Witam serdecznie chciałbym podpisać w tym samym miejscu ok. 200 zdjęć czy jest to możliwe poprzez zapisanie tego w akcji? Jesli tak to w jaki sposó to wykonac w PS
Szukaj
tak da się
1) otwierasz jakąś fotkę
2) tworzysz nową akcję i zaczynasz zapisywać
3) Tworzysz napis i umieszczasz go w miejscu w którym ma być
4) kończysz akcje
w ten sposób masz już akcję do robienia napisów
następnie uruchamiasz PS
File -> Automate -> Bath
tam wybierasz akcje z dodaniem napisu oraz do którego katalogu ma ją zastosować
i to wszystko
troszkę więcej zabawy jest jeśli napis ma być w prawym dolnym rogu a fotki masz o różnej wysokości i szerokości wtedy przy tworzeniu akcji z napisem stosujesz podobny trik jak ten przedstawiony tutaj: http://7pl.pl/21
podobny temat poruszałem tutaj: http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=53198
to ja sie moze podlacze do kolegi z zapytaniem.
CZy mozna zmienic/ edytowac/ wczesniej nagrana akcje np. w ubieglym roku nagralem sobiie akcje ktora wstawiala w dolnym prawym roku rok - 2007. teraz chcialbym to zmienic na 2008. czy jest to mozliwe na poziomie zmian zapisu w akcju. czy poprostu 2007 akcje trzeba zmazac i nagrac nowa 2008? albo drugi przyklad - podpis np. Jan Kowalski 2007, chcialbym zmienic na - Jan Kowalski, ale nie przez ciagle poprawianie tylko w akcji. Mozna to zrobic?
Takie tam starocie
oczywiście, że można.
1. znajdujesz swoją akcję i otwierasz jej "katalog".
2a. komplikujemy sobie życie - cofamy się do momentu wpisania daty, kasujemy ten właśnie krok (ikonka kosza) i klikając czerwone kółko nagrywania robimy resztę tak jak rok temu.
2b. idziemy na łatwiznę - zaznaczamy ostatni krok, klikamy na przycisk nagrywania i edytujemy istniejącą już warstwę tekstową podmieniając cyferkę w dacie.
voila, bardzo proste.
NIKON D1X | NIKON F601 | PENTACON SIX TL
stopka to nie giełda
www.bartkodebkowski.com - już wkrótce!
nie wiem czy pomogę bo w PS to mało co potrafię, ale mam akcję do robienia ramki i ostatnio coś chciałem zmienić w tej akcji odnośnie pomniejszania zdjęcia i robię to tak. Otwierasz PS, wyświetlasz okno z akcja/historia(Alt+F9) i otwierasz jakieś zdjęcie obojętnie jakie. U mnie dopiero po otwarciu zdjęcia w PS (może tak jest skonstruowany PS) edytować akcję. Rozwijasz sobie okno z akcja tak abyś widział ten krok, który chcesz edytować najeżdżasz na niego myszką, klikasz podwójnie i powinno Ci się otworzyć okienko odnośnie nastaw tych rzeczy na, które kliknąłeś (w moim przypadku fit image). Wpisuję nowe rozmiary zdjęcia klikam OK i krok ten jest zapisany z tą edycją w tej samej akcji.W tym momencie od razu otwarte zdjęcie zostaje poddane funkcji FIT IMAGE do nowych rozmiarów. Więc w Twoim przypadku może od razu na nim zostanie naniesiona nowa data-ale możesz po tym zamknąć zdjęcie bez zapisywania i już. W ten sposób edytuję akcję, w której chcę tylko zmienić jeden krok z wielu jakie mam w danej akcji. Tak więc nie klikam na nagrywanie, odtwarzanie, nic nie usuwam z akcji do kosza-po prostu podwójnie klikam na krok w akcji i zmieniam.
powodzenia.
.....o cholipka teraz widzę, że trochę odświeżyłem tego posta-sorrki jeśli niepotrzebnie, ale przeglądałem stare tutki i pomyślałem, że Ci odpiszę.Pewnie już za późno od 2 miesiące![]()
Ostatnio edytowane przez tasmaniec ; 13-06-2008 o 23:52
dzieki zawsze sie przyda.
Takie tam starocie
Ja mam inny sposób.
Oddzielna okcja do pionowych oddzielna do poziomych. Przed odpaleniem akcji kopiuję sobie do schowka logo/podpis/sygnaturkę (z roboczego pliku). Akcja, zmniejsza wyostrza, wkleja ze schowka, przesuwa w róg, zapisuje, zamyka. Dzięki temu akcja zostaje taka sama. A logo mogę zmieniać sobie dowolnie.
Sony A5100 | SEL16 2.8 | Kiedyś: Nikon FX i stałek kilka który niepotrzebnie sprzedałem
D3s, D3, D800 | 14-24, 24-70, 70-200 VR2, S 35/1.4, N 50/1.4D, S 85/1.4, T 90Di, PC28 | SB910, SU800, PIXEL KING | Man 055 ProB + 410 | LowePro 650, Tamrac exp 8x
www.SALDAT.pl
Skontaktuj się z nami