Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 11

Domyślnie D50 - - Tone Comp. - custom

Zastanawia mnie jedna rzecz w opcji menu D50. Po wybraniu Optymize image - Custom. Następnie po wybraniu Tone Comp. pojawia się do wyboru 7 opcji. I teraz pytanie: po co jest w Tone Comp. ostatnia opcja "custom"? Po jej wybraniu i zatwierdzeniu nic się nie zmienia. Prócz wyglądu ikonki w linijce menu. To chyba jakiś błąd w oprogramowaniu tego body. Przegrzebałem całą instrukcję i niestety całkowity brak opisu tej opcji.
    NIKON D50\18-55 G ED\JUPITER 37A\JUPITER-9\HELIOS-44-2\MIR-1B\Słoik po delikatesowej Topca 325 CS

Domyślnie Odp: D50 - - Tone Comp. - custom

W d70 mialo to związek z wgrana krzywą tonalną charakterysyki, być może tu jest podobnie.
    Jesli nie masz wgranej krzywej, wtedy to ustawienie jest takie same jak NORMAL.
    Ostatnio edytowane przez 251kris ; 21-05-2008 o 00:19
    D700, D610 IRIX 15mm, sigma 24/1,4 art, NIKKOR AI 35mm T28-75/2,8, 50/1.8G, 85/1.8D, TAmron 70-300 IS SB900

Cytat Zamieszczone przez 251kris Zobacz posta
    W d70 mialo to związek z wgrana krzywą tonalną charakterysyki, być może tu jest podobnie.
    Jesli nie masz wgranej krzywej, wtedy to ustawienie jest takie same jak NORMAL.
    Wielkie podziękowanie za odpowiedź. Używa ktoś tego, czy to tylko zbędna opcja?
    NIKON D50\18-55 G ED\JUPITER 37A\JUPITER-9\HELIOS-44-2\MIR-1B\Słoik po delikatesowej Topca 325 CS

Cytat Zamieszczone przez TeamHANS Zobacz posta
    Używa ktoś tego, czy to tylko zbędna opcja?
    Tak używam ustaw sobie np. tak:
    Optimize image,
    custom
    +1 sharpenig
    +1 tone composition
    IIIa color mode
    + saturation
    0 hue

Done...

I zobacz.
    طالب مع S5Pro Metze Stronka* MyPort

Ale chodzi mi o tą opcję wgrywania krzywej tonalnej do puszki. Zapewne to robi się programem Nikon Capture NX. A jest jakiś inny darmowy program z tą opcją. W sumie to bym zobaczył. Co to daje to w efekcie końcowym.

Jak pamiętam to D50 nie ma opcji wgrywania krzywej tonalnej do puszki więc... zapomnij o tym

Cytat Zamieszczone przez roofman Zobacz posta
    Jak pamiętam to D50 nie ma opcji wgrywania krzywej tonalnej do puszki więc... zapomnij o tym
    Więc to mnie zastanawia. Po co mam do wyboru Kompensacje tonalną : custom.

pebees
    Gość

Cytat Zamieszczone przez TeamHANS Zobacz posta
    Więc to mnie zastanawia. Po co mam do wyboru Kompensacje tonalną : custom.
    Po to, żebyś mógł ją sobie w puszce ustawić raz na zawsze, i tylko na nią się przełączać

D50 ma możliwość wgrywania własnej krzywej - potrzebny do tego jest np. Nikon Capture 4.x albo Camera Control Pro - triala można ściągnąć ze strony Nikona.
    Sowy nie są tym, czym się wydają

Używa ktoś tego, czy to tylko zbędna opcja?
    Jeśli kolega Slav jest pewien na 100%, to możesz zacząć zabawe. Ja korzystałem z tej funkcji tylko połowicznie. Krzywa poprawiająca nieco tendencję d70tki do niedoświetlania była u mnie wgrana, ale i tak robiłem zawsze w rawach, natomiast efekt pracy tej krzywej pogłem podglądnać w Nikon Capture, ustawiając w programie kontrast na User defined...
    D50 ma bardzo udane jpgi i nie ma tam czego za bardzo poprawiac. Teraz mam, jak widac w stopce, grubasa i nie stosuje zadnych krzywych w aparacie, bo i tak uzyskam to co chce wołając rawa, co i Tobie polecam.
    Ostatnio edytowane przez 251kris ; 22-05-2008 o 19:52
    D700, D610 IRIX 15mm, sigma 24/1,4 art, NIKKOR AI 35mm T28-75/2,8, 50/1.8G, 85/1.8D, TAmron 70-300 IS SB900

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów