Panowie i Panie mam ogromny problem z lapmą w D50.. ogólnie mówiąc wogóle mnie "nie słucha" mam D50 od ponad roku i spradycznie korzystałem z lampy.. jednak szukuje mi się wesele i chcialem sie tym tematem trochę zainteresować.. boje sie że jak dokupie lampę zewnętrzną (planuje SB600) to nie bedzie ona wspolpracowac.. Problem moj polega na tym że nawet jesli robie zdjęcie w pełnym automacie (1/60 f.5.6 [przy f3.5 jest lepiej bo widac kontury obiektu a nie czarna plame]to zawsze wychodzi czarna plama.. tak samo dzieje się na priorytetach przyslony, czasu i pełnym manualu.. nie pomaga korekcja sily blysku..ani korekcja ekspozycji.. w MENU->FLASH MODE w TTL-u mam czarną plamę jak robie zdjecie z lampą.. jesli natomiast ustawię lampę na tryb MANUALNY to wychodzą mi same przepały.. (na ustawieniach recznych aparatu) widać biała plamę.. tą białą plamę moge skorygować tylko domknieciem przeslony.. bo przy czasach 1/500 i f5.6 mam kompletny przepal.. (KIT-owski nikkor 18-55) nawet jak podpinam 70-300VR jest to samo.. w menu FLASH LEVEL lampa wogole nie reaguje na zmianę wartości od -3 do +1.. niezaleznie od tego co ustawię zawsze jest tak samo.. czy mogłem sobie zchrzanić pomiar światła używając soczewek makro?? zauważyłem też że jeśli zmieniam pomiar światła to na zdjęciach przy jej różnym pomiarze nie ma różnicy.. Pomóżcie bo juz nie wiem co robić a probowalem wszystkiego!!!
Szukaj

Odpowiedz z cytatem

Skontaktuj się z nami