Close

Pokaż wyniki od 1 do 10 z 17

Mieszany widok

Poprzedni post Poprzedni post   Następny post Następny post

Domyślnie Zamek Olsztyn k/Czestochowy

Witam - co Panie i Panowie o tej fotce myslicie
    Pozdrawiam

foto 2 (kolor) wstawione na stronie 2

Zenit/Kiev/Fuji/Nikon/Voigtlaender
    Pozdrawiam Piotr Spek

Domyślnie Odp: Zamek Olsztyn k/Czestochowy

skąpo, że tak powiem / w dodatku nic się nie dzieje do wysokości 1/3 kadru / i nieostro na froncie

na plus chyba tylko postproces
    "Często kończy się na formie, nic z tego nie wynika. Po tym jak Marcel Duchamp ogłosił, że pisuar ustawiony na środku jest dziełem sztuki - artystą może być każdy..." - R. Opałka

Cytat Zamieszczone przez eldritch Zobacz posta
    skąpo, że tak powiem / w dodatku nic się nie dzieje do wysokości 1/3 kadru / i nieostro na froncie

na plus chyba tylko postproces

Skąpo ? - mozesz uszczegółowić - za mało w kadrze ? Jest tam wiele wiecej ale to chciałem wrzucić
    Pozdrawiam i dziekuje za komentarz
    Pozdrawiam Piotr Spek

Uprościłeś zdjęcie maksymalnie z jednej strony - wyrzuciłeś kolor, pozbawiłeś ostrości mniej więcej do połowy kadru, pozbawiłeś szczegółów m.in. także dużym przepaleniem jednej ściany,
    Z drugiej strony na zdjęciu jest wiele rzeczy, które przez tę prostotę zostają uwypuklone.
    Mamy tu w LD trawę, obok coś co jest kamyczkami albo pozostałością budowli ale w tej konwencji trudno to rozszyfrować, następnie jest fragment wzgórza, powyżej skały i wieża a nad nią niebo.
    Każy z tych elementów jeżeli popatrzysz się na nie oddzielnie jest nieciekawy.
    Żeby było fajnie muszą więc one zagrać razem - no i IMHO nie grają.

Chociaż to subiektywna ocena i fotka może się komuś spodobać.
    Dla mnie jest po prostu skąpa - to chyba najlepsze określenie.
    Być może lepsze byłoby już mocno skontrastowane B&W.
    "Często kończy się na formie, nic z tego nie wynika. Po tym jak Marcel Duchamp ogłosił, że pisuar ustawiony na środku jest dziełem sztuki - artystą może być każdy..." - R. Opałka

Podoba mi sie obrobka tego zdjecia. Na minus zbyt mala glebia ostrosci - gdyby pierwszy plan byl ostry, byloby moim skromnym zdaniem duzo lepiej.
    Con otro aire... | de noventa | FM2N | Yashica 35 GX | http://malasana.blogspot.com

Ale ocenę to dostałeś chyba z zazdrości o zawartość stopki...

Na fotce jest za dużo przepaleń niepotrzebnych, poza tym kadr mi leży jak najbardziej
    TATA ROBI ZDJĘCIA czyli fotoblog młodego taty
    Pozdrawiam Piotrek

Cytat Zamieszczone przez eldritch Zobacz posta
    Uprościłeś zdjęcie maksymalnie z jednej strony - wyrzuciłeś kolor, pozbawiłeś ostrości mniej więcej do połowy kadru, pozbawiłeś szczegółów m.in. także dużym przepaleniem jednej ściany,
    Z drugiej strony na zdjęciu jest wiele rzeczy, które przez tę prostotę zostają uwypuklone.
    Mamy tu w LD trawę, obok coś co jest kamyczkami albo pozostałością budowli ale w tej konwencji trudno to rozszyfrować, następnie jest fragment wzgórza, powyżej skały i wieża a nad nią niebo.
    Każy z tych elementów jeżeli popatrzysz się na nie oddzielnie jest nieciekawy.
    Żeby było fajnie muszą więc one zagrać razem - no i IMHO nie grają.

Chociaż to subiektywna ocena i fotka może się komuś spodobać.
    Dla mnie jest po prostu skąpa - to chyba najlepsze określenie.
    Być może lepsze byłoby już mocno skontrastowane B&W.
    Ok - to rozumiem - dziekuje
    faktycznie GO za mała - - obróbka specjalnie poprzepalana - "niestaranna"
    dzieki jeszcze raz - pomysla o uwagach
    Pozdrawiam Piotr Spek

Cytat Zamieszczone przez piosoek Zobacz posta
    Ok - to rozumiem - dziekuje
    faktycznie GO za mała - - obróbka specjalnie poprzepalana - "niestaranna"
    dzieki jeszcze raz - pomysla o uwagach
    Zaraz, zaraz. Jaka za mała głębia ostrości? Przecież to ogniskowa 35mm (na pełnej klatce, czyli bez cropa) i przysłona f/9. Jaka tu może być mała głebia ostrości? Na tym zdjęciu prawie wszystko powinno być zawarte w obszarze głębi ostrości. Prędzej już bym stawiał na delikatne poruszenie (1/60"), choć to też raczej mało prawdopodobne. Jak dla mnie, to wszystkiemu winna koszmarna obróbka: podobno specjalne przepały (jeśli rzeczywiście specjalne, to chyba mocno przedobrzone), "kaszka" na niebie (to raczej nie jest szum z D3, bo D3 na ISO400 praktycznie nie szumi i to po dużym zmniejszeniu). A może tylko wielokrotna mocna kompresja JPEGa - to by tłumaczyło wszystkie te drobiazgi, z brakiem ostrości i "kaszką" na czele. No chyba, że chodzio o zdrobienie fotki, jak z taniej małpy? Jeśli tak, to się udało. I jeszcze jedno - baszta się wali, a to chyba jedyny element na zdjęciu, który mógł trzymać pion.
    Jacek

Uprawnienia umieszczania postów