Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 20

Smile Pierścienie makro

witam, jestm nowy w świecie lustrzanek, lubie robic fotki makro, mam nikona d60 + 18-55 standardową
    i pytanie takie, czy warto kupić pierścienie makro? dużo one dają? czy to takie coś jak te soczewki co się wkręca i tylko zniekształcają zdjęcie?
    Jak kupić to jakie? widziałem na allegro za 60 zł bez przenoszenia automatyki, albo za niecale 300 z przenoszeniem, któe lepsze? bo ostrość i tak podobno lepiej ustawiac ręcznie?

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Zambrów, woj. Podlaskie

Domyślnie

przejrzyj dzial. tematów o pierscieniach bylo mnóstwo

Domyślnie

jeśli dział o pierścieniach to ten co tutaj pisze to nie ma za wiele

jeszcze jedno pytanie, jak sie tym robi zdjęcia? na allegro coś piszą że trzeba założyć obiektyw, ustawić ostrość, ściągnąć, zamocować pierścienie i obiektyw i zrobic zdjecie i tak za każdym razem?

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Zambrów, woj. Podlaskie

Domyślnie

jest kilka tematów o pierscieniach, nawet na pierwszej stronie, góra na 2, a stron i tak jest tylko 3

nie wiem gdzie ty wyczytałes taka instrukcję
    zakłądasz pierscienie, na nie zakładasz obiektyw, ostrzysz oddalając i przyblizajac sie do obiektu i tylo
    w zaleznosci jakie pierscienie, czy z pelna elektronika czy manualne, bedziesz miał lub nie pomiar swiatła. w domu pewnie da sie z tym zyc, ale w plenerze z robaczkami bedzie ciezko, zwłąszcza ze standartowy n 50mm ostrzy z dosc nieduzej odlegosci, dłuzsza lufa ma lepiej w tym momecie i mozna sie ciekawiej bawic

innym rozwiazaniem jest pierscien odwrotnego mocowania, z gwintem 52mm standartowo. zakladasz pierscien na to heliosa i..... tez brak pomiaru swiatła, oraz nieduza odlegosc ostrzenia. do sprobowania jak nie amsz kasy to jest dobre na poczatek, bo nie kazdy moze wyrzucic tak od reki 500 ziko na np pierscienie kenko.

dobra koniec tych wywodów. tematów o makro jest kilka wiec tam pisz

Zasłużony Awatar ALF
    Miasto
    Mysłakowice Karkonosze

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez paparazzi89 Zobacz posta
    jeśli dział o pierścieniach to ten co tutaj pisze to nie ma za wiele

jeszcze jedno pytanie, jak sie tym robi zdjęcia? na allegro coś piszą że trzeba założyć obiektyw, ustawić ostrość, ściągnąć, zamocować pierścienie i obiektyw i zrobic zdjecie i tak za każdym razem?
    kilka dni temu robiłem w nim czystki, ale i tak na temat pierścieni jest kilkanaście wątków, łącznie ponad 1000 postów
    Pozdrawiam Serdecznie Jacek Pawłowski
    F70+D50+D200+Tamron 28-75/2.8+Tamron 17-35/2,8-4+Sigma 70-200/2,8HSM+Nikkor 12-24/4+Nikkor 85/1,8+Metz 54MZ4i+MF055PRO+MF479B ANKIETA - LAMPY BŁYSKOWE

Domyślnie

albo ja jestem ślepy albo nie wiem, nie widze tych 1000 postów (

Zasłużony Awatar ALF
    Miasto
    Mysłakowice Karkonosze
    Pozdrawiam Serdecznie Jacek Pawłowski
    F70+D50+D200+Tamron 28-75/2.8+Tamron 17-35/2,8-4+Sigma 70-200/2,8HSM+Nikkor 12-24/4+Nikkor 85/1,8+Metz 54MZ4i+MF055PRO+MF479B ANKIETA - LAMPY BŁYSKOWE

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Zambrów, woj. Podlaskie

Domyślnie

ło to ja anwet nie widzialem tylu tematów. co prawda nie uzyłem opcji szukaj, ale zerklem na wszystkie tematy z dzialu
    tak czy siak myslę ze te linki rozwieją wszystkie wątpliwosci

Alf, dzieki ze mnie wyreczyłeś :P

Domyślnie

dzięki, nigdy bym tego nie znalazł chyba sam

Domyślnie

.. na allegro coś piszą że trzeba założyć obiektyw, ustawić ostrość, ściągnąć, zamocować pierścienie i obiektyw i zrobic zdjecie i tak za każdym razem?
    bez żartów. Nie.
    Cytat Zamieszczone przez Malfas Zobacz posta
    ło to ja anwet nie widzialem tylu tematów. co prawda nie uzyłem opcji szukaj, ale zerklem na wszystkie tematy z dzialu
    dzięki, nigdy bym tego nie znalazł chyba sam
    Sprawdźcie w panelu użytkownika jak macie domyślnie ustawione wyświetlanie postów. Może pokazują się wam tylko z ostatniego miesiąca?
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów