Close

Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 31

Wątek: Tryb M w D80

Domyślnie Odp: Tryb M w D80

Cytat Zamieszczone przez grafik
    ...dla Arczibalda wielkie uznanie za testy z exifami...
    Eee, ja tylko parę fotek albumowych pokazałem, ot co

Cytat Zamieszczone przez grafik
    ...Ciekawe jak to się ma w zderzeniu z białą, połyskliwą suknią ślubną?
    Z Nikonem jeszcze nie próbowałem, ale pewnie będzie tak jak miałem w Minolcie, a miało się to tak, że wszystko zależy od kadru i co za tym idzie pomiau światła / TTL, czyli na logikę - szeroki kadr, w którym suknia zajmuje małą część - masz przepał na sukni, wąski kadr z przeważającą w nim suknią - nie masz przepału, ale będzie niedoświetlone. Wnioski - bez korekty raczej się nie da, jak dużo białego (jasnego) w kadrze to trza na + jak wręcz przeciwnie to na -. Tu mogę podpowiedzieć, że ja mam z reguły na - i potem to co trzeba to rozjaśniam na spokojnie w kompie - zdecydowanie wolę tak, niż ryzykować przepały, a przecież każdemu zdarza się stuacja gdy nie ma czasu na wprowadzanie korekt

Post Odp: Tryb M w D80

Kurcze, mam ambicje aby jak najmniej obrabiać w kompie, a w 95% przypadków na 100 muszę focić białe kiecki w ostrym słońcu. Wykańcza mnie to psychicznie, bo są dni że nie nadążam kręcić pokrętłami -bo tu raz tropiki raz zachmurzenie w ciągu 1/2 minuty. Dlatego szukam podpowiedzi na forum i mam cichą nadzieję, że coś tu znajdę.
    D70 /D80/ N 18-70/ T28-75/ SB-800 //mały zestaw lamp studyjnych

pebees
    Gość

Cytat Zamieszczone przez grafik Zobacz posta
    Kurcze, mam ambicje aby jak najmniej obrabiać w kompie, a w 95% przypadków na 100 muszę focić białe kiecki w ostrym słońcu.
    No niestety, ale bez obróbki to dziś trudno... kiedyś ktoś to robił za Ciebie
    Wykańcza mnie to psychicznie, bo są dni że nie nadążam kręcić pokrętłami -bo tu raz tropiki raz zachmurzenie w ciągu 1/2 minuty. Dlatego szukam podpowiedzi na forum i mam cichą nadzieję, że coś tu znajdę.
    A mierz spotem na sukienkę i daj +2 EV, a nawet i 2.5

Dobra rada, ale nie zwalnia z obowiązku kręcenia Chyba, żeby się przestawić z M na A i wprowadzić na stałe korektę +2.
    Nikoś D90 + MB-D80 + Nikkor 16-85 VR + Nikkor 70-300 VR + Cosina 100 macro + SB-600 + Velbon Sherpa 600R
    Moja racja jest mojsza, niż Twojsza. Moja racja jest najmojsza!

Cytat Zamieszczone przez żółto-czarny Zobacz posta
    ...się przestawić z M na A i wprowadzić na stałe korektę +2.
    I zawsze brać pomiar z sukni

Panowie, skoro ten watek jest juz rozpoczety to czy mozecie wytlumaczyc osobie ktora poznaje dopiero swiat lustrzanki d80 jak prawidlowo w trybie M ustawic ekspozycje gdy korzystamy z lampy blyskowej czy to kitowej czy np sb-600??
    Zauwazylem ze gdy ustawie przyslone i czas dla danej sceny, wciskam przycisk trybu pracy lampy blyskowej, nie wplywa to zupelnie na wskazania skali ekspozycji.
    Domyslam sie ze jak niczego nie pozmieniam to przeswietle scene. Na razie sie doszkalam czytajac rozne pozycje ksiazkowe ale nie wpadlem jeszcze na omowienie tego tematu. Moze przy okazji jeszcze jedno pytanko. Kiedy ustawie preselekcje czasu badz przyslony i wlacze lampe to czy aparat domysli sie jak ustawic prawidlowo ekspozycje dla uzycia lampy? Bede wdzieczny za wyjasnienia, pozdrawiam uczestnikow forum
    D300|N17-55/2.8|CF16GB

Skala światłomierza w M będzie Ci wskazywała zawsze poprawne naświetlenie dla światła zastanego. Czyli nie zdziw się jak przy włączeniu lampy i tak wg aparatu w trybie M powinieneś użyć czasu np. 0.5s. W trybie A aparat przy włączeniu lampy automatycznie ustawi czas naświetlania na 1/60s, chyba że włączysz tryb Slow-sync - wtedy aparat ustawi (przynajmniej mniej więcej - nie wiem czy i jaka jest brana poprawka ) czas wg światła zastanego. Czas ustawiony przez aparat będzie krótszy w trybie A, jeśli światło zastane będzie mocne i 1/60s prześwietli scenę. Ale na pewno nie dostaniesz czasu dłuższego, niż 1/60s w normalnym trybie pracy lampy (w trybie A).
    D300s ; F100 ; T 17-50/2.8 ; N 28-70/3.5-4.5 ; N AF 50/1.8D ; N AF 85/1.8D ; N AF-S 70-300/4.5-5.6 VR ; SB-800
    www.piotrnosek.pl <-- zapraszam!

Az cisnie mi sie na jezyk pytanie jak w takim razie pracowac z lampa w trybie M ?? Jak prawidlowo ustawiac ekspozycje. Sa pewnie jakies zasady ale nie bede w tym watku drazyl dalej tego tematu, widze w forum ze jest osobny watek poswiecony lampom blyskowym, tam poczytam albo zapytam.
    D300|N17-55/2.8|CF16GB

Cytat Zamieszczone przez gtomczyk Zobacz posta
    Az cisnie mi sie na jezyk pytanie jak w takim razie pracowac z lampa w trybie M ?? Jak prawidlowo ustawiac ekspozycje. Sa pewnie jakies zasady ale nie bede w tym watku drazyl dalej tego tematu, widze w forum ze jest osobny watek poswiecony lampom blyskowym, tam poczytam albo zapytam.
    Musisz poeksperymentowac
    Jesli np. chcesz by lampa tylko dopaliła zdjecie ustaw czas w miare długi (ale tak by nie było poruszone). W ten sposob aparat wykorzysta jak najwiecej swiatła naturalnego (zastanego), a lampa juz sobie sama dopasuje siłe błysku.

Ostatni kawałek zdania jest najważniejszy - lampa w każdym trybie dopasuje sobie siłę błysku Przede wszystkim nie może zabraknąć zasięgu.
    Cytat Zamieszczone przez Fenek Zobacz posta
    W trybie A aparat przy włączeniu lampy automatycznie ustawi czas naświetlania na 1/60s, chyba że włączysz tryb Slow-sync - wtedy aparat ustawi (przynajmniej mniej więcej - nie wiem czy i jaka jest brana poprawka ) czas wg światła zastanego. Czas ustawiony przez aparat będzie krótszy w trybie A, jeśli światło zastane będzie mocne i 1/60s prześwietli scenę. Ale na pewno nie dostaniesz czasu dłuższego, niż 1/60s w normalnym trybie pracy lampy (w trybie A).
    Dla ścisłości, jeśli światło zastane na to pozwoli, migawka i tak będzie krótsza, niż 1/60, więc nie ma mowy o prześwietleniu. 1/60 to górna granica, jaką body może ustawić dla trybów A i P, a którą można zmienić w menu (ale niestety najkrótsza to właśnie 1/60).
    Nikoś D90 + MB-D80 + Nikkor 16-85 VR + Nikkor 70-300 VR + Cosina 100 macro + SB-600 + Velbon Sherpa 600R
    Moja racja jest mojsza, niż Twojsza. Moja racja jest najmojsza!

Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów