Szukaj
ja tam bym raczej maksymalnie sciemnił monitor...tak do pełnej czerni
I'm not always right, but I'm never wrong...
lechupe jak nie masz co pisać to nie pisz lepiej wcale...
...czemu przy max jasnośći? Bo wszstkie operacje z kontrastem popełniałem na "w sumie" bardzo jasnym lcd'ku, a na lcd'ku ze słabym podświetleniem, jak pozniej oglądałem to zdjęcie to troche straciło i z kontrastu i z ostrości...stad moja sugestia...
Nikon D70s + Sigma 28-105 f2,8-4 + Nikkor 50mm F1,8D
A co chcesz byle na temat...zawsze zdawalo mi sie ze przynajmniej w tych miejscach na tym forum komentuje sie zdjecia...ale moze od zawsze bylem w bledzie...
No widzisz, to co poprzednio napisałem, było komentarzem. Może nie wprost - ale komentarzem. Byc moze zauważyłes, ze niestety negatywnym.
Zacznijmy od samych ujęc, które sa ryzykownie ciasne, mz bez zadnego uzasadnienia. Sama głowa i trabka w tej sytuacji, to stanowczo zbyt mało, zeby oddac kontekst sytuacji, nie mówiąc juz o Barcelonie...
Idąc dalej, nie dośc, ze ciasno to jeszcze niechlujnie - poucinane a to kawałek trabki, a to czubek głowy...
Przechodzac do technikaliów, mamy nieudana ekspozycję - zarówno sporo partii kompletnie ciemnych jak i przepalonych. Ostrość tych zdjęc pozostawia wiele do zyczenia, podobnie jak konwersja do bw i cała obróbka - czy właściwie jej brak.
reasumując - sądze, ze prace są znacznie ponizej średniej.
Jezeli chcesz swiadomie dbac o swój fotograficzny wizerunek, zalecałbym o wiele poważniejszą selekcję materiału przed jego upublicznianiem...
I'm not always right, but I'm never wrong...
Jak juz ucinales instrument to trzeba bylo jeszcze raz wrzucic eurocenta i obciac palce. w koncu czy to wazne na czym sie gra i czym sie gra?
Odpowiem lekko się broniąc:
1. Chyba coś Sigma jak ma mniej światła to nie do końca pięknie rysuje.
2. Obróbka? Poza lekką zmiana kontrastu i jasności po dodaniu kontrastu, oraz oczywiście poza przerobieniem wszystkiego zwyczajnym Grayscale nie ruszałem nic...wybaczicie ale nie do konca intresuje mnie cyfrografia jakies hdry, podbijanie ostrosci w roznych programach itp itd...zmiana kontrastu czy jasnosci to cos co zawsze na powiekszalniku moglem tez zrobic (ot chocby zmieniajac twardosc papieru)....ponadto uwierzcie mni ze zdjecia sa ostre, np w pracy na thinkpad'zie sa fatalne a w domu w rozdzielczosci 1440x900 sa eleganckie...a prawde pewnie tylko i wylacznie papier powie i to jeszcze zalezy od tego jaki format sie uzyje
Zdjecie nr.3 ma ucieta trabke z tego powodu ze to co mnie bardziej interesowalo to byla twarz muzyka...
...zdjecie nr 2 - tu sie klania 28mm...niestety albo moglem go uciac przy samym uchu i to by wygladalo ciulowo albo skrocic lekko o kawalek trabki...no coz...czasem trzeba dokonac wyboru...
...a zdj. 1 mialo byc ciasne bo taka mialem koncepcje...nie chcialem pokazywac otoczenia muzyka - choc takie zdjecie tez mam tylko chcialem pokazac wysiłek i skupienie w grze na instrumencie...i tyle!
Sieg Cyfrografowie!
stary, zdjecie nr 2 zrobiles z ogniskowa 92 mm bedaca odpowiednikiem okolo 135 mm po cropie. Co ty wygadujesz o dokonywaniu wyboru? wystarczylo przekrecic pierscien troche w lewo czy w prawo.
Skontaktuj się z nami