Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 17

Domyślnie D 40 ustawienia jpg.

Mam pytanie do posiadaczy D40-ki.Jak macie ustawiony aparat w opcji optymalizacja zdjecia chodzi mi o ust. kontrast,nasycenie i ostrosc w jpg-ach. Wiem ze to indywidualna sprawa kazdego bo kazdy ma inny gust. I jeszcze jedno pytanie jak ustawiacie balans bieli to wybieracie np. sloneczko czy jeszcze robicie korekte na + lub - bo taka mozliwosc jest?

Domyślnie Odp: D 40 ustawienia jpg.

Ja mam wszystkie ustawienia na 0, oprócz wyostrzania +1.
    Hmm balans bieli auto, ISO też auto max 400 i czas 1/60 s. Jedynie w skrajnych warunkach przełączam ręcznie na 800 lub 1600. Przysłona i czas M.

Balans bieli najłatwiej chyba zostawić na auto, przy czym przy oświetleniu żarowym warto mu pomóc i przestawić manualnie. Oczywiście można zawsze dobierać, ale wg mnie to zbytek roboty - zdecydowanie łatwiej jest później to ustawić precyzyjnie przy wołaniu NEFów. Oczywiście nie dotyczy to JPG, o które pytasz, ale właściwie wszystkie pytania o ustawienia odpadną jak zaczniesz z NEFami kombinować. To naprawdę nietrudne, a można naprawdę o wiele, wiele więcej wyciągnąć ze zdjęć.

Podłączam się do pytania ustawień *.jpg ale w D70s. Próbuję wszystkiego i jakoś tak sobie to wygląda. Wiem, że napiszecie żeby robić w NEF, ale nieraz jest potrzeba w *.jpg. Podobno ktoś opublikował taki zestaw ustawień, jeśli się nie mylę to Czornyj.
    Dzięki i pozdr!
    Jakieś ciałko, szkiełko i światełko, no i jeszcze nosidełko

Cytat Zamieszczone przez stachumuszel Zobacz posta
    Podłączam się do pytania ustawień *.jpg ale w D70s. Próbuję wszystkiego i jakoś tak sobie to wygląda. Wiem, że napiszecie żeby robić w NEF, ale nieraz jest potrzeba w *.jpg.
    I owszem nef Ale ustaw np. tak:

Optimize image,
    custom
    +1 sharpenig
    +1 tone composition
    Ia color mode
    + saturation
    0 hue

Done...

Pozdrawiam
    طالب مع S5Pro Metze Stronka* MyPort

Podłączam się do pytania ustawień *.jpg ale w D70s. Próbuję wszystkiego i jakoś tak sobie to wygląda. Wiem, że napiszecie żeby robić w NEF, ale nieraz jest potrzeba w *.jpg. Podobno ktoś opublikował taki zestaw ustawień, jeśli się nie mylę to Czornyj.
    Dzięki i pozdr!

Bo posiadacze D70/s i D50 robią w Rawach i dlatego to wygląda tak sobie, a tylko amatorzy z D40/x robią w jpg

Talking Odp: D 40 ustawienia jpg.

Bo posiadacze D70/s i D50 robią w Rawach i dlatego to wygląda tak sobie, a tylko amatorzy z D40/x robią w jpg
    Nie, no pewnie....

Cytat Zamieszczone przez piotr_74 Zobacz posta
    jakieś pokręcone sylogizmy tu kolego uskuteczniasz. nie bardzo wiem o co kaman,
    że niby posiadacze D70/s i D50 to profi? haaa
    wiesz ilu ludzi bez pojęcia o fotografii robi zdjęcia D300?
    z D40 też mozna zrobić ładne zdjęcia.

nie panimaju...
    zwierciadlanki: D800 D750 D3 D300 F65
    nikkory: 14-24/2.8 20/2.8 28/2.8 50/1.8 70-200/2.8 VR
    manual: zenitar 16/2.8 fish, helios 44/2
    SB900 frotto cokin lowepro epson L800

Dzięki i pozdr!
    najładniejsze zdjęcia wychodziły mi w D70s przy przestrzeni Adobe i ustawieniach kolorów Portrait. taki chłód.
    w D300 taki mam dopiero jak ustawię III profil z D2x.
    lepiej zdjęcia dziełat w RAWach, łatwo można wydobyć z niego jpg,gdy potrzeba.
    a z Rawem to więcej. mocniej. lepiej.

pzdr.
    zwierciadlanki: D800 D750 D3 D300 F65
    nikkory: 14-24/2.8 20/2.8 28/2.8 50/1.8 70-200/2.8 VR
    manual: zenitar 16/2.8 fish, helios 44/2
    SB900 frotto cokin lowepro epson L800

Cytat Zamieszczone przez nonnatus Zobacz posta
    jakieś pokręcone sylogizmy tu kolego uskuteczniasz. nie bardzo wiem o co kaman,
    że niby posiadacze D70/s i D50 to profi? haaa
    wiesz ilu ludzi bez pojęcia o fotografii robi zdjęcia D300?
    z D40 też mozna zrobić ładne zdjęcia.

nie panimaju...
    Źle mnie zrozumiałeś... to miał być żart. Wiem o tym doskonale, tylko z tego co zauważyłem tutaj panuje przekonanie że jak jesteś posiadaczem lustrzanki oczywiście modelu wyższego niż d40 to nie wypada robić w jpgach

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów