Close

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 22

Wątek: dziwne zdjecia

Domyślnie Odp: dziwne zdjecia

Karta pamieci - wymien i po sprawie.

może to jest szyba w samochodzie
    tez obstawiam za kartą pamięci

winna jest karta, ten pojedynczy pasek o szerokości kilku piskeli (prawdopodobnie 8 lub 16 pikseli w oryginale) pochodzi z drugiej strony zdjęcia (można to sprawdzić kopiując go na drugą stronę) i jest po porstu źle zapisany w pliku - przekłamania wynikające z błędów w zapisie - wiele razy miałem do czynienia z różnymi "mało firmowymi" (fajny eufemizm) kartami, które powodowały podobny efekt
    szkoda, że to już nie to samo forum...

Albo tak jak wyżej napisano wadliwa karta pamięci, albo tak jak było u mnie - wadliwy RAM w komputerze. U mnie takie błędy sporadycznie powstawały przy kopiowaniu na dysk. Kiedy sprawdzałem sumy kontrolne plików po kopiowaniu zawsze trafiały się pliki, które różniły się od oryginałów, w tym takie właśnie poprzesuwane JPG-i. Po wymianie RAM-u problem zniknął.

ktos juz tu o tym pisal i wyszlo, ze karta
    wsadz inna karte
    D70s, kilka słoików i chęci do nauki

Napisz jeszcze jakiej firmy jest ta wadliwa karta i jaki model?
    ZENIT DIGITAL

dzięki , na dniach powinienem ją wymienić bo często zaczyna mi juz robić takie artefakty na zdjęciach a karta to Sandisk 2GB

Niby na karty jest dożywotnia gwaracja a czy takie coś wogole jest sens zgłaszać? Pojadę ja wymienic zrobie zjdecie i wyjdzie normalnie i wyjde na gupka
    D60 - 18-55mm , D3100 - 18-135 mm, PZ42X i inne pierdółki

Cytat Zamieszczone przez rob3rt Zobacz posta
    dzięki , na dniach powinienem ją wymienić bo często zaczyna mi juz robić takie artefakty na zdjęciach a karta to Sandisk 2GB

Niby na karty jest dożywotnia gwaracja a czy takie coś wogole jest sens zgłaszać? Pojadę ja wymienic zrobie zjdecie i wyjdzie normalnie i wyjde na gupka
    oddajesz w sklepie i pokazujesz te zdjęcia co powyżej i SanDisk wymienia - nie naprawia się kart, więc jedyną sensowną formą rozpatrzenia pozytywnego reklamacji jest wymiana, a SanDisk wymienia za free sklepowi, więc i sklep wymienia kartę bez większych oporów (tylko trzeba zwykle czekać parę dni )
    szkoda, że to już nie to samo forum...

po co w lustrzankach tryb auto to ja nie wiem, ja obstawiam kartę, w trakcie zapisu prawdopodobnie się coś dzieje i zapisuje takie rzeczy

Oprócz walniętej karty może być jeszcze błąd transmisji usb. Jak były zgrywane zdjęcia? Jeśli przez kabelek podpięty do gniazda na przedniej ściance komputera, to czasami te gniazda są podłączone do płyty jakimś lipnym kablem i wychodzi taki efekt. W każdym razie, jeśli przy powtórnym zgraniu zdjęć jest dokladnie taki sam błąd, to raczej karta. Jak błąd zniknie, albo pojawi się gdzie indziej, usb

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów