Może ktoś mi wyjaśni bo nie wiem i nikt jeszcze mi nie mógł odpowiedzieć dlaczego szkła jasne są lepsze
Każdy twierdzi że są ale dlaczego to nikt nie jest w stanie odpowiedzieć
Wiem że im jaśniejsze to lepsze ale dlaczego ????
Szukaj
Może ktoś mi wyjaśni bo nie wiem i nikt jeszcze mi nie mógł odpowiedzieć dlaczego szkła jasne są lepsze
Każdy twierdzi że są ale dlaczego to nikt nie jest w stanie odpowiedzieć
Wiem że im jaśniejsze to lepsze ale dlaczego ????
Ostatnio edytowane przez Piotr_Brzeski ; 22-04-2008 o 22:15
Wszystko opiera się na zależności wartość przysłony-czas naświetlania. Po krótce: "jaśniejsze" oznacza, że pozwala uzyskać mniejszą wartość przysłony, czyli większy otwór przez który wpada więcej światła. To skraca czas naświetlania, czyli w ciężkich warunkach oświetleniowych umożliwia wykonanie nieporuszonego zdjęcia.
Można też rozpatrywać jasność w kategorii uzyskania odpowiedniej głębi ostrości, ale to już inna broszka![]()
Ostatnio edytowane przez FHR ; 22-04-2008 o 22:19 Powód: dopisanie
Może to głupie pytanie ale czy istnieją obiektywy z zoomem np 18-200 jasne np za światłem f1.4???
Jasne szkła są lepsze bo:
1. Umożliwiają osiągnięcie mniejszej głębi ostrości.
2. Umożliwiają fotografowanie z krótszymi czasami gdy światła brak.
3. Przymknięte do takiej samej przysłony jaką ma ciemniejsze szkło przeważnie są lepsze optycznie (ostrość, kontrast itp.).
Teoretycznie dało by się zrobić, ale potrzebowałbyś osiołka to transportuOczywiście wszystko zależy od wielkości sensora na który obiektyw ma rzutować obraz.
Ostatnio edytowane przez Piotr_ ; 22-04-2008 o 22:28
czyli szkła jasne są używane tylko w stałkach???
w zmiennoogniskowych tez, looknij na stone nikona lub choćby jakieś cenneo itp. w opisie znajdziesz wszystko
Martin
D300 | N 70-200-2.8 VR | N 50-1.8 | N 24-2.8 | SB 800 | iMac 24"|
To zależy co uznajemy za jasne szkło.
w stałkacch masz światła typu 1,2;1.4;1.8 w dłuższych 2.8. Natomiast w zoomach raczej tylko 2.8, jeśli mówimy o jasnym zoomie.
Co do stałek - wiele z nich jest dobrze skorygowanych ptycznie (CA,dystorsje,koma i inne świństwa)
Zooma raczej ciężko skorygować porządnie w całym zakresie, choć są wyjątki. Bardzo drogie na ogół![]()
zdjęcie życia jeszcze przede mną
i z reguly są też lepsze pod względem mechanicznym, budowy...trwalsze, solidniejsze...jesli chodzi np. o zumy
pozwalają fotografowac w gorszych warunkach oświetleniowych
choc zdaża się że jasne szkło jest gorsze pod względem optycznym od ciemniejszego...to wszystko zależy od zastosowania...ale ogólnie lepiej miec jasniejsze niż go nie miec![]()
co do zdjęć ja ostatnio robiłem kilka fot 18-200 f/3.5-5.6G IF ED i kilka AF 85 f. 1.8 D i nie widziałem różnicy w jakości zdjęć ani w ostrości
Nikon D300 18-200 f/3.5-5.6G IF ED
www.PBfoto.pl
Skontaktuj się z nami