Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 12

Domyślnie jaki obiektyw do d200

witam

kilka dni temu kupilem nikona d200. jest to moja pierwsza lustrzanka i dlatego zwracam sie do Was o pomoc przy wyborze obiektywu. chcialbym kupic cos uniwersalnego z duzym zoomem. przyznam sie szczerze ze zaczalem gubic sie w gaszczu tych oznaczen i cyferek opisujacych obiektywy. przegladalem poprzednie posty i chyba dobrym wyjsciem bedzie nikkor 18-200 VR. czy istnieja rozne wersje tego obiektywu poniewaz czasami widze rozna oznaczenia np. ED-IF lub IF-ED
    czasami pojawiaja sie dodatkowe symbole takie jak DX lub VR II zamiast VR.

czy w/w obiektyw to wlasnie ten:
    http://www.digitalfirst.co.uk/produc...partmentID=119
    oraz
    http://www.fotosense.co.uk/shop/Niko...FQobQgodulW2jQ

w opisie tego obiektywu wyczytalem:
    "VR II to druga generacja technologii mechanizmu redukcji wibracji firmy Nikon, która umożliwia fotografowanie z czasami migawki dłuższymi o cztery stopnie (zamiast o 3 stopnie jak w przypadku poprzedniej wersji systemu VR)"
    co to oznacza? co to sa stopnie?

moj znajomy leci za 3 tygodnie do usa i sprawdzilem w necie ze ten sprzet jest tam sporo tanszy. ale ja nigdy nic nie kupowalem z usa a moj znajomy leci tam pierwszy raz wiec tez nic nie wie. powiedzcie mi czy warto tam kupowac tam obiektyw? co z gwarancja? czy do ceny znalezione w necie dochadza jakies inne wydatki, cło lub inne oplaty? i jak w ogole zrealizowac taki zakup?

pozdrawiam

Domyślnie Odp: jaki obiektyw do d200

I ty sobie kupiles D200?
    Kup lepiej ksiazke, a potem zacznij kupowac sprzet, kiedy juz bedziesz wiedzial, co potrzebujesz i jak tego uzywac.
    Co do znaczen - bywa, ze sklep w ofercie ma nieco inaczej wpisana nazwe obiektywu, ale w tym przypadku nie ma to znaczenia. Sa jednak obiektywy wystepujace nawet w 4 wariantach, wiec tutaj ni jest to bez znaczenia.
    Tak czy inaczej - zacznij od czytania.
    Gwarancji mozesz nie miec. Nie wiem, czy nikon oferuje miedzynarodowa za dodatkowa oplata. Sprawdz, bo ceny w USA sa baaardzo OK.

Ciezko Ci będzie wycisnać piękne fotki z tej puchy bez znajomosci podstawy fotografi!dużo czytaj i ćwicz to na początek!!!!sam tak robie

no a co z tym obiektywem? czy polecacie tego nikkor 18-200 VR?
    luzaczek82 jak mam cwiczyc bez obiektywu? mozecie sie wypowiedziec na temat: jaki obiektyw kupic?
    pozdr

Cytat Zamieszczone przez mar-cin-k Zobacz posta
    no a co z tym obiektywem? czy polecacie tego nikkor 18-200 VR?
    luzaczek82 jak mam cwiczyc bez obiektywu? mozecie sie wypowiedziec na temat: jaki obiektyw kupic?
    pozdr
    obiektyw mogę Ci polecić bo sam go mam!jest uniwersalny wiec powinien Ci wystarczyć!jeszcze kup dobry statyw bo sam VR to nie wszystkopozdro

Zasłużony Awatar ALF
    Miasto
    Mysłakowice Karkonosze

ED-IF lub IF-ED
    kolejność literek nie ma znaczenia - każda z nich coś oznacza - poszukaj na forum jest post o oznaczeniach obiektywów

co to oznacza? co to sa stopnie?
    chodzi o stopnie przysłony...a bardziej po ludzku, możesz fotografować z czasem nieco dłuższym, ale bez przesady VR statywu nie zastąpi
    Pozdrawiam Serdecznie Jacek Pawłowski
    F70+D50+D200+Tamron 28-75/2.8+Tamron 17-35/2,8-4+Sigma 70-200/2,8HSM+Nikkor 12-24/4+Nikkor 85/1,8+Metz 54MZ4i+MF055PRO+MF479B ANKIETA - LAMPY BŁYSKOWE

achaaa. propo tego czytania... to moze polecicie jakas dobra ksiazka. najlepiej aby to byla ksiazka od a do z czyli opisujaca dzialania i rodzaje aparatow, opis akcesoriow, zasady fotografowania itd...

Zasłużony Awatar ALF
    Miasto
    Mysłakowice Karkonosze

nie ma takiej pozycji, ale możesz zacząć od książek Mroczka "O fotografowaniu", a nawet starych pozycji Pękosławskiego - tu znajdziesz podstawy...czytaj też forum, to skarbnica wiedzy
    Pozdrawiam Serdecznie Jacek Pawłowski
    F70+D50+D200+Tamron 28-75/2.8+Tamron 17-35/2,8-4+Sigma 70-200/2,8HSM+Nikkor 12-24/4+Nikkor 85/1,8+Metz 54MZ4i+MF055PRO+MF479B ANKIETA - LAMPY BŁYSKOWE

pebees
    Gość

Cytat Zamieszczone przez mar-cin-k Zobacz posta
    achaaa. propo tego czytania... to moze polecicie jakas dobra ksiazka. najlepiej aby to byla ksiazka od a do z
    Nawet może być od A do Ź .. bo np. można napisac rozdział "Jak fotografować źdżbło w pysku źrebaka.
    czyli opisujaca dzialania i rodzaje aparatow, opis akcesoriow, zasady fotografowania itd...
    Tu naszła mnie refleksja. Kiedyś w podstawówce miałem na lekcjach języka polskiego takie zajęcia, podczas których chodziliśmy do biblioteki, i tam Pani Bibliotekarka uczyła nas szukać książek na interesujące nas tematy. I kluczowym było wybrać samemu jakieś pozycje, a potem pytać o opinie na ich temat. Do dziś staram się zawsze tak robić, czasem się jednak nie da, rozumiem. Jednak nie w tym przypadku.

Oczywiście nie jest to złośliwość, tylko takie luźne spostrzeżenia

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Leszczyny/Remscheid

Myślę, że na początek N18-200VR to bardzo dobry wybór. Doskonale się sprawdza, jako wycieczkowy i spacerzoom
    ( oczywiście nie tylko ). Przygodę z fotografią zacząłem z D50+18-70, ale z biegiem czasu brakowało mi trochę „długiego końca“ więc zakupiłem wlaśnie w/w N18-200VR. Następnie do „zadań specjalnych“, ( w moim przypadku głównie fotografowanie aktualnie 14 miesięcznego syna ) dokupiłem N50 1.8. Teraz jeszcze rozważam zakup T90 2.8 ( makro/portret ) lub N85 1.8 ( portret ) ew. jakiś
    jasny zoom w zakresie 24-70 2.8. Oczywiście cały czas sie uczę – czytam forum i ksiażki. Jeśli chodzi o pozycje książkowe, z mojej strony mogę polecić ( polecaną także na tym forum ) „Ekspozycja bez tajemnic“ Brayan Peterson
    Pozdrawiam
    Grzegorz
    D80 | S30 1.4 | N50 1.8 | N18-200 VR | SB600 | Cokin P |

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów