Mam D80 z kit'owym obiektywem 18-135 i trochę paprochów wewnątrz pomiędzy szkłami.
Widoczne są potem na zdjęciach w postaci ciemnych plamek o różnych średnicach.
Aparat posiada funkcję tworzenia wzorców do usuwania skaz.
Wszystko byłoby ok, gdyby nie to że program w którym można te skazy usunąć (Capture NX)
jest dodatkiem do zestawu jedynie w wersji trialW grę nie wchodzi grzebanie w rejestrze ..mam przykre doświadczenie po takich zabiegach. A jeżeli chodzi o czyszczenie obiektywu - to też nie wchodzi w grę - 1. Brak czasu na serwisowanie obiektywu - wakacyjne wyjazdy już tuż tuż.. 2. Zbyt mało paprochów by się fatygować - lepiej posłużyć się wzorcem - od tego jest przecież ta opcja
Jeżeli chodzi o ręczne usuwanie skaz na zdjęciach np. na błękitnym niebie to łatwo jest wymazać plamki. Ale jeżeli mam do czynienia ze zdjęciem na którym widnieje zachmurzone niebo to wszystkie "przeszczepy" są widoczne a ich maskowanie wymaga żmudnej pracy (jeżeli tak jak ja, nie posiada się PS'a) Reasumując - przy dużej ilości zdjęć przydałoby się oprogramowanie.
Może znacie inny program niż Capture NX który zajmuje się usuwaniem skaz i który czyta wzorce .NDF ?
Moje przykładowe zdjęcie "bez odplamienia":
http://www.digart.pl/zoom/2158826/Okolice_Kazunia.html
..na niektórych fotach plamy są jeszcze bardziej widoczne
i jest ich znacznie więcej - domniemam, że zależy to pośrednio od ogniskowej.
Szukaj

Odpowiedz z cytatem

Skontaktuj się z nami