Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 16

Unhappy Problem z lampą w D50

Panowie i Panie mam ogromny problem z lapmą w D50.. ogólnie mówiąc wogóle mnie "nie słucha" mam D50 od ponad roku i spradycznie korzystałem z lampy.. jednak szukuje mi się wesele i chcialem sie tym tematem trochę zainteresować.. boje sie że jak dokupie lampę zewnętrzną (planuje SB600) to nie bedzie ona wspolpracowac.. Problem moj polega na tym że nawet jesli robie zdjęcie w pełnym automacie (1/60 f.5.6 [przy f3.5 jest lepiej bo widac kontury obiektu a nie czarna plame]to zawsze wychodzi czarna plama.. tak samo dzieje się na priorytetach przyslony, czasu i pełnym manualu.. nie pomaga korekcja sily blysku..ani korekcja ekspozycji.. w MENU->FLASH MODE w TTL-u mam czarną plamę jak robie zdjecie z lampą.. jesli natomiast ustawię lampę na tryb MANUALNY to wychodzą mi same przepały.. (na ustawieniach recznych aparatu) widać biała plamę.. tą białą plamę moge skorygować tylko domknieciem przeslony.. bo przy czasach 1/500 i f5.6 mam kompletny przepal.. (KIT-owski nikkor 18-55) nawet jak podpinam 70-300VR jest to samo.. w menu FLASH LEVEL lampa wogole nie reaguje na zmianę wartości od -3 do +1.. niezaleznie od tego co ustawię zawsze jest tak samo.. czy mogłem sobie zchrzanić pomiar światła używając soczewek makro?? zauważyłem też że jeśli zmieniam pomiar światła to na zdjęciach przy jej różnym pomiarze nie ma różnicy.. Pomóżcie bo juz nie wiem co robić a probowalem wszystkiego!!!

Oszczędny w słowach Awatar avallardi
    Miasto
    bardzo duże miasto w centralnej Polsce

Domyślnie

Kupno SB-600 - dobry pomysł.

Domyślnie

Podłączam się pod problem. U serdecznego kolegi w D50 mam dokładnie to samo. Z SB-xxx napewno będzie lepiej, ale wbudowana też powinna działać. Na moich D70s/D80 nie mam tego problemu.
    Z góry dzięki i pozdr!
    Jakieś ciałko, szkiełko i światełko, no i jeszcze nosidełko

Oszczędny w słowach Awatar marcinifgm
    Miasto
    Dublin/Irlandia

Domyślnie

Panowie standard.To jest jeden z minusow D50 lampa ! Ja mam ten sam problem moim zdaniem problem ten lezy od strony oprogramowania, nie znalazlem jeszcze sposobu aby lampa dzialala jak nalezy
    D70S + NIKON 18-55/3.5 + SIGMA APO 70-300/4.0- 5.6/ Tokina 19-35 / Cokin + Karty itd....

Domyślnie

a mam jeszczej jedno pytanko.. w związku z tym czy jak zakupię np. SB-400 lub SB-600 to bedzie ona współpracować z tym wadliwym aparatem bo nie wiem co sie taknaprawdę zepsuło bo jeśli oprogramowanie to boję się że wyrzuce niepotrzebnie pianiądze w błoto.. najlepiej byłoby porzyczyć jakąś lampkę i srawdzić.. co o tym myślicie bo lampa rzecz niezbędna..

Domyślnie

u mnie działa OK. Ale aby zrobić zdjęcie poprawnie to niestety panowie.. lampa zewnętrzna. To błyskadełko na body to tzw. ostatnia deska ratunku ))
    طالب مع S5Pro Metze Stronka* MyPort

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Albert44 Zobacz posta
    u mnie działa OK. Ale aby zrobić zdjęcie poprawnie to niestety panowie.. lampa zewnętrzna. To błyskadełko na body to tzw. ostatnia deska ratunku ))
    bez przesady. Ostatnio byłem zmuszony zrobić kilka zdjęć z wbudowaną i wyszły poprawnie. Fakt, że robiłem w pomieszczaeniu.
    Widzę dwie możliwości: albo grzebiecie coś w ustawieniach i wychodzą Wam w wyniku tego jakies knoty, albo macie nie wiadomo jakie wymagania wobec tej lampy.

Domyślnie

Ustawiłem u kolegi w D50 tryb pracy lampy na manual. Ustawiłem moc błysku 1/1, 1/2, 1/4 itd. Było OK. Ale jak przełącze na TTL fotka jest bardzo ciemna. Łot zagwozdka...
    Pomóżcie!
    dzięki

Domyślnie

W przypadku mojego kolegi i podobnym problemie, konsultacja z Nikon Polska i wysłaniu fotek, diagnoza - uszkodzenie aparatu. Aparat do serwisu.
    Pozdr!

Domyślnie

Bardzo malo używam wbudowanej, ale jak juz, to wszystko jest poprawnie. Moze pokaż jekies zdjęcie z exifem, najlepiej z wnetrza i "z zewnetrza" .
    D90 + N35/2 + N50/1.8 + N18-200 VR + T12-24; SB-800, SU-800; NX100 + 20-50 + 20/2.8; cokin
    moja galeria: http://fotogalerie.pl/galeria/galeria_piotrw

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów