Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 19

Domyślnie D70 i przekręcony kadr

Problem zaczął się jakiś miesiąc temu, ale był ledwo zauważalny, ale doszło do tego, że wszystkie fotki miały tą wadę a mianowicie były lekko przekręcone (zgodnie z ruchem wskazówek zegara, o jakieś 10-12 stopni). W wizjerze kadr był poprawny natomiast na pstrykniętym zdjęciu już był lekko przekręcony.
    Poniższe przykładowe zdjęcie pokazuje problem. Dodam, że w wizjerze wszystko było prosto (włączyłem sobie nawet grid'y by mieć większą pewność)

inne fotki z problemem w galerii (oczywiście resztę krzywych fotek alb wyprostowałem, albo usunąłem)
    http://picasaweb.google.pl/goncik/Kadr

Ponieważ nie znalazłem żadnych postów o podobnym problemie udałem się do serwisu Nikona (w Warszawie na ul. Postępu). A tam chwilowa konsternacja Pana co przyjmuje sprzęt, zniknął na dłuuuższą chwilę na zapleczu, wraca i stwierdza... na początku trzeba zrobić wycenę naprawy (90 zł i 2 tygodnie czekania!) a potem się okaże. Wycena potrzebna ponieważ takie coś to w serwisie widzieli pierwszy raz Jak naprawa będzie za droga i nie do przyjęcia (dla mnie) to oddają aparat i inkasują ww 90 zł jak nie to ponoszę koszt tylko naprawy, ale już mi się robi ciepło ile to może kosztować!! Dodam tylko, że w serwisie Nikona 1 godzina robocizny to 200 zł

Dam znać jak będzie wiadomo co z tym dalej się potoczyło...

PS. Dodam tylko, że aparat nie upadł, nic na niego nie spadło, nie był czymś klepnięty itp
    ................................................
    Nikon D70 | Nikkor 18-70mm + 50mm 1.8

Oszczędny w słowach Awatar Ambrosious
    Miasto
    Wwa-Ursynów-Imielin

Domyślnie Odp: D70 i przekręcony kadr

Dla precyzji: przy tobie nie upadł...
    Ja bym zrobił ( wiem, że to teraz niemożliwe bo ap. jest w serwisie) jeszcze taki test: dokładnie wypoziomował aparat i pstryknął coś "równego" bacząc co pokazuje się w tej sytuacji w celowniku.
    Jeśli w celowniku też byłoby równo to... matryca się przesunęła?
    Jeśli w celowniku krzywo - to coś ruszyło się w układzie celowniczym...
    A podnosiłeś lustro i obserwowałeś matrycę? I czy równocześnie nie pojawiły się tajemnicze nieostrości? Zdjęcie ze stawem nie wydaje się być "żyletą"...

Krzywo osadzona matryca. Kiedyś odesłałem Cyfromanowi jeden z D70 z taką wadą.
    Taka wada powinna być prosta do usunięcia w serwisie. A być może i ambitny majsterkowicz sobie z tym poradzi.
    Krzysztof Paszkiewicz

@Ambrosious: Tylko ja używałem aparatu i na pewno nikt go nie dotykał. Jeden z testów polegał na zabawie z poziomicą (wypoziomowany aparat i element do fotografowania - użyłem poziomicy). Najlepiej było widać to skrzywienie właśnie na dolnej i górnej krawędzi.
    Obraz w wizjerze na pewno był prosty, to już przy samym rejestrowaniu foty było przekręcenie.
    Co prawda nie podnosiłem lustra i nie obserwowałem matrycy (tylko zerknąłem) no ale nic nie widziałem.
    Zdjęcia testowe nie miały być żyletami tylko pokazywać krzywiznę

@ekonet_pth: Nie podjąłbym się prostowania matrycy... aż tak dobry to nie jestem ale mam nadzieje, że serwis sobie z tym poradzi i to szybko (w mało roboczogodzin ) - może przy okazji przeczyszczą matrycę

Jak pisałem... jak będe wiedział dopiszę odpowiedź. A na razie wrócę do starego Soniaka DSC-V1
    Ostatnio edytowane przez goncik ; 07-04-2008 o 21:55

Cytat Zamieszczone przez goncik Zobacz posta
    @ekonet_pth: Nie podjąłbym się prostowania matrycy... aż tak dobry to nie jestem ale mam nadzieje, że serwis sobie z tym poradzi i to szybko
    Nie ma szans, byś spoglądając bezpośrednio na matrycę zobaczył, iż jest krzywo zamocowana.
    O ile wiem, to płytka z matrycą jest umocowana trzema śrubami. Demontaż aparatu też jest nieźle opisany w sieci. Ale mam nadzieję, że serwis zrobi to odpowiednio precyzyjnie.
    Ostatnio edytowane przez ekonet ; 08-04-2008 o 18:23
    Krzysztof Paszkiewicz

Trochę dziwna sprawa, bo moduł z matrycą jest zamontowany w chassis aparatu w odpowiednich otworach (chyba 3-ech). Są one na tyle ciasno spasowane, że nie może być tam mowy o przesunięciu.
    Pozdr!
    Jakieś ciałko, szkiełko i światełko, no i jeszcze nosidełko

Ale to nie jest 10-12 stopni jak opisałeś.
    Pozdrawiam

doszło do tego, że wszystkie fotki miały tą wadę a mianowicie były lekko przekręcone (zgodnie z ruchem wskazówek zegara, o jakieś 10-12 stopni).
    Troche "pojechales". Zdjecie, ktore pokazales jest obrocone o 1-2 stopnie (w zaleznosci od tego, na jakiej prostej przeprowadzi sie pomiar).
    D3s, D3, D800 | 14-24, 24-70, 70-200 VR2, S 35/1.4, N 50/1.4D, S 85/1.4, T 90Di, PC28 | SB910, SU800, PIXEL KING | Man 055 ProB + 410 | LowePro 650, Tamrac exp 8x
    www.SALDAT.pl

Foto było prostowane na podstawie krawężnika.
    a tak.... źle spojrzałem na miarkę nie 10-12 stopni tylko od 1 do 1,2 stopnia. Co nie zmienia faktu, że jest krzywo i to irytuje a wszystkich fotek nie chce mi się przekręcać i chyba nie o to chodzi.

fotek nie chce mi się przekręcać i chyba nie o to chodzi.
    Pozostaje wiec serwis, lub korekta w druga strone podczas kadrowania.
    D3s, D3, D800 | 14-24, 24-70, 70-200 VR2, S 35/1.4, N 50/1.4D, S 85/1.4, T 90Di, PC28 | SB910, SU800, PIXEL KING | Man 055 ProB + 410 | LowePro 650, Tamrac exp 8x
    www.SALDAT.pl

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów