Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 202

Wątek: Nikon D10?

Mieszany widok

Poprzedni post Poprzedni post   Następny post Następny post

Domyślnie Odp: Nikon D10?

Cytat Zamieszczone przez PaRaGaS Zobacz posta
    Amator amatorowi nierówny.
    No właśnie. Dany amator lubi chodzić po lesie i wypatrywać pitaszki, ale trudno zakładać, że będzie na FX i Nikkorka 500/4 VR odkładał. Najprędzej landszafciarzom i portrecistom się przyda.
    Ostatnio edytowane przez żółto-czarny ; 06-06-2008 o 15:38
    Nikoś D90 + MB-D80 + Nikkor 16-85 VR + Nikkor 70-300 VR + Cosina 100 macro + SB-600 + Velbon Sherpa 600R
    Moja racja jest mojsza, niż Twojsza. Moja racja jest najmojsza!

ja bym duzo oddał za wizjer jak w f3, a tak to juz raczej tylk przy pełnej klatce. No i mozliwośc wymiany matówek i będę stał w kolejnce po to body.

Fajnie by było gdyby na takim Cmosowym FX dali 6 mpx. Ciekawe, jaką najwyższą używalną czułość możnaby zanotować.
    Mózg, oczy, aparat ( w tej kolejności)

Moze jest jakies powiazanie miedzy plotami o d10 a plotami o nastepcy 5d.. jedni czekaja z wypuszczeniem nowej puchy fx na drugich zeby wiedziec jak silny jest przeciwnik.

tylko u mnie na przyklad cierpliwosci coraz mniej..
    Ostatnio edytowane przez skulinski ; 06-06-2008 o 16:50
    Puszki i słoiki...

tylko u mnie na przyklad cierpliwosci coraz mniej..
    U mnie jej nie starczyło.

Zabawnie też brzmią te przekonywania, że "amatorowi FX nie potrzebne". Marketingowcy Nikona też o tym trąbili latami i - jak widać - ostatecznie nie wyszło. Sęk w tym, że może i obiektywnie nie jest potrzebne, ale wybór zawsze jest dobrą rzeczą (jak napisał PaRaGaS: potrzeby zależą od samego fotografa, a nie jego "statusu klasowego". ). Poza tym argumenty pt. wizjer, nieprzeliczanie kątów widzenia (tak, lubię używać 28 jako 28, 35 jak 35, a 90 jako 90, a i 70-200 z przykazanymi kątami jakby wygodniejsze.) czy zachowanie matrycy także nie są z kosmosu. Chodzi tylko o możliwość wyboru - kto będzie chciał FX, weźmie FX; kto będzie chciał DX - analogicznie. Nie, DX nie jest ultra-odpowiednim-jedynym rozwiązaniem dla każdego. FX też.

Pozdrawiam.

Cytat Zamieszczone przez żółto-czarny Zobacz posta
    No właśnie. Dany amator lubi chodzić po lesie i wypatrywać pitaszki, ale trudno zakładać, że będzie na FX i Nikkorka 500/4 VR odkładał. Najprędzej landszafciarzom i portrecistom się przyda.
    Do tego idelanie pasuje stopka Kaleida
    "czuję jak rodzi się moc"

pewnie ze sie nikonowi oplaci fx. zawsze wzrosnie sprzedaz szkiel pro bo jak by nie kupic paru dobrych szkiel do nowej zabawki. nie zapominajcie ilu z nas (szczegolnie amatorow) zaczelo z d70 i konczy na d3 lub d300.
    Andrzej

Cytat Zamieszczone przez Siupes Zobacz posta
    pewnie ze sie nikonowi oplaci fx. zawsze wzrosnie sprzedaz szkiel pro bo jak by nie kupic paru dobrych szkiel do nowej zabawki. nie zapominajcie ilu z nas (szczegolnie amatorow) zaczelo z d70 i konczy na d3 lub d300.
    I z tym się w pełni zgadzam... Sam niedawno kupiłem cały kompletny system dslr nikona a nigdy wcześniej nie miałem lustrzanki cyfrowej i powiem, że gdyby był fx do 8 tyś porównywalny do Canona 5D to pewnie dzisiaj miałbym fx a nie dx. Przy cenie dobrych obiektywów dołożenie 3 tyś zł na pełna klatkę to pikuś... Zresztą przyznam się że dopiero po kupnie D300 zobaczyłem cenę 5D i lekko się zdziwiłem.
    Ostatnio edytowane przez Roon ; 07-06-2008 o 09:48
    Usunięto komercyjną stopkę - regulamin forum!

ja tam chce jednego - aby ten teoretyczny FX w mniejszej puszce nie miał pięciocyfrowej ceny
    |D7100|SB-800|T17-50/2.8|S70-200/2.8|SY8/3.5|nogi GoldPhoto|Manfrotto|SanDisk|
    Pozdrawiam Tomek Kić

Cytat Zamieszczone przez kronos28 Zobacz posta
    ja tam chce jednego - aby ten teoretyczny FX w mniejszej puszce nie miał pięciocyfrowej ceny
    musiałby wtedy w momencie premiery konkurować z D3, który dzisiaj w Polsze można kupić za 13k, a u żółtych braci za ok. 10k. Za pół roku cena D3 będzie niższa (choć z pewnością niewiele).
    Inna rzecz, że szkoda, że Nikon nie wpadł na pomysł, by matrycę z D3 wepchnąć (jakoś) do D80 i sprzedawać to w cenie 5-6k.

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów