Close

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 21

Wątek: ślubny debiut

Domyślnie ślubny debiut

7 czerwca będe miał pierwsze starcie z fotografią ślubną w kościele. Zdjęcia będę robił gościnnie w sumie bardziej dla siebie niż dla młodych , bo mają fotografa wynajętego. Chciałem w związku z tym prosić Was o jakies konkretne rady odnośnie ustawien lampy itd itp. sprzęt jakim dysponuje to: D80, N50/1.8, SB800.
    Z góry dzięki
    Ostatnio edytowane przez maciekjak ; 27-05-2008 o 20:33
    N D800|N 24-70/2.8|N70-200/2.8|N 85/1.4|

pebees
    Gość

Domyślnie Odp: ślubny debiut

Konkretna rada to bądź gościem, patrz na to, na co nie patrzy wynajęty, i nie wpieprzaj mu się w kadry

Oczywiście czas nie krótszy niż 1/50-1/60 sekundy (a jak sztywne ręce to i 1/30), iso pewnie ze 800, monopod jeśli masz to weź no i lampą jak najmniej błyskaj

Cytat Zamieszczone przez pebees Zobacz posta
    Konkretna rada to bądź gościem, patrz na to, na co nie patrzy wynajęty, i nie wpieprzaj mu się w kadry
    hm no tyle to i ja wiem

wiesz wszystko zalezy od kościoła...ostatnio robiłem w nowo wybudowanym i było tak jasno że bez lampy, natomiast w tynieckim klasztorze bez lampy się nie obeszlo a i tak było ciężko
    Mateusz Książkiewicz
    Canon & Nikon

jeśli mają wynajętego to najlepiej podpatrywać jak robi, nie wlazić mu w kadry, nie powielać jego fotek i skupić się może np. na wzruszeniu rodziców podczas najwazniejszego momentu i wielu innych momentach których "wynajęty" siła rzeczy nie uchwyci...

No i powodzenia - masz jasne szklo i dasz radę...
    Z ISO 800 w D80 bym sie nie wychylał jak nie trzeba...

Ja to bym najpierw ocenił tego wynajętego fotografa bo jak sie okaże że to kolejny magik jakich ostatnio wypociny było widać w co niektórych wątkach o ślubach to lepiej się sekundę zmęczyć ale młodzi będą mieli szanse mieć dobre foty
    D80 + N18-70 + N50 + SB600

Cytat Zamieszczone przez stock Zobacz posta
    jeśli mają wynajętego to najlepiej podpatrywać jak robi, nie wlazić mu w kadry, nie powielać jego fotek i skupić się może np. na wzruszeniu rodziców podczas najwazniejszego momentu i wielu innych momentach których "wynajęty" siła rzeczy nie uchwyci...

No i powodzenia - masz jasne szklo i dasz radę...
    Z ISO 800 w D80 bym sie nie wychylał jak nie trzeba...

wydaje m sie, że iso 400 to max na jakim mam zamiar pstrykac, kosciół nie jest zbyt ciemny wiec mysle, że coś z tego wyjdzie tylko niestety prawdopodobnie będe musial pstrykac od strony pana młodego, żeby nie wchodzić w drogę wynajętemu. Dobry pomysl z tymi rodzicami

a jesli chodzi o lampe to najlepiej w trybie TTL BL ustawioną pod kątem 60stopni z dyfuzorem, czy lepiej z tą nakladką szerokokątną i wysunietą karteczką ??

Cytat Zamieszczone przez maciekjak Zobacz posta
    wydaje m sie, że iso 400 to max na jakim mam zamiar pstrykac, kosciół nie jest zbyt ciemny wiec mysle, że coś z tego wyjdzie tylko niestety prawdopodobnie będe musial pstrykac od strony pana młodego, żeby nie wchodzić w drogę wynajętemu. Dobry pomysl z tymi rodzicami
    MZ lepiej iso podkręcić trochę niz na f 1.8 robić
    "Na początku poznaj wszystkie zasady, żeby o nich zapomnieć"
    John Coltrane

jsli masz jakiegos szerokiego zuma, np kita to śmiało mozesz zabrać go do kościoła, pod warunkeim jednak, ze zabierzesz tez statyw. mozesz wykonac ciekawe zdjęcia ze ststywu, jak młodzi stoją, siedzą, wazne by się nie ruszali, bo czasy pewnie dłuższe jak 1/10 nie będą, chyba ze to właśnie jasny kościółek
    a jeśli nie, to nawet lepiej, łatwiej o klimat, np:

Usunięto komercyjną stopkę - regulamin forum!

D700 + 35 + 85 i po co więcej?

na D80 często lecę na ISO500 lub w bardzo złych warunkach ISO640 i bardzo nie narzekam
    Mateusz Książkiewicz
    Canon & Nikon

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów