Szukaj
NIKON D50\18-55 G ED\JUPITER 37A\JUPITER-9\HELIOS-44-2\MIR-1B\Słoik po delikatesowej Topca 325 CS
Jest jasno, owszem, ale winę zwalałbym raczej na charakter fotografowanych scen - ostrość ustawiasz na obiekty ciemne, a zdjęcia robisz przy dużym oświetleniu nieba. Tutaj przydałoby się albo zawalczyć filtrem (np. połówkowym), albo poprawić przy obróbce, albo wstępnie chociaż wprowadzić nieco korektę ekspozycji. Jeżeli chodzi o kontrast - jest go wręcz za mało - spokojnie można jeszcze z tych zdjęć wyciągnąć landrynkowe kolorki![]()
Robienie w JPG, na programie obrazu Normal (N), może być przyczyną niskiego kontrastu. Automatyka aparatu może zmieniać kontrast dowolnie, według własnego uznania. Spróbuj na ustawieniach własnych, ustalając każdą wartość na 0, lub jedynie wyostrzanie na +2.
Oczywiście napisz jakie są rezultaty![]()
Ostatnio edytowane przez dawid_ ; 05-05-2008 o 10:00
ustaw VIVID w aparacie i bedzie lepiej. do tego pobaw sie troche ekspozycja (EV) no i tak jak napisane zostalo powyzej zaopatrz sie w szary filtr, ale nie polowkowy tylko caly, polowka przyciemni Ci wszystko od linii horyzontu wzwyz wlaczajac w to wszsytkodrzewa, kominy itp...jak zastosujesz calego szaraka to wtedy bedzie wszystko jednolicie przyciemnione i pozniej na kompie ladnie mozna to powyciagac!
Rozwiązanie I:
-kontrast na maxa
-saturacja na maxa
-przestrzeń kolorów sRGB (III)
i jpg nieco żywsze (ale kontrast na maxa to nie jest rozwiązanie, które sprawdza sie w każdych warunkach)
Rozwiazanie II:
-raw
-obróbka rawa w kompie (krzywe, saturacja, kontrast)
Domyślne ustawienia D80 mogą dawać takie rezultaty.
D700, MB-D10, D80, MB-D80, N16-35/4G VR, N 24-70/2.8G, N18-200VR, N 70-200 2.8VR, N AF85 1.4D, T90 2.8, N50 1.8D, N24-85ED, SB-800, SB-600, SB-28DX, ringflash Delta, MF 055 XPROB
Ale kolega ma D50.
IMHO zaprezentowałeś nam normalne zdjęcia z tego aparatu. Tak jak już kilka osób przede mną zauważyło, powinieneś pobawić się ustawieniami puszki, żeby wybrać takie, jak Ci odpowiadają. Poza tym najprostszy Post Processing możesz zastosować na zdjęciu z użyciem różnych darmowych programów, np IrfanView, gdzie możesz dodać kontrastu, saturacji i pobawić się jasnością.
The pięćdziesiąt
Chciałbym mieć kilka szkieł ostrych niczym kieł.
Ja się z tym zgadzam. Tylko, że zawsze w takich samych warunkach oświetleniowo-plenerowych puszka dawała sobie radę. Nic nie trzeba było poprawiać. Dlatego wyskoczyłem z takim tematem. Chodzi mi o to, iż takie zjawisko wystąpiło już trzeci raz w karierze mojego d50. Jak by prześwietlał je, czy coś w tym stylu. Jak dobre zdjęcie podciągnie się za bardzo jasnością. To też wychodzi takie mleczko - jak dodanie jakiegoś filtra. Czytałem na innych forach, że powodem prześwietlania może być często lub sporadycznie zacinająca się migawka. Raz całkowicie się zacięła u mnie. Ale wtedy była winna, lipna karta SD.
NIKON D50\18-55 G ED\JUPITER 37A\JUPITER-9\HELIOS-44-2\MIR-1B\Słoik po delikatesowej Topca 325 CS
Skontaktuj się z nami