Close

Strona 2 z 5 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 41

Domyślnie Odp: spaprane ze az milo :)

Cytat Zamieszczone przez neverhood Zobacz posta
    na razie brak funduszy na blende czy parasolke z druga lampa, ale co do korekty ekspozycji. jestem poczatkujacy i nie wiem jak dobrze dobierac ekspozycje. czy nie znasz jakiegos tutka na ten temat lub moze sam mozesz doradzic cos w tej kwestii
    Ale mi chodziło o normalną sb800, którą masz, wyrówna cienie na twarzy, doświetli garnitur, a jesli wprowadzisz ujemną korektę przy tym matrycowym, to może i sukienki nie przepalisz. A korektę na lampie tez dobrze zrobić.

Cytat Zamieszczone przez Antonina Zobacz posta
    Ja też tak kiedyś spaprałam w tedy nauczyłam się korzystać z punktowego i przycisku AE-L
    Cytat Zamieszczone przez Antonina Zobacz posta
    Blokuję światło w najjaśniejszym punkcie (sukienka)
    ... i wychodzi śliczna szara sukienka... ale bez przepałów
    pozdrówka

Robiłeś w NEF, czy jpg? W ACR powinieneś lajtowo pozbyć się tego przepału.

Cytat Zamieszczone przez rafau Zobacz posta
    ... i wychodzi śliczna szara sukienka... ale bez przepałów
    Jeszcze się mi nie udało szarej zrobić ale może za mało jeszcze zrobiłam

Cytat Zamieszczone przez neverhood Zobacz posta
    powiedzcie mi drodzy forumowicze jak unikac takich bledow, czyli w kierunku jakich ustawien nalezy sie kierowac. jestem poczatkujacy w tej kwestii i wole zapytac specow
    specem nie jestem co prawda... ale jesli nie masz mozliwości korzystania z blend, lub zacieniać obiektu celem rozproszenia światła to proponuję (wiem, ze nie zawsze sie da! ) dobierać porę dnia odpowiedniej do zdjęć, albo miejsce (zacienione). Dopalanie lampą nie zawsze sie sprawdza, bo niestety - praktycznie zawsze cos bedzie za ciemne a coś przepalone

wrzuć gdzieś NEFa jeśli robiłeś w NEF - dużo da się zrobić w obróbce, jak robiłeś JPGi - no cóż, młodzi nie będą zachwyceni
    szkoda, że to już nie to samo forum...

Cytat Zamieszczone przez Czornyj Zobacz posta
    Robiłeś w NEF, czy jpg? W ACR powinieneś lajtowo pozbyć się tego przepału.
    zawsze robie w nefach, co znaczy acr?
    D700, N70-200/2.8, N50/1.4, N85/1.8, N35/2.0, SB800,

Cytat Zamieszczone przez G.A. Zobacz posta
    specem nie jestem co prawda... ale jesli nie masz mozliwości korzystania z blend, lub zacieniać obiektu celem rozproszenia światła to proponuję (wiem, ze nie zawsze sie da! ) dobierać porę dnia odpowiedniej do zdjęć, albo miejsce (zacienione). Dopalanie lampą nie zawsze sie sprawdza, bo niestety - praktycznie zawsze cos bedzie za ciemne a coś przepalone
    co do pory dnia, proponowalem mlodym inny dzien pleneru, ale sie upierali. ogolnie bylo pochnurnie i nagle sloneczko postanowilo o sobie przypomniec.

Cytat Zamieszczone przez Erie Zobacz posta
    wrzuć gdzieś NEFa jeśli robiłeś w NEF - dużo da się zrobić w obróbce, jak robiłeś JPGi - no cóż, młodzi nie będą zachwyceni
    wrzuce dzis ok 17

ACR to kowerter Adobe Camera Raw, stosunkowo sprawnie można się nim dobrać do informacji z NEF-a. Wstaw, to zobaczymy co tam siedzi.

Strona 2 z 5 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów