Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 13

Domyślnie Problem D50 Err - Pilne

Witam.
    Mam problem, chciałem wyczyścić matrycę, zablokowałem okno, wyczyściłem matryce i ok.
    Ale teraz gdy chce zrobić zdjęcie pojawia się po naciśnięciu spustu Err i okno się blokuje (słychać)... a po drugim naciśnięciu spustu wraca do normalnej pozycji, zdjęć nie da się robić.
    Proszę o pomoc.
    www.michalbilko.pl - fotografia tatrzańska

Domyślnie Odp: Problem D50 Err - Pilne

powołując się na instrukcję:
    "Err - usterka aparatu - Wyzwól migawkę. Jeżeli błąd nie ustąpi lub będzie się cześto powtarzał, skonsultuj się z autoryzowanym serwisem firmy Nikon".

Gratuluję umiejętności...

edit: swoją drogą gdzie Ty masz okna w D50? Bo ja w swoim nie znalazłem...
    Ostatnio edytowane przez krootki ; 20-04-2008 o 11:22
    skład zastrzeżony!
    Fotografie są jak cebula - mają warstwy.

www.piotrkordula.prv.pl

moze sprobuj go zrestartowac. albo wyjac baterie, odczekac chwile, wlozyc..
    "Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów" - S. Lem

Wyjąłem baterię na 3h i jest OK

A następnym razem oddaj do czyszczenia na ul. Hryniewieckiego. Zapłacisz do 35 zł ale patrząc na koszt wymiany mechanizmu migawki, jest to wydatek śmieszny.
    skład zastrzeżony!
    Fotografie są jak cebula - mają warstwy.

www.piotrkordula.prv.pl

Ja bym może coś zapostulował - rozwiązania znane mi (i myślę że nie tylko mi) z innego forum:

1. Nadawanie SENSOWNYCH tematów wątkom. Sorry, ale można tu znaleźć pewnie setki postów typu "Err na wyświetlaczu - pilne". Można by troszkę silniej wysilić szare komórku i nadać tytuł np. "Zablokowane lustro po czyszczeniu i Err". Na pewno byłoby bardziej czytelne i ułatwiałoby wyszukiwanie w przyszłości przez osoby mające ten sam problem.

2. Jeśli temat jest rozwiązany to dodawać jakiś wpis w temacie, w tamtym przypadku jest to "[SOLVED]" ale można zastanowić się nad inną formą. Ułatiwa to przeglądanie wątków, szczególnie gdy interesujący nas wątkek ma setki stron z odpowiedziami a po przebrnięciu przez nie nadal nie znamy odpowiedzi.

Cytat Zamieszczone przez krootki Zobacz posta
    A następnym razem oddaj do czyszczenia na ul. Hryniewieckiego. Zapłacisz do 35 zł ale patrząc na koszt wymiany mechanizmu migawki, jest to wydatek śmieszny.
    Tak też zrobię. Jutro zaniosę aparacik, bo i tak przyda mu się czyszczonko.

Witam,

Przepraszam że podpinam się pod temat, ale zestresowałam się podobnym problemem.
    Przy próbie zrobienia zdjęć pojawił mi się Err. Wyjęłam baterie, przeczyściłam styki(czy jak to się nazywa ) ale nadal nie działa. Teraz w menu odkryłam że opcja mirror lock-up jest niedostępna tzn. nie mogę wejść w nią. Zupełni nie wiem co robić. Aparat mam od niedawna, męża nie ma w domu, a ja antytalent techniczno-sprzętowy. Być może powinnam oddać do serwisu, ale najpierw upewnię się, że nie da się tego naprawić samodzielnie. Będę bardzo wdzięczna za pomoc. Z góry dziękuję. Karolina

Czy zdejmowałaś obiektyw? Jeśli nie zdejmij go i załóż z powrotem. Jeżeli obiektyw ma pierścień przysłony sprawdź, czy jest ustawiony na największej wartości (najmniejsza przysłona)

Tak zdejmowałam obiektyw. To samo dzieje się przy kitowym jak i przy Af Nikkor 50mm W przypadku Nikkora 50mmm pierscien jest ustawiony na 22.
    Laduje teraz baterie. Mam cichą nadzieję, że to pomoże Kupilam go z drugiej ręki i do tej pory działał cudnie.

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów