Nie przesadzaj, ani nie jesteś pierwszy, ani nie ostatni... Bywają trudniejsze momenty, ale per saldo takie forum jak to, to kopalnia wiedzy, trzeba tylko umieć szukać i umieć 'widzieć'.
Ja akurat nie pomogę Ci w portretach, bo się na tym kompletnie nie znam - ale są tu jacyś, co się znają... Trzeba ich podpatrywać, a jak się da, to popytać. POkazuj coraz to lepsze prace, ucz się na błędach swoich i cudzych - i to da rezultaty.
Czasem wystarczy tylko umieć patrzeć. Weź zdjęcie z tego wątku - najwidoczniej, dokąd nie pokazałem o co mi idzie za pomocą animacji - wszyscy zdawali się nie rozumieć, o czym mówię. Podłoga była wtedy OK, ekspozycja też, moje wytykanie, że za ciemno traktowano jakbym bredził - w ogóle żadnych rażących niedociągnięć... Radzono, żebym kupił jakiś normalny monitor. A przecież nie mówię po turecku, ani nie piszę sanskrytem.
Przeciwnie - najprościej jak tylko umiem mówię o takich błędach tak mniej więcej od 3 lat, może dwóch i pół... Moje posty nie giną, można sobie obejrzeć zdjęcia, które poprawiałem (
choćby i dziś). Nie mówię, że zawsze mam rację, broń boże. Ale może warto przynamniej spróbować zobaczyć, czy przypadkiem nie mam jej troszkę? Może warto zobaczyć co też inni narobili i jak się do tego forumowicze odnoszą?
Analogicznie - znajdziesz pewnie setki porad co i jak zrobić, a już na pewno możesz je zobaczyć w dziale portret. Pytanie, czy umiesz patrzeć i je dostrzec - ale to już jest zupełnie inna sprawa.
Skontaktuj się z nami