Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 14

Wątek: ciekawa rzecz

Domyślnie ciekawa rzecz

Ostatni bawiłem się aparatem w ogródku. jednak zauważyłem taką rzecz, fioletowe kwiatki na fotce wyszły całkiem innego koloru niż w rzeczywistośc, po próbach z korekcją ekspozycji, trybem pomiaru światła efekt się zmieniał ale nadal nie udało mi się uzyskać koloru jak w rzeczywistości. Wiem że są pewne tolerancje, ale w tym przypadku(kolor fioletowy jasny). więc pojawia się pytanie czy da się osiągnąc zamierzony rezultat zmieniając np, balans bieli, nasycenie kololrów czy przesunięcie kolorów w stopniach.
    A może po prostu taki urok cyfrowych aparatów....
    Dzięki za odpowiedź i ewentualne sposoby na pozbycie się tego efektu w puszce a nie w ps lub innych programch. pzdr
    Z6, D 7100, D80 + 18-35/1.8 + 24-70/4 s, 85/1.8 s, +50/1.8 af-s +70-300vr +SB900 +....

Domyślnie

heh, mialem podobny problem w d200 - kwiatki fioletowe, a wyszly niebieskawe (Balans na Auto)
    FX|N24-70|S50 1.4|Sami14|SB-900|SB-800
    flickr

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez fader_audio Zobacz posta
    Dzięki za odpowiedź i ewentualne sposoby na pozbycie się tego efektu w puszce a nie w ps lub innych programch. pzdr
    W puszce ... korekcja "hue" tzn. odcień - zjedź na -9

Domyślnie

Był dobry wątek o przestrzeniach barwnych, w szczególności aRGB i sRGB, i jego lektura mogłaby znacznie pomóc. Fioletowy jest takim kolorem, że może być, z tego co wiem, łatwo przekłamywany właśnie w stronę niebieskiego.

Domyślnie

A u mnie jakos fiolet to fiolet (chociaz moze to bardziej w roz wpada? Nie wiem, jestem facetem, rozrozniam 4 podstawowe barwy )

Balans na auto, pomiar matrycowy. Nie pamietam reszty nastawow. obrazej przycięty i odrobine rozjasniony w Picasa. W kolory nie ingerowalem - tak wyszly z puszki .
    Ostatnio edytowane przez carl00s ; 10-07-2008 o 14:09
    Elektryczna klamka od Tippmana zasilona powietrzem o wysokim ciśnieniu, służąca do robienia siniaków w okolicach głowy. A do tego jakiśtam Nikon do dokumentowania dzieła zniszczenia.

Domyślnie

Myślę, że to problem z Automatycznym Balansem Bieli. Nic tylko robić w RAWach
    Ewentulanie WB PRE i szara kartka kodaka... Ale kto by tam robił w JPG...
    Pozdrawiam! Marcin fotoblog fotografia
    F100,D700,D80 | N 35/2D 50/1.4D 105/2.8D 24-85G 35-70/2.8D 75-150/3.5AiS | Σ 12-24 70-300 | Sonnar 300/4 | Soligor 135/2.8 | SW 150/750 | SB-800/400 | LS-2000 | HEQ5

Domyślnie

dokładnie ten fiolet przechodzi w nienieski lub chyba różowy. kolor o którym mówie to jest fioletowy ale taki dziwny, jaby mienił się w kierunku czerwonego, pobawie się jeszcze z nastawieniem HUE zobacze co wyjdzie, a może wystarczy szara kartka lub biała. czy da się sciągnąc gdzieś tę szarą kartkę kodaka???
    Z6, D 7100, D80 + 18-35/1.8 + 24-70/4 s, 85/1.8 s, +50/1.8 af-s +70-300vr +SB900 +....

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez fader_audio Zobacz posta
    .... czy da się sciągnąc gdzieś tę szarą kartkę kodaka???
    W sensie: kupić ? Wszędzie.
    Ale 'ściąganie' np. przez internet nie ma sensu, bo płacisz za gwarantowaną szarość, a wymyślanie (drukowanie) własnej - to bezsens.

Pzdr.
    D700 + N24-70 + N80-200D ED + N70-300VR, SB-900

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez wasilewk Zobacz posta
    W sensie: kupić ? Wszędzie.
    Ale 'ściąganie' np. przez internet nie ma sensu, bo płacisz za gwarantowaną szarość, a wymyślanie (drukowanie) własnej - to bezsens.

Pzdr.

Marny z Ciebie doradca... Wszedzie, to tak jakbyś powiedział na marsie. Czyli nadal nieosiągalne.
    Jak już zabierasz głos z poradą, to niech to będzie konkret, a nie nabijanie postów.

fader_audio tutaj masz substytut szarej kartki:

http://www.allegro.pl/item391316724_...ini_smycz.html
    Elektryczna klamka od Tippmana zasilona powietrzem o wysokim ciśnieniu, służąca do robienia siniaków w okolicach głowy. A do tego jakiśtam Nikon do dokumentowania dzieła zniszczenia.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez carl00s Zobacz posta
    Marny z Ciebie doradca... Wszedzie, to tak jakbyś powiedział na marsie. Czyli nadal nieosiągalne.
    Jak już zabierasz głos z poradą, to niech to będzie konkret, a nie nabijanie postów.

fader_audio tutaj masz substytut szarej kartki:

http://www.allegro.pl/item391316724_...ini_smycz.html

"Orkiestra robi, co może..."

P.S.
    Na nabijaniu postów szczególnie mi zależy !
    D700 + N24-70 + N80-200D ED + N70-300VR, SB-900

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów