Close

Strona 3 z 9 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 87

Domyślnie Odp: Nikon D60 - 2 pytania

a ja jeszcze spytam czy te stare obiektywy bez AFS sa lepsze od tych nowych z AFS i z poprawiona optyka ?

A ja ostatnio bylem w sklepie ogladac D80, bo sie zastanawialem czy jednak moj D60 byl dobrym wyborem, i moze sie to komus wydac glupie, ale D60 zdecydowanie lepiej mi lezy w rece i na to nie ma juz zadnego argumentu :P !!
    Pozdrawiam ;]

Cytat Zamieszczone przez Pienia Zobacz posta
    dziś przy cenie D80, to nie ma co kupować D40/60..(to jest moje zdanie)..do 80-tki dodać np. 18-17 (na giełdzie super ceny) i zestaw na start jest oki!!
    Hmmm do D40/D60 też można podpiąć to szkło jeżeli o to chodzi, zdjęcia wyjdą bardzo podobne albo takie same. A jednak różnica pomiędzy np D40 a D80 to jakieś w przybliżeniu 1000 zł. A spora część ludzi którzy kupują teraz lustrzanki amatorskie nie wykorzysta możliwości nawet D40.

Oszczędny w słowach Awatar avallardi
    Miasto
    bardzo duże miasto w centralnej Polsce

Cytat Zamieszczone przez piotr_74 Zobacz posta
    Hmmm do D40/D60 też można podpiąć to szkło jeżeli o to chodzi, zdjęcia wyjdą bardzo podobne albo takie same.
    Myślę, że takie same, bo to w końcu zależy od fotografa...

D80+N50/1.8 to 2000+400
    D40+S30/1.4 to 1000+1400
    Który zestaw lepszy?

Miasto

Cytat Zamieszczone przez K0L0 Zobacz posta
    D80+N50/1.8 to 2000+400
    D40+S30/1.4 to 1000+1400
    Który zestaw lepszy?

Zaraz Ci wszyscy powiedzą, ża ten pierwszy, bo D80 ma śrubokręt i będziesz mógł fotografować kultową, legendarną, uniwersalną pięćdziesiątką za całe 400zł.
    A Sigma 30mm też się z nim dogada.
    A czego konkretnie szukasz? Jasnej stałki? Bo zakresy 50-tki i 30-tki są mimo wszystko trochę różne.
    Jak będziesz nabywał potem stałki to sobie kup D80.

Cytat Zamieszczone przez avallardi Zobacz posta
    Zaraz Ci wszyscy powiedzą, ża ten pierwszy
    Nie wiem czy wszyscy ale ja na pewno.
    Pozdrawiam! Marcin fotoblog fotografia
    F100,D700,D80 | N 35/2D 50/1.4D 105/2.8D 24-85G 35-70/2.8D 75-150/3.5AiS | Σ 12-24 70-300 | Sonnar 300/4 | Soligor 135/2.8 | SW 150/750 | SB-800/400 | LS-2000 | HEQ5

Cytat Zamieszczone przez wikary Zobacz posta
    "Wspomnijmy raz jeszcze o braku śrubokręta, bo dawno nic o tym nie było"
    - jak bym chcial kupowac srubokrety to do marketu budowlanego bym pojechal
    taki sobie żarcik.średni raczej.

po co komu srubokret jak szklo wszystko zalatwi? mamy za to mniejsze body. jak ktos zaczyna przygode z lustrem i nie ma na stanie "starych" szkiel to jest bez znaczenia. cena szkiel wysoka!- zaraz ktos powie- ale jak juz wspomniano- te szkla z silnikami tanieja
    jesli ktos decyduje sie na d60 to zapewne nie potrzebuje stajni szkiel- a raczej 2 gora 3 i to nie z gornej polki...
    spróbuj więc manualnie ustawiać ostrość podczas jakiegoś reportażu np. teatru ulicznego... powodzenia...

mniejsze body to mniejsza ergonomia. spróbuj pofocić ze dwie, trzy godziny, to zobaczysz...

szkła z silnikami tanieją, ale nie są tanie.
    IMO lepiej zapłacić więcej za puszkę (ze śrubokretem)i mieć dostep do wielu różnych szkieł
    niż oszczędzić na puszce i być zmuszonym kupować droższe obiektywy. ale to moja opinia.

"Bardziej brakowało by mi górnego wyświetlacza"
    - uwiez mi ze po przesidce z kompaktowego aparatu to najmniejszy problem- ktory jest zaleta- jak dla mnie- wspomne tylko ze fajnie nikon to rozwiazal z tym czujnikiem zblizeniowym.
    nie kumam?
    zwierciadlanki: D800 D750 D3 D300 F65
    nikkory: 14-24/2.8 20/2.8 28/2.8 50/1.8 70-200/2.8 VR
    manual: zenitar 16/2.8 fish, helios 44/2
    SB900 frotto cokin lowepro epson L800

Miasto

Cytat Zamieszczone przez nonnatus Zobacz posta
    szkła z silnikami tanieją, ale nie są tanie.
    IMO lepiej zapłacić więcej za puszkę (ze śrubokretem)i mieć dostep do wielu różnych szkieł
    niż oszczędzić na puszce i być zmuszonym kupować droższe obiektywy. ale to moja opinia.
    Masz rację. Jak ktoś ma zamiar kupować starsze stałki powinien brać D80.
    Moim zdaniem D60 powinni kupować albo zupełnie początkujący (którym 1 lub 2 szkła kitowe wystarczą - a sporo jest takich osób) albo ci, którzy dokładnie wiedzą czego chcą. Ja kupiłem z premedytacją to co mam w stopce i zrobiłbym to raz jeszcze. Mam już upatrzonych kilka szkieł na które będę składał i wszystkie mają własny napęd.

Dziwie się że cały czas ta 50 na tapecie... ale czy kupowanie d80 tylko po to żeby pobawić się 50 ma sens? Dal mnie nie. Jest wiele ciekawszych pozycji jak N35/2, ale nikt o nich nie wspomina, bo kosztuje 1000zł i można go zastąpić S30/1.4. o szerokokątnych taż nikt nie mówi bo jest S10-20. tele też się znajdą w nikkorach i sigmach. Problem to stałki, ale muszą się w końcu pojawić.
    Dużo zależy do czego nam potrzebny aparat. Jak ktoś robi ‘imieniny, wycieczki, wakcje,..’ i chce aby te fotki były dobre to d40 w zupełności wystarcza. A jak dla przyjemności fotografuje np. ptaki, robaki, sport czy inne bardziej zaawansowane kategorie i chce to robić w miarę profesjonalnie to niestety musi kupić aparat i szkła z wyższej pułki.
    Mam d40 i jestem naprawdę zadowolny za jakiś czaaaas będę zmieniał puszkę. I będzie to s5/d200 albo d300 a dopiero wtedy będę miał dostęp do naprawdę dobrych szkieł(np.N35/1.4).

Strona 3 z 9 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów