Szukaj
patrząc na spisy treści obu pozycji potraktował to jako część drugą, bo oprócz opisu funkcji CNX2 dołożył zaawansowaną obróbkę IR, a "dobrych rad" jak w "Unleashing the Raw Power of Capture NX" już nie dał.
Czyli żeby porządnie skorzystać trzeba kupić 2 książki.
Ja się chyba wstrzymam z przesiadką na CNX2 i najpierw porządnie się wgryzę z CNX.
pozdrawiam, Piotr
nie da sie, krzyczy że niepoprawny kodpierwsze co zrobiłem to próbowałem
![]()
Ostatnio edytowane przez wigi ; 05-06-2008 o 20:44
Nikon, Nikkory, Sigmy... i Tamron
wigi.pl
Nikon wiedział kiedy mi zrobić "prezent". Właśnie jutro kończył mi się trial CNX 1.3A jeszcze (na szczęście) nie zdążyłem kupić licencji na CNX1.x
Teram mam jeszcze gratis 2 miesiące testowania, ale już po obrobieniu kilku fotek widzę znaczną poprawę.
Przede wszystkim na +
healing brush - tego mi brakowało najbardziej
shadow/highlight protection w podstawowych ustawieniach, tego też mi brakowało w NX
w końcu pełna kompatybilność z ViewNX - wcześniej NX nie odczytywał ocen (Rating) nadanych w ViewNX
I jeszcze pewnie znajdzie się parę innych funkcji po paru dniach pracy...
Ale przede wszystkim szybkość. Chyba musieli dodać jakąś lepszą obsługę wielu procesorów. Bo z tego co widzę to właściciele maszyn o co najmniej 2 rdzeniach odczuli najbardziej różnicę - ja przynajmniej bardzo. Reakcja na suwak jest bardziej zbliżona do tego co można oglądać w programach typu Adobe LR - choć jeszcze do ideału trochę brakuje.
Co do jakości plików wołanych przez CNX i konkurencyjne programy to moim skromnym zdaniem po przetestowaniu kilku programów jakoś najbardziej mi podobają się efekty pracy w CNX. Mimo, że nie jest to program bez wad i jak widać wielu się nie może do niego przekonać. Ale faktem jest że obecnie nic nie woła RAW-ów z Nikona lepiej od CNX.
Pozdrawiam,
D80 | N18-70 | S70-300 APO | N50 1.8 | N35 1.8 | SB-600 | Benro A-268M8 + B1 | http://piotr.okonscy.com
nie moze sie dać skoro do rejestracji upgreadu podana procedura zawiera kroki
- wprowadzenie nr. wersji 2.0 a potem wprowadzenie kodu wczesniejszej legalnej wersji .1.
ad zakupu wersji up z usa - prawdopodobnie nie bedzie "kompatybilna" z europejską numerologią, juz wczesniej NC w wersji euro nie nakładał sie na usa...
Przydalaby sie jakas oficjalna lista zyczen dla tego softu.
Juz nawet nie wspomne, zeby udostepniono mozliwosc pracy na prevkach, co mogloby przyspieszyc robote o jakies 80-90% -- na to nam pewnie przyjdzie poczekac do wersji 5 (jesli w ogole).
Wkurza mnie jednak czas zapisu skorygowanego RAWa. No na jaka cholere plik NEF jest zapisywany caly raz jeszcze? No nie kumam -- dlaczego do cholery nie zrobia tak jak w CameraRAW czy C1, ze ustawienia korekcji sa zapisywane w malenkich plikach tekstowych? :[ Zaczynam sie powoli do NC przekonywac, ale dodanie batchem do kilkudziesieciu zdjec jednego malego konfigu, w ktorym jest jedynie Unsharp Mask -- to jakis koszmar! Dodanie czy modyfikacja jednego czy nawet kilku wspolnych parametrow do 100 czy 200 zdjec, to w CameraRAW raptem sekunda, a tutaj mam wrazenie ze kazdy NEF jest otwierany a pozniej ponownie zapisywany.![]()
Wspominalem tez juz wczesniej o browserze. No q... jego m..c! No czemu z browsera nie mozna wywolac batcha do zaznaczonych zdjec?? Teraz musze robic podkatalogi i przenosic tam zdjecia, ktorych nie chce konwertowac batchem, bo w tym ustrojstwie za chiny nie mozna wybrac tylko czesci, a jedynie wskazac do przemielenia caly katalog. Kolejny zal do batcha, to brak mozliwosci sortowania zdjec wg kryteriow typu rodzaj kadru, uzyte ISO, czy rozmiary obrazu.
Ehhhh... Generalnie dluga droga jeszcze przed NC, zanim stanie sie softem do pracy z duza iloscia zdjec.Szkoda, bo jak tylko zobaczylem newsa o wersji 2, cichaczem liczylem na powazniejsze zmiany w tej kwestii...
D3s, D3, D800 | 14-24, 24-70, 70-200 VR2, S 35/1.4, N 50/1.4D, S 85/1.4, T 90Di, PC28 | SB910, SU800, PIXEL KING | Man 055 ProB + 410 | LowePro 650, Tamrac exp 8x
www.SALDAT.pl
Skontaktuj się z nami