo taniej...
    D750X2 /FM/ dużo gratów

Domyślnie

Szkło było idiotycznie drogie i nie powalało jakością. Na pełnej dziurze było miękkie, gubiło kontrast i miało kłopoty z flarą. Produkowano je od '94, prawdopodobnie linia była już wyhuśtana, bo trafiały się zdrowo zwalone kopie (np. do testu na photozone trafił egzemplarz koncertowo rozcentrowany). Ja bym za tym wynalazkiem nie płakał, tym bardziej że na photokinie na pewno pojawią się nowe nanokotki.

Domyślnie

na pewno to Kopernik nie zyje...

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Czornyj Zobacz posta
    Ja bym za tym wynalazkiem nie płakał, tym bardziej że na photokinie na pewno pojawią się nowe nanokotki.
    Ciekawe czy wpadną na to, żeby odświeżyć to szkło - przy odrobinie fantazji nagle by się mogło okazać, że Nikon przoduje w jasnych WA: 24/1.4, 28/1.4 i 35/1.4. Albo gdyby chociaż włożyć AF do 28/2 AiS. Pobożne życzenia.

Domyślnie

Sądzę, że raczej będą to konstrukcje całkowicie nowe - technika poszła nieco naprzód w stosunku do lat 90-tych. Wszystkie ostatnie nowości to obiektywy policzone od podstaw i z całkowicie zmienionymi formułami optycznymi. Po Nikonie można się w tej chwili spodziewać wszystkiego - co udowodnił choćby bezkompromisowym i bezprecedensowym 14-24/2.8.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Czornyj Zobacz posta
    Sądzę, że raczej będą to konstrukcje całkowicie nowe - technika poszła nieco naprzód w stosunku do lat 90-tych. Wszystkie ostatnie nowości to obiektywy policzone od podstaw i z całkowicie zmienionymi formułami optycznymi. Po Nikonie można się w tej chwili spodziewać wszystkiego - co udowodnił choćby bezkompromisowym i bezprecedensowym 14-24/2.8.
    Ciekawe tylko ile będą ważyć takie jasne, bezkompromisowe rewelacje ...
    D750, F801, FM2n, 24/2.8D, 35/2D, 50/1.8 AF, 85/1.4D, 50/1.8AI
    Mamiya 6, 50/4, 75/3.5, 150/4.5

Domyślnie

tylko dochodzi problem ceny...

już 85 f1,4 tani nie jest to aż sie boje pomyśleć ile będzie kosztował takowy AF-S

dla porónania 85 f1,2 u canona z silnikiem USM do kupienia jest za ok 5000zł a w stanach to już całkiem inna bajka
    D750X2 /FM/ dużo gratów

Zbanowany
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez lannes Zobacz posta
    Ciekawe tylko ile będą ważyć takie jasne, bezkompromisowe rewelacje ...
    Waga wagą, padnę a dam radę
    mnie bardziej interesuje cena...
    tak czy owak pewnie padnę

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów