Close

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 24

Domyślnie Odp: numeracja plikow w D80

Cytat Zamieszczone przez Valwit Zobacz posta
    ale 10k zdjec tym aparatem to jakies 5 lat.

Mam aparat od nowości 3 miesiące a na liczniku 8000. W żadnym wypadku nie jestem profesjonalnym fotografem, nigdy nie sprzedałam żadnego zdjęcia. W 99% amator
    No ale rozumie, że niektórzy oszczędniej korzystają z puszki.

Z tego co wiem, nie da się tego ustawić. Spokojnie i dowolnie można zmienić hurtowo nazwy już na kompie programem ACDSee32. W 5 sekund ponumeruje Ci po kolei kilkaset plików, od liczby którą sobie ustawisz.
    D80, S18-200 OS, S30 1.4, N50 1.4, S EF-500 DG super

Cytat Zamieszczone przez cetoslava Zobacz posta

Mam aparat od nowości 3 miesiące a na liczniku 8000. W żadnym wypadku nie jestem profesjonalnym fotografem, nigdy nie sprzedałam żadnego zdjęcia. W 99% amator
    No ale rozumie, że niektórzy oszczędniej korzystają z puszki.

Z tego co wiem, nie da się tego ustawić. Spokojnie i dowolnie można zmienić hurtowo nazwy już na kompie programem ACDSee32. W 5 sekund ponumeruje Ci po kolei kilkaset plików, od liczby którą sobie ustawisz.

A powiedz ile z tych zdjęć jest dobrych i ile wywołałeś już zdjęć? :P
    gg- 3598512

WywołałAm niewiele. Ale tak to już jest, że na kilkadziesiąt zdjęć uznam, że powiedzmy kilka nadaje się do oglądania. Większość zdjęć z tych 8000 to imprezowe galerie cykane seriami (mniej więcej po 200 na imprezę). A tak to biorę aparat wszędzie gdzie się da, no i nazbierało sie
    D80, S18-200 OS, S30 1.4, N50 1.4, S EF-500 DG super

Domyślnie

ale 10k zdjec tym aparatem to jakies 5 lat.
    10 k przekroczone, - 2 lata , rodzinnie, plenerowo, wycieczkowo. Fakt pierwsza 500 to było "testowanie"
    puszki i szkiełka różne takie tam oraz graty do noszenia mam

Domyślnie

po to zeby nie miec takich samych nazw plikow.
    batch rename............
    zastanow sie czy chcesz miec wszystkie pliki nazwane "_DSC9565"
    D40 + Nikkor 18-55 + Sigma APO DG 70-300

Domyślnie

Wyczaiłem, że da się wystartować od konkretnej liczby, mając na karcie tylko jeden plik ze zmienionym na kompie numerem. Paradoksalnie jednak, trzeba mieć ciągłą numerację właśnie na OFF Każde przestawienie na ON powoduje założenie nowego katalogu i numerki lecą po swojemu. Niestety, jest to rozwiązanie dobre dopóki nie zmienimy karty, bo wtedy będzie: 0001, 0002...
    Nikoś D90 + MB-D80 + Nikkor 16-85 VR + Nikkor 70-300 VR + Cosina 100 macro + SB-600 + Velbon Sherpa 600R
    Moja racja jest mojsza, niż Twojsza. Moja racja jest najmojsza!

Domyślnie

po to zeby nie miec takich samych nazw plikow.
    Na to jest dużo lepsze rozwiązanie niż gmeranie w liczniku. Przy zrzucaniu zdjęć stosuję zmianę nazw plików tak, by otrzymać proste i użyteczne 20080708_8567.NEF (data+licznik). Jeśli nie trzaskasz >10000 plików dziennie lub nie korzystasz podczas sesji z kilku body, to nazwy są unikalne (ponieważ fragment nazwy pobierany jest z daty modyfikacji pliku, to w pewnych okolicznościach podana metoda "wymięka").

Przykład: TotalCommander, "Narzędzie wielokrotnej zmiany" [CTRL+M] i zastosowanie szablonu dla nazwy pliku [YMD]_[N5-8]
    Dla JPG można jeszcze zastosować fajną wtyczkę, która potrafi czytać EXIFy i zamiast plików DSC_2435.JPG możesz mieć 20080502-NIKON D80-f8.0-t1_30-a8.0-iso200-size1000x547.jpg
    Wtyczka niestety nie czyta RAW, szkoda.
    D80 : N18-70/3.5-4.5 : N50/1.8
    http://ggora.art.pl
    http://moje-chelmno.pl

Domyślnie

Valwit, z metod "tradycyjnych", to swietny bedzie "Multiren" (pelna wersja po wyslaniu maila do autora, a demo tez smiga, tylko komunikaty wyskakuja). Uzywam regularnie od paru lat i nie narzekam. Jest podglad przed operacja, undo i wiele innych pozytecznych elementow. Operuje na plikach, katalogach, podkatalogach i czym sobie zyczysz. No i pod MUI oczywiscie

Co do sztuczek w aparacie, zobacz, czy na karcie nie ma czegos w rodzaju indeksu w katalogu innym, niz zdjecia, byc moze glownym..
    seek & destroy
    Tyle masz talentu, ile zdolasz go udzwignac...

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Seeker Zobacz posta
    Valwit, z metod "tradycyjnych", to swietny bedzie "Multiren" (pelna wersja po wyslaniu maila do autora, a demo tez smiga, tylko komunikaty wyskakuja). Uzywam regularnie od paru lat i nie narzekam. Jest podglad przed operacja, undo i wiele innych pozytecznych elementow. Operuje na plikach, katalogach, podkatalogach i czym sobie zyczysz. No i pod MUI oczywiscie

Co do sztuczek w aparacie, zobacz, czy na karcie nie ma czegos w rodzaju indeksu w katalogu innym, niz zdjecia, byc moze glownym..
    zmienic nazwe w kompie to banal, zreszta jak juz mialbym tego typu zabawek uzywac to wole nikon transfer bo jest ladnie zintegrowany z view nx i cnx 2. i potrafi jedoczesnie kopiowac w 2 miejsca, co jest mile bo mam backup w lanie.
    podpis nieczytelny

Domyślnie

U mnie to jest raczej "OpusTransfer"

Zrzucam rosnaca serie numerow, a potem automatem traktuje kolejne miesiace.
    Nie bawie sie za kazdym podejsciem.
    Ostatnio edytowane przez Seeker ; 09-07-2008 o 20:46
    seek & destroy
    Tyle masz talentu, ile zdolasz go udzwignac...

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów