Close

Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 31

Wątek: Tryb M w D80

Unhappy Tryb M w D80

Witam!
    Mam pewien problem. Od kilku dni posiadam D80, gdy podłączam do niego lampę SB-800 w trybie M -czas mogę nastawić tylko do wartości 200 ( mimo, że kręcę pokrętłem nic się nie zmienia). Bez lampy wszystko jest ok-tzn. wszystkie parametry są moim wyborem.
    Gdy podpinam lampę do D70 w trybie M czas mogę ustawić spokojnie do 500. Co może być nie tak. Bardzo proszę o pomoc.

pebees
    Gość

Domyślnie Odp: Tryb M w D80

Podpowiedź: czas synchronizacji z lampą, jakieśtam rozwiązanie - tryb FP.

Dokładnie, musisz w menu w aparacie ustawić w czasach synchronizacji z lampą tryb FP - wtedy będziesz miał do 1/8000.

Cytat Zamieszczone przez grafik Zobacz posta
    Witam!
    Mam pewien problem. Od kilku dni posiadam D80, gdy podłączam do niego lampę SB-800 w trybie M -czas mogę nastawić tylko do wartości 200 ( mimo, że kręcę pokrętłem nic się nie zmienia). Bez lampy wszystko jest ok-tzn. wszystkie parametry są moim wyborem.
    Gdy podpinam lampę do D70 w trybie M czas mogę ustawić spokojnie do 500. Co może być nie tak. Bardzo proszę o pomoc.
    Bo w d70 synchronizacja była normalnie możliwa z czasem do 1/500.
    W d80 już tylko 1/200, tryb fp pozwoli zejść do 1/4000.

tylko jakie to daje efekty?, przecież chyba nie będzie ładnie całe naświetlone przy tym 1/4000
    "Am Anfang schaute ich mich um, konnte aber den Wagen, von dem ich träumte, nicht finden. Also beschloss ich, ihn mir selber zu bauen." F.Porsche

Właśnie, jeszcze nigdzie się tego nie doczytałem, ale sam jestem ciekaw, czy w każdym wypadku tak dobrze wychodzi doświetlanie w FP przy najkrótszych migawkach? Czy zachowanie niezbyt dużej odległości lampy od obiektu to wystarczający warunek?
    Nikoś D90 + MB-D80 + Nikkor 16-85 VR + Nikkor 70-300 VR + Cosina 100 macro + SB-600 + Velbon Sherpa 600R
    Moja racja jest mojsza, niż Twojsza. Moja racja jest najmojsza!

Grafik nie dziw sie że tak jest, op prostu D70 miał taki czas synchronizacji z lampą a D200 taki i nie zjedziesz niżej, chyb że opcja FP jak koledzy forumowicze podpoowiadją

Cytat Zamieszczone przez żółto-czarny Zobacz posta
    Właśnie, jeszcze nigdzie się tego nie doczytałem, ale sam jestem ciekaw, czy w każdym wypadku tak dobrze wychodzi doświetlanie w FP przy najkrótszych migawkach? Czy zachowanie niezbyt dużej odległości lampy od obiektu to wystarczający warunek?
    Tutaj próbowałem przy bardzo krótkich czasach - są exify

autograf
    Gość

Cytat Zamieszczone przez Zbigniew Zobacz posta
    Dokładnie, musisz w menu w aparacie ustawić w czasach synchronizacji z lampą tryb FP - wtedy będziesz miał do 1/8000.
    To i ja się podłaczę pod temat. Mógłbyś Zbyszku rozwinąć swoją wypowiedź?

U mnie jest w ustawieniach w menu (e1) Flash Sync Speed Setting. Tam mam wybór od 1/250 do 1/60, przy czym jest też 1/250 (Auto FP). Tę funkcję muszę włączyć, abym mógł robić zdjęcia z lampą zewnętrzną i czasami krótszymi niż 1/250.

Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów