Jaką maksymalną pojemność kart pamięci obsługuje D50? Jakią firmę polecacie? czy szybkość karty ma tu znaczenie? Czy omijać nonamowe tanie karty z allegro czy się nie bać i brać?
Szukaj
Jaką maksymalną pojemność kart pamięci obsługuje D50? Jakią firmę polecacie? czy szybkość karty ma tu znaczenie? Czy omijać nonamowe tanie karty z allegro czy się nie bać i brać?
Nikon D7000, N85mm 1.8, N50mm 1.8, N35mm 2.0, N 55-200mm 4-5.6G DX , S10-20mm
http://www.borcz.art.pl
jak już brać to 2 GB SanDisc Extreme III (mam taka i jestem bardzo zadowolony)
temat był już poruszany wiele razy
ogólnie to tak D50 bez problemu obsługuje wszystkie karty 1-2 GB SD - ale nie obsługuje kart SDHC
gdzieś słyszałem/czytałem, że ktoś sformatował kartę 4 GB SD na kompie i później D50 mu ją rozpoznawało ale ja tam wole zamiast jednej kombinowanej karty 4GB dwie normalne (szybkie i dobrych firm) karty 2 GB SD
a co do no-name to czy przy różnicy kilku złotych warto ryzykować i brać jakieś byle co? sam sobie odpowiedz![]()
Cena kart SD naprawdę nie powinna nikogo pchać w stronę jeszcze tańszych podróbek. Co do szybkości, warto sprawdzić z jaką szybkością D50 zapisuje zdjęcia na karcie, bo może się zdarzyć tak, że nie wykorzystasz potencjału ultraszybkiej karty.
The pięćdziesiąt
Chciałbym mieć kilka szkieł ostrych niczym kieł.
Co do wielkości max to ja bym raczej poszedł w stronę ilości kart, a nie pojemności.
Moim zdaniem lepiej mieć 4x2G lepszej jakości niż jedną 8G gorszej.
Usunięto komercyjną stopkę - regulamin forum!
Dzięki za pomoc
Ale czy nikon d50 czyta 8 gb?Moim zdaniem lepiej mieć 4x2G lepszej jakości niż jedną 8G gorszej
To ważne dla mnie bo 4 gb, 8 gb są w przystępnych cenach, kilka miesięcy w roku spędzam z dala od cywilizacji, zawsze brałem z sobą laptopa podłączonego do akumulatora i na niego zrzucałem, foty, ale tym razem nie chcę go z sobą zabierać tylko dodatkowe karty, tych w wypadku 2 gb musiało by być min 8 sztuk, wobec tego wolał bym mniej ale większe pojemności.
Macie racje że nie warto kupować tanich zamienników, ale jakie firmy poleczcie? Bo trochę wypadłem z rynku, kiedyś renoma to były Kingston, Sandisc, co jeszcze dziś jest warte uwagi? Bo SanDisc Extreme III nie ma na allegro w tej chwili. O szybkość pytałem bo kiedyś porównywałem zwykłą i ultraszybką na żony kompakcie Nikon 8700, i nie widziałem żadnej różnicy, tylko to byly flash, jak jest tutaj?
Ostatnio edytowane przez Szalony Naukowiec ; 08-04-2008 o 16:37
Nikon D7000, N85mm 1.8, N50mm 1.8, N35mm 2.0, N 55-200mm 4-5.6G DX , S10-20mm
http://www.borcz.art.pl
skoro potrzebujesz ok 20GB to najlepiej kupić fotobank .
D50 nex5n x-pro1
Wałkowane na forum przynajmniej kilka razy...
Nikon D50 bezproblemowo czyta i zapisuje na kartach SD do pojemności 2GB. (koniec i kropka)
Ktoś kiedyś próbował zapisywać fotki na kartach SD 4GB ( nie SDHC ) i okazało sie że i owszem, po wcześniejszym formacie w czytniku kart D50 zapisuje fotki.
Nie wiem jak inni ale ja nie ryzykowałbym zapisu na takiej pojemności - nie wiadomo jak zachowa się aparat po którymś z kolei zapisanym zdjęciu (a nóż widelec na karcie padnie wtedy FAT i pozostałe zdjęcia szlak trafi...).
Kup sobie 4 karty SD 2GB i będziesz miał przynajmniej głowę spokojną...
Jak rozpoznać oryginał SD ?
Nie bardzo rozumiem... chyba chodzi o rozpoznanie oryginału karty danego producenta?
Chińczycy to bardzo pracowity naród... dość szybko dostosowują swoje podróbki do tutoriali publikowanych w sieci jak rozpoznać oryginał.
Najbezpieczniej chyba kupować u dystrybutora danej firmy na Polskę, jak coś nie będzie pasować to uderzasz do niego.
Pewno masz racę , ale zapewne są szczegóły / grafika ,czy elementy kształtu/ świadczące o oryginalności produktu.
Może ktoś podpowie ?
Skontaktuj się z nami