Close

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 22

Domyślnie Odp: Ilford HP5 Plus 400

Cytat Zamieszczone przez wlopis Zobacz posta
    Negatyw bardzo polecam, już założyłem następną rolkę, jestem jeszcze bardziej zmotywowany do fotografowania od kilku dni posiadanym obiektywem N35/2D. Ponadto muszę przypomnieć sobie zasady stosowania filtrów dedykowanych do fotografii B&W. Bez tej wiedzy oraz ich właściwego stosowania, nie można spodziewać sie dobrych wyników.
    Hmm, mi na razie pozostaje 50/1.8, ale wakacje tuż tuż, także praca... i coś ciekawego kupię pod pełną klatkę
    Sam filtrów na razie nie posiadam, muszę sobie sprawić jakiś żółciak, czerwień itp.

Niestety, zmuszony jestem do zakupów internetowych, a w to zawsze wchodzi przesyłka + oczekiwanie. W weekend wybieram się do Torunia i akurat przydałby mi się nowy film, skuszę się na ten, mam nadzieję, że dojdzie na czas. Sklep czarno-biale podaje jednak, ze moze byc zbyt kontrastowy przy kopiowaniu odbitek, to prawda?

Gaduła Awatar wlopis
    Miasto
    Swarzędz koło Poznania

Axer, ok najbliższe wołanie Ilforda będzie w MD-76 normal 1+1, wówczas będzie możliwość porównania efektów.
    SLR/FX/DX/ N/24/35/50/85/SB800/SB600/NX2

Gaduła Awatar wlopis
    Miasto
    Swarzędz koło Poznania

Cytat Zamieszczone przez Janis Zobacz posta
    Hmm, mi na razie pozostaje 50/1.8, ale wakacje tuż tuż, także praca... i coś ciekawego kupię pod pełną klatkę
    Sam filtrów na razie nie posiadam, muszę sobie sprawić jakiś żółciak, czerwień itp.

Niestety, zmuszony jestem do zakupów internetowych, a w to zawsze wchodzi przesyłka + oczekiwanie. W weekend wybieram się do Torunia i akurat przydałby mi się nowy film, skuszę się na ten, mam nadzieję, że dojdzie na czas. Sklep czarno-biale podaje jednak, ze moze byc zbyt kontrastowy przy kopiowaniu odbitek, to prawda?
    Nie wiem, to był mój pierwszy kontakt z Ilfordem, ale dobierzesz odpowiedni papier, w przeszłości robiłem na papierach bydgoskiego Fotonu, była ich gradacja :
    extra twardy, twardy, normalny, specjalny i miękki, obecnie pewnie jest podobnie. Przy kopiowaniu jest ważny każdy element procesu poczynając od żarówki
    Zajrzyj również w to miejsce : http://www.korex.net.pl/
    Pozdrawiam
    SLR/FX/DX/ N/24/35/50/85/SB800/SB600/NX2

Obecnie popularne są rówież papiery wielogradacyjne np. Ilford Multigrade, Fomaspeed Variant, dzięki temu nie trzeba mieć różnych gradacji, wystarczy jeden rodzaj i odpowiednie filtry. Jeśli chodzi o wywoływacz D-76, MD-76 czy jego odpowiednik ID-11 to rzeczywiście warto wywoływać w rozcieńczeniu 1+1, używając go tylko jede raz. Rozcieńczamy tylko tyle ile potrzeba na wywołanie filmu a nieużywaną resztę można przechowywać w szczelnej butelce nawet kilka miesięcy. W rezultacie w opakowaniu wyw. wywołujemy ok 6 filmów korzystając zawsze z nieużywanego roztworu. D76 1+1 pracuje dosyć miękko.

pozdrawiam!
    Ostatnio edytowane przez KGB ; 07-04-2008 o 00:31
    ZENIT DIGITAL

A ktoś wie jak to jest z D-76 [oczywiście ten z 2M] w 1+1?
    na http://www.digitaltruth.com/devchart.html podają 13 minut, w opakowaniu ilforda podali 11minut, przy 20 stopniach C, oczywiście.

Cytat Zamieszczone przez Janis Zobacz posta
    A ktoś wie jak to jest z D-76 [oczywiście ten z 2M] w 1+1?
    na http://www.digitaltruth.com/devchart.html podają 13 minut, w opakowaniu ilforda podali 11minut, przy 20 stopniach C, oczywiście.
    Wołaj przez 12 i zobaczysz co wyjdzie. Gwarantuję, że będzie używalne a i będziesz wiedział, jak wołać następną rolkę.
    And I am not frightened of dying. Any time will do, I don't mind.

Roznice w czasach wolania D-76 i ID-11 wynikaja z troche innego skladu obu wywolywaczy. Glowne skladniki sa te same i w tych samych proporcjach ALE sa tez niewielkie ilosci dodatkow i sa one tajemnica Kodaka i Ilforda. MD-76 to czyste zlozenie podstawowych skladnikow. Wolaj w 20°C w 1+1 przez 12 min i bedzie ok.

Na czas wolania poza wywolywaczem i temperatura roztworu ma tez wplyw mieszanie/krecenie oraz jego intensywnosc. Musisz wypracowac wlasna metode oraz starac sie zawsze tak samo mieszec aby miec powtarzalne efekty.

Pzdr
    KL

gall, a jak ty mieszasz? dotychczas mieszalem przez pierwsze 10 sek. na poczatku kazdej minuty, ale chetnie sprobuje czegos nowego.

Pozdrawiam

Cytat Zamieszczone przez MikeP Zobacz posta
    gall, a jak ty mieszasz? dotychczas mieszalem przez pierwsze 10 sek. na poczatku kazdej minuty, ale chetnie sprobuje czegos nowego.
    Ja w przydku MD-76 robię podobnie. Dla Tetenala Utrafin mieszałem powoli cały czas przez 8 min.
    Pozdrawiam! Marcin fotoblog fotografia
    F100,D700,D80 | N 35/2D 50/1.4D 105/2.8D 24-85G 35-70/2.8D 75-150/3.5AiS | Σ 12-24 70-300 | Sonnar 300/4 | Soligor 135/2.8 | SW 150/750 | SB-800/400 | LS-2000 | HEQ5

W sumie zalezy co chce uzyskac. Ale moje standardowe mieszanie to 1 minuta, przewrotka koreksem co 10 sek, potem na poczatku kazdej minuty dwie przewrotki. Ot to wszystko.
    Mam koreks Patersona, wiec nie cieknie. Z Kasserem oraz Krokusem to bym uwazal, bo potem rece cuchna tydzien.

MikeP: niezle zdjecia masz na stronie. Ktorego Hassela posiadasz?

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów