Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 14

Domyślnie Tryb "P" w D-70s i innych

Witam. tak mnie dzisiaj wzielo na przegladanie instrukcji obslugi. Nigdy nie uzywalem trybu P. Ni to "auto - zielone" ni to "M", a w "m" mam za male doswiadczenie zeby focic.
    Powiedzcie mi uzywacie tego trybu? Jak zrozumieliscie opisana w instrukcji fleksje programu?
    Takie tam starocie

Zbanowany
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

nie ten dział

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez rooner Zobacz posta
    nie ten dział
    a jaki
    Takie tam starocie

Oszczędny w słowach Awatar Rajek
    Miasto
    Pruszków/Łódź/Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez piotereks Zobacz posta
    a jaki
    twoje body ma jedno zero za mało. Ponadto poszukaj już kiedyś było, tryb p w d200 vs d70.
    D70s + N50 1.8.

Domyślnie

Używam tylko w jednym przypadku, kiedy to sprawdza mi się znakomicie. Przy zdjęciach spacerowych, kiedy używam lampy do doświetlenia, zwłaszcza w słoneczne dni. Tryb P nie pozwala przekroczyć minimalnego czasu synchronizacji błysku. W innych przypadkach nie używam, chyba że nieświadomie .
    D90 + N35/2 + N50/1.8 + N18-200 VR + T12-24; SB-800, SU-800; NX100 + 20-50 + 20/2.8; cokin
    moja galeria: http://fotogalerie.pl/galeria/galeria_piotrw

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez piotereks Zobacz posta
    a w "m" mam za male doswiadczenie zeby focic.
    Powiedzcie mi uzywacie tego trybu? Jak zrozumieliscie opisana w instrukcji fleksje programu?
    Jeżeli nie czujesz się na siłach by używać "M" to spróbuj raczej trybu "A". Priorytet przysłony - to chyba najlepszy sposób by korzystać wygodnie z automatyki aparatu a jednocześnie mieć wpływ na głębię ostrości. Do korzystania z tego trybu wymagana jest podstawowa wiedza: co to jest przysłona, głębia ostrości i takie tam...
    Oczywiście nie w 100% sytuacji tryb "A" będzie najlepszy - ale w większości codziennych sytuacji się sprawdza bardzo dobrze.

A jak już będziesz sprawnie korzystać a "A" to nie będziesz miał większych problemów z przeskokiem na "M".

Jeżeli chodzi o tryb "P" to jakoś nie bardzo mi pasuje. Fleksja pozwala na zmianę zaproponowanego czasu naświetlania i przysłony oczywiście w taki sposób by zdjęcie było tak samo doświetlone. Czyli np. zwiększenie czasu naświetlania i jednoczesne zmniejszenie otworu przysłony. Ale po co tak kombinować... Jeżeli wiesz co chcesz osiągnąć na zdjęciu to lepiej moim zdaniem skorzystać z trybu "A" ew. w niektórych sytuacjach "S".

Pozdrawiam,
    D80 | N18-70 | S70-300 APO | N50 1.8 | N35 1.8 | SB-600 | Benro A-268M8 + B1 | http://piotr.okonscy.com

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez okon Zobacz posta
    Jeżeli nie czujesz się na siłach by używać "M" to spróbuj raczej trybu "A". Priorytet przysłony - to chyba najlepszy sposób by korzystać wygodnie z automatyki aparatu a jednocześnie mieć wpływ na głębię ostrości. Do korzystania z tego trybu wymagana jest podstawowa wiedza: co to jest przysłona, głębia ostrości i takie tam...
    Oczywiście nie w 100% sytuacji tryb "A" będzie najlepszy - ale w większości codziennych sytuacji się sprawdza bardzo dobrze.

A jak już będziesz sprawnie korzystać a "A" to nie będziesz miał większych problemów z przeskokiem na "M".

Jeżeli chodzi o tryb "P" to jakoś nie bardzo mi pasuje. Fleksja pozwala na zmianę zaproponowanego czasu naświetlania i przysłony oczywiście w taki sposób by zdjęcie było tak samo doświetlone. Czyli np. zwiększenie czasu naświetlania i jednoczesne zmniejszenie otworu przysłony. Ale po co tak kombinować... Jeżeli wiesz co chcesz osiągnąć na zdjęciu to lepiej moim zdaniem skorzystać z trybu "A" ew. w niektórych sytuacjach "S".

Pozdrawiam,
    super dzieki za taka odpowiedz. powiem szczerze ze w A czuje sie dosc mocno, ale M, to juz jakos nie potrafie obu parametrow dobrac. wole A
    Takie tam starocie

Domyślnie

Przecież w wizjerze masz drabinkę ekspozycji. Albo ustawiasz na 0, wtedy pokrywa się to z "propozycją" światłomierza, albo kierując sie doświadczeniem korygujesz na + lub -.

Domyślnie

zgadzam się z przedmówca dzięki bogu za ta drabinkę bo mój d80 (jeszcze świeży) ma tendencje do niedoświetlania w słabym świetle a na M mogę to łatwo poprawić w sumie to proste skoro mam aparat raptem trzeci dzień i jakoś daje rade eksperymentuj z aparatem, można wiele ciekawych rzeczy poznać
    posiadam kuku na muniu, poszukuje wspólnika z fiksum dyrdum

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów