Witam - co Panie i Panowie o tej fotce myslicie
Pozdrawiam
foto 2 (kolor) wstawione na stronie 2
Szukaj
Witam - co Panie i Panowie o tej fotce myslicie
Pozdrawiam
foto 2 (kolor) wstawione na stronie 2
Zenit/Kiev/Fuji/Nikon/Voigtlaender
Pozdrawiam Piotr Spek
skąpo, że tak powiem / w dodatku nic się nie dzieje do wysokości 1/3 kadru / i nieostro na froncie
na plus chyba tylko postproces
"Często kończy się na formie, nic z tego nie wynika. Po tym jak Marcel Duchamp ogłosił, że pisuar ustawiony na środku jest dziełem sztuki - artystą może być każdy..." - R. Opałka
Uprościłeś zdjęcie maksymalnie z jednej strony - wyrzuciłeś kolor, pozbawiłeś ostrości mniej więcej do połowy kadru, pozbawiłeś szczegółów m.in. także dużym przepaleniem jednej ściany,
Z drugiej strony na zdjęciu jest wiele rzeczy, które przez tę prostotę zostają uwypuklone.
Mamy tu w LD trawę, obok coś co jest kamyczkami albo pozostałością budowli ale w tej konwencji trudno to rozszyfrować, następnie jest fragment wzgórza, powyżej skały i wieża a nad nią niebo.
Każy z tych elementów jeżeli popatrzysz się na nie oddzielnie jest nieciekawy.
Żeby było fajnie muszą więc one zagrać razem - no i IMHO nie grają.
Chociaż to subiektywna ocena i fotka może się komuś spodobać.
Dla mnie jest po prostu skąpa - to chyba najlepsze określenie.
Być może lepsze byłoby już mocno skontrastowane B&W.
"Często kończy się na formie, nic z tego nie wynika. Po tym jak Marcel Duchamp ogłosił, że pisuar ustawiony na środku jest dziełem sztuki - artystą może być każdy..." - R. Opałka
Podoba mi sie obrobka tego zdjecia. Na minus zbyt mala glebia ostrosci - gdyby pierwszy plan byl ostry, byloby moim skromnym zdaniem duzo lepiej.
Con otro aire... | de noventa | FM2N | Yashica 35 GX | http://malasana.blogspot.com
Ale ocenę to dostałeś chyba z zazdrości o zawartość stopki...
Na fotce jest za dużo przepaleń niepotrzebnych, poza tym kadr mi leży jak najbardziej![]()
TATA ROBI ZDJĘCIA czyli fotoblog młodego taty
Pozdrawiam Piotrek
Wracam tu po raz trzeci i w zasadzie chyba mam już uchwycone to, co chciałem powiedzieć.
Po pierwsze kadr jest niesztampowy, to zdecydowanie na plus. Na plus również zaliczyłbym sam pomysł - b&w w jakiejś tonacji, kadr z wypuszczoną w stronę widza białą krechą, może obróbkę...
Z minusów - myślę, że nie będzie łatwo to zwerbalizować, ale za mało zdecydowania. Jak zabawa głebią, to mało przekonująca bo zbyt mała w stopniowaniu. W ogóle ostrość nie jest powodem do dumy tego obrazka, ale jakieś zniuansowane zabawy z GO jeszcze to podkreślają. Po drugie kadr w zamyśle i rozplanowaniu dość agresywny wyszedł w sumie jakoś mdło przez brak zdecydowania. Nie współgra mi ostrość brył z akurat tą kolorystyką, byćmoże gdyby poeksperymentować z różnymi tonacjami, a może i nasyceniem byłoby lepiej...
Reasumując: plus za pomysł i niesztampowość, lekki minus za wykonanie, które nie przekonuje do końca. Ale zadatki zdecydowanie są.
No właśnie! Dokładnie tak można by to opisać.
Usunięcie ze zdjęcia koloru - pierwszego czynnika kształtującego odbiór zdjęcia powoduje, że człowiek zwraca olbrzymią uwagę na pozostałe elementy obrazu: kształty, ostrość, kontrast, etc...
To właśnie ten brak zdecydowania o którym pisze bombel - ja nazwałem "skąpością".
Skontaktuj się z nami