Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 13

Wątek: D60 czy D80?

Question D60 czy D80?

Witajcie,

używam od prawie dwóch lat Sony DSC H2 i już potrzebuję czegoś lepszego - czyli lustra Zastanawiałem się nad kilkoma firmami i zawęziłem wybór do Nikonów.

Znalazłem w sklepie internetowym zestaw D60 + NIKKOR AF-S DX 18-55 mm f/3,5-5,6GII ED i NIKKOR AF-S DX 55-200 mm f/4-5,6G ED za nieco ponad dwa tysiące. Co powiecie o D60? Niepokoi mnie fakt, że w ankiecie na górze strony mało osób przyznało się do posiadania tego aparatu Z kolei D80 trochę wykracza poza moje możliwości finansowe, a już na początku chciałbym także dysponować czymś, co będzie można nazwać tele.

Jeśli chodzi o moje priorytety, to oczekuję od aparatu (i szkła):
    - niezawodności AF
    - małych szumów na wysokich wartościach ISO

Przepraszam jeżeli dubluję wątek, ale wyszukiwarka na hasło "D60 D80" nie pokazała żadnych rezultatów.

Pozdrawiam i z góry dziękuję za cenne porady!

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez JM9 Zobacz posta
    Przepraszam jeżeli dubluję wątek, ale wyszukiwarka na hasło "D60 D80" nie pokazała żadnych rezultatów.
    Za to osobnych wątków o d80 i d60 (40, 40x - to niemal to samo co 60), z których duzo się dowiesz jest zatrzęsienie... A taki sam wątek jak Twój jest na str. 4 tego działu: http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=62829
    http://pawelwr7.flog.pl/
    D40; N:18-55VR i bez VR, 55-200VR, 50/1,8E; S50-150; SB-400

Domyślnie

- małych szumów na wysokich wartościach ISO
    Ho, ho, ho... to D300 albo D3 i nie zartuje.
    No chyba, ze Ty pod postacia malego szumu rozumiesz co innego
    Najzieleńszy z zielonych
    Niezbyt poważny, czasem odważny, nie-co-dziennik sporadyczny.

Domyślnie

Z kolei D80 trochę wykracza poza moje możliwości finansowe, a już na początku chciałbym także dysponować czymś, co będzie można nazwać tele.
    Jeżeli D80 wykracza po za twoje możliwości finansowe to po co się w ogóle o nie pytasz?

I na poważnie, może rozważ d40 z kitem, i do tego kup używane 55-200 VR, wyjdzie na pewno taniej. Fakt że mniej pikseli ale jeżeli nie drukujesz naprawdę dużych formatów i nie kadrujesz na kompie to w niczym to nie przeszkadza, a jakość i tak będziesz miał lepszą niż na tym Sony.

No i jeszcze pytanie co uważasz za wysokie ISO? Bo każde lustro będzie mniej szumiało niż hybryda, ale wysokie ISO dla nas (posiadaczy lustrzanek zaczyna się od ISO 1600 chociaż jak dla mnie to i ISO 1600 jest używalne na D80 :P )

Domyślnie

Różnice pomiędzy D60 i D80 odczujesz głównie w ergonomii i wygodzie pracy.
    D80 ma górny (podświetlany) ekran. D60 nie ma.
    D80 jest większy. Jeśłi masz duże dłonie - będzie lepiej leżał.
    D80 subiektywnie szybciej reaguje, chociaż nie byłbym tego tak absolutnie pewien.

Ponadto - jeśli już zrezygnujesz z D80 i postawisz na D60 - to ja sugeruję jeszcze jedną przymiarkę: D40.
    Zdziwiony? Nie aż tak bardzo. Czym różni się D60 od D40?
    - Kitowym obiektywem (ale przecież rozmawiamy o body)
    - Więcejmegapikselową matrycą
    - Czyszczeniem matrycy
    - Ceną.

Jeśli zatem 6mpix z D40 Ci wystarczy (a myślę, że wystarczy) - to w _ciemno_ bierz D40 (i nawet nie D40x - tutaj różnica _tylko_ matrycy) i za "zaoszczędzone" pieniądze kup fajne szkło (szkła).

Szkła zostaną, Ty dozbierazs trochę pieniędzy, opanujesz lustro, zapragniesz więcej i wtedy kupisz D300 w dobrej cenie.

Taka moja rada, jako użytkownika D80

Domyślnie

jest jeszcze opcja D60 plus 2 obiektywy z VR'em... bo cena w zasadzie ta sama... tylko trzeba wiedziec, gdzie kupowac Starczy Ci taki zestaw na pewien czas... pozniej i tak bedzie lepszy obiektyw (jasniejszy), lampa, body.... itd...
    A nie wiem jak wyglada ISO 800 z D60 ale rzadko kiedy sie uzywa wyzszego
    P.S. http://www.fotopolis.pl/index.php?n=7024&p=6 przyjrzalem sie i jest wg. mnie bardzo OK wiec przez piewien czas brak swiatla w obiektywie mozesz nadrobic ISO
    Ostatnio edytowane przez deoc ; 13-07-2008 o 17:55

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Niemcy a czasem inne kraje

Domyślnie

z tych dwoch to tylko D80. jest nowszy lepszy ma lepsza matryce a to w sumie najwazniejsze
    C Digital 17-200 F/1.4 f/1.8 f4 L IS i kilka dupereli

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Skipper Zobacz posta
    z tych dwoch to tylko D80. jest nowszy lepszy ma lepsza matryce a to w sumie najwazniejsze
    hmmmm ciekawych rzeczy można się dowiedzieć, d60 został wypuszczony w tym roku, a d80 już prawie dwa lata temu i matryca jest ta sama

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Skipper Zobacz posta

Cytat Zamieszczone przez who Zobacz posta
    hmmmm ciekawych rzeczy można się dowiedzieć, d60 został wypuszczony w tym roku, a d80 już prawie dwa lata temu i matryca jest ta sama
    Tak to bywa, widać kolega kanonier mocno do tyłu z wiadomościami z NIKON-iarskiego podwórka.
    D700, S24-105/4 ART.

"...the first thing that you want, will be the last thing you'll ever need"

Domyślnie

Dzięki za cenne rady. Cały czas jeszcze myślę nad D80 - mam już karty SD oraz potencjalnie, za psie pieniądze dwa niezłe szkła do Nikona, które na D40 i D60 chyba nie będą miały AF (wiertarka?).

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów