Close

Strona 42 z 371 PierwszyPierwszy ... 3240414243445292142 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 411 do 420 z 3702

Domyślnie Odp: Dlaczego Apple MAC?

Cytat Zamieszczone przez ropusz Zobacz posta
    Nie bardzo wiem po co tak dużo przepłacać za Mac'a Pro?
    Za system. Tylko i wyłącznie. (no i design, jak ktoś lubi mieć ładnie na biurku) Jak komuś przypasuje (a wiele ma zalet) to i kasę wyda. Mi pasuje idealnie. Mam stabilne, unixowe środowisko ze wszystkimi językami skryptowymi jakich używam, ze wszystkimi serwerami jakich potrzebuję, do tego elegancki, graficzny interfejs i komplet softu graficznego do pracy, a do tego wszystkie windowsowe przeglądarki, które też są mi niezbędne. No i sporo bardzo dobrego i taniego softu. Ogólnie sprzęt idealny dla programistów i grafików. Zwyczajny zjadacz kanapek i giercmen nie ma tam czego szukać.
    Ale masz rację, że jak ktoś nie chce przeinwestować, a z zalet nie skorzysta, bo się na nich nie zna, nie ma sensu przepłacać.
    Tyle, że na windzie teraz jest problem, bo Vista ch[...]em śmierdzi, a XP powoli zacznie sprawiać problemy. Wielu ludzi właśnie z tego powodu się teraz przesiada. Dopiero następna winda rozwiąże problem.
    EDi .:. nabi.pl
    [D200 : SB900 : Nkr 18-70-300 : Sgm 18-50/2.8 : Ptn 50/1.8 : 3M5A 500/8]

W zasadzie tak się zastanawiam, że wszystko ma swoje plusy i minusy, a od nas samych zależy, które minusy nam bardziej przeszkadzają. Żeby nie było, że jestem jakimś fanem Windowsa to informuję, że tego posta piszę z iPhone'a. Świadomie go wybrałem mając możliwość potestować go przez kilka dnia razem z kilkoma HTC opartymi na Windowsie. Mimo, że ma swoje minusy to akurat dla mnie nie są bardzo istotne.
    Tak, więc dla każdego coś dobrego
    Ostatnio edytowane przez ropusz ; 25-06-2008 o 15:06

Co Wy się tak do tych cen przyczepiliście? Uważacie, że kompy od Apple są drogie? To sprawdźcie sobie ceny Voodoo albo Alienware - to są Pecety, a kosztują...
    Mac Pro - ceny od 2 799$
    Ceny HP Blackbird - w zależności od modelu startują od 2 299$ (za najtańszy model z wiatrakami) lub od 5 999$ (najtańszy z serii chłodzonych cieczą). I gdzie ta przepaść? Ceny to sprawa względna, można znaleźć bardzo drogie PC spokojnie przebijające jabłka.

Dużo mówi się o tym, że fani Apple to fanatyczni miłośnicy marki. Ciekawe, że wzbudza to często taką agresję w użytkownikach PC, którzy dadzą się pokroić, by udowodnić wyższośc swoich racji. Oczywiście wielu fanów nadgryzionych jabłek nie prezentuje wyższego poziomu dyskusji (nie mówię o tym forum). Już nie wspomnę o walkach miłośników takich marek jak Canon i Nikon

Ciekaw jestem, ilu forumowiczów oddałoby swojego Nikona za możliwość taniego poskładania zestawu pt. lustrzanka z Chin - zrób to sam = body za 100 zł z cieńkiej blachy tnącej palce albo wypraski plastikowej, sensor, kilka kabelków, czytnik kart i co tam jeszcze komu potrzeba. Będzie taniej niż od Nikona z Malezji? A jak wyjdzie nowsza matryca to starą wykręcę i zamontuję nową. I nowszy szybszy czytnik flash, a jak mi się spodoba, to zamienię CF na XD Picture, bo przecież wiem najlepiej, co ma być w moim aparacie. A system wgram sobie piracki

Moja prywatna perspektywa:
    Pracuję w branży IT dla jednej z największych na świecie korporacji w tym obszarze, m.in. produkującej PC.
    Jestem od 8 lat certyfikowanym inżynierem Microsoft (MCSE), znam ich produkty od prahistorii (DOS, Windows 3, 3.1, 9x, NT, 2k itd). Mam i miałem do czynienia z komputerami z Windows, Unix (AIX, HP UX, Solaris, BSD, Linux itp), OS X, dawniej Netware itd.
    Osobiście mam zarówno PC (laptop z Windows XP) jak i iMac'a - każdy sprawdza się w swojej roli. Apple ma duży WAF (wife acceptance factor) z uwagi na design (oraz fakt, że jest praktycznie bezgłośny i więcej bałaganu mieści się na biurku). Gdybym teraz miał kupować nowego kompa do domu, to pewnie były to Mac - software dla celów hobbystycznych mam kupiony na jablka, a kosztował on więcej kasy niż cały ten iMac. W pracy narzędzia dostarcza korporacja - oczywiście laptopy z Windows, skoro już je sprzedajemy pod swoim brandem
    Więc patrząc na to bez emocji: komputery mają do czegoś służyć, nie postawiłbym clustra Oracle nawet na najlepszych składakch, choćby były i 5 razy tańsze od serwerów IBM czy HP, bo żaden składacz PC nie da mi gwarancji wsparcia i nie zapewni SLA, które satysfakcjonuje klienta. Za to m.in płaci się "premium price".
    Nie wydaje mi się, by Apple nadal wyraźnie dominowało na rynku prepress, graficznym czy multimedialnym, co nie zmienia faktu, że jest tradycyjnie mocne w tym obszarze. Z jednej strony Apple chwali się, że siedzą w studiach TV (choćby nasz TVN), a z drugiej HP chwali się, że Kung fu Panda wchodząca do naszych kin była renderowana na serwerach blade Hewlett-Packard. A kiedyś takie rzeczy robiło się na stacjach graficznych SG.

Cieszmy, się że mamy z czego wybierać i o co się spierać. Raz jeszcze wrócę do analogii Canon-Nikon - obie firmy robią aparaty. Jedni wolą te, inni tamte. Ktoś zaplaci X, kogoś stać na X kwadrat bo mu się bardziej design podoba - De gustibus non est disputandum.
    Ja do zdjęć preferuję Nikon, a do zabawy w domu Apple (bo dla mnie foto to hobby, zajmuję się foceniem bo mnie to bawi). Dodam, że grywam na Xbox 360 (na macach jednak jest tu nędza) - czekam na flame od fanów PS 3

Cytat Zamieszczone przez adamouse Zobacz posta
    Co Wy się ... fanów PS 3
    No i wreszcie mamy rozwiązanie naszej zagadki pt. "Dlaczego Apple Mac" : WAF
    Pozdrawiam
    Paweł

Moja radosna twórczość

Faktycznie, z WAF maców jest niezły - moja na iMaca 24" (ku mojemu osłupieniu) bez problemu się zgodziła. Niestety, iMac miał kiepski MAF (My Acceptance Factor), a Mac Pro miał już kiepskiego WAF-a... A szkoda - są to zdecydowanie najładniejsze komputerki na świecie. Praca na nich to czysta przyjemność estetyczna, a osiągi zasadniczo mi latają - każdy współczesny komputer nadziany odpowiednią ilością RAM-u śmiga beznadziejnie szybko, nie ma kiedy kawy zrobić i drinka przygotować.

U mnie Macbook miał prawie zerowy MAF , ale za Czornyjem... estetyka sprzętu Apple jest powalająca.

po pierwsze witam. nie pamietam czy kiedykolwiek pisalem gdziekolwiek na forum, zarejestrowany jestem wszak od dosc dawna (od pierwszego d50).
    mam pytanie z tematem zwiazane, otóż kolega ma powerbooka (powikipedjowalem i teraz juz przynajmniej umiem ogarniac z grubsza modele) G4 15 cali. takowego chcialbym sobie sprawic, tyle ze 12 cali. i teraz mam pare pytan.
    czy 12 cali to nie za malo? kompaktowosc niesamowita, jak podkladka pod mysz, ale czy zdjecia obrobic w trybie "polowym" da rade? ma toto 1024 rozdzielczosc, co w moim domowym acerze, ale 15 calowym, jest upierdliwe dosc, ale moze mniejsza matryca nie bedzie tak bic wielkosc okien po oczach.
    zaznaczam ze mam w tej chwili 21 calowego della na kineskopie trynitrona, wiec jakby co, w domu warunki mam.
    kolejna rzecz, czy paralels (? symulacja windowsa) da rade na 1,5Ghz i 1-2Gb RAM (to chyba max dla tego modelu).
    te modele PowerBookow chodza po 300-400 funtow (Anglia, bo z USA clo by bylo), a 12 cali kusi, bo malutkie. 15 to juz taki spory sprzet jednak.
    bede wdzieczny za uwagi.
    pozdrawiam serdecznie!
    Maciek
    p.s. brne przez ten watek i tak, jeszcze z 13 stron

na g4 parallels nie dziala
    to chyba zamyka sprawe
    olo
    Usunięto komercyjną stopkę - regulamin forum!

Niestety - piszesz o PowerBooku. Schyłkowa technologia oparta na procesorach PPC, a nie na Intelach jak najnowsze maki. Więc zapomnij o symulacji lub pełnym odpaleniu windy. Na dziś raczej odradzam inwestycję w procesor G4 - bo PowerBooki 12 na nich chodziły.
    Edit: hehe - Olo był szybszy.
    Ostatnio edytowane przez samek ; 02-07-2008 o 22:22

to co wobec tego polecacie?
    a na g4 da sie ustawic boot loadera z XP?
    generalnie to ma byc do Photoshopa, no ale w fallouta w pociagu tez milo pograc czasem.
    G5 to juz 600-800 funtow

Strona 42 z 371 PierwszyPierwszy ... 3240414243445292142 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów