Jak już pisałem, mam zboczenie na fotografię BW. Ale kolorowa wersja tego portretu jest za... ten tego , no.. fajnaChyba nawet lepsza niż BW (fekt konwersji???)
Pozdrawiam
Szukaj
Jak już pisałem, mam zboczenie na fotografię BW. Ale kolorowa wersja tego portretu jest za... ten tego , no.. fajnaChyba nawet lepsza niż BW (fekt konwersji???)
Pozdrawiam
NEX 5N i M42
"Twoje słowa, głupcze, będą cię kiedyś sądzić..."
Wersja B&W jest bardziej kontrastowa przez co pogłębiły się cienie. W efekcie tamto jest bardziej "twarde" w odbiorze. Tutaj jest łagodniej, do tego żywe kolory szalika i kołnierza płaszcza. Ta subtelność lepiej współgra z urodą modelki. Może o to chodzi?
Tak na marginesie ujęcie zrobione tym co masz w stopce, czyli D-80 + T90![]()
Hmm... jak na początki to dużą wiedzę posiadasz. Bardzo dużą
Jedynka świetna, bez zastrzeżeń. Dwójka nieco blada, ale OK.
Ja się nie przyczepię do niczego
Pozdrawiam!
Kpisz sobie, czy poważnie piszesz? Gdybyś na tym poprzestał - kpina. No ale niżej mnie nie zjechałeś więc zbaraniałem
Jak tak się dłużej przyjrzałem to niestety napiszę coś czego myślałem nigdy nie napiszę - kompresja swoje zrobiła. Tam w gałęziach są ważne detale, a jednak zrobiła się małą kaszanka. Pocieszam się tym, że to oryginalny kadr, a nie żaden crop jak do tej pory i ewentualny wydruk w większym formacie powinien już być miodzio
No to jest nadzieja, że nie będę musiał szukać kupca na zestawChociaż z drugiej strony jest coś takiego jak szczęście początkującego
pozdrawiam
Jak dla mnie pełna profeska![]()
D7000, N 17-55, N 35, SB, MB-D11, EIZO, EPSON, VELBON, NNJ
???
Oczywiście, że poważnie.
Gdy ja zaczynałem to miałem problem ze zrozumieniem tych cyferek na wyświetlaczu, a Ty piszesz o kompozycji, ekspozycji, GO - to raczej nie są zagadnienia początkującego
Mam nadzieję, i szczerze życzę Ci aby to nie było to![]()
Pozdrawiam i trzymaj poziom!![]()
Ja jakoś sobie radzę - jak pisałem pierwsze 4 dni poświęciłem na studiowanie instrukcji ;-P
Zdjęcia zacząłem robić w 2005. Siłą rzeczy poznawałem znaczenie haseł, które wymieniłeś wyżej... jednak testowałem je na samych robalachOd soboty robię zdjęcia sprzętem całkowicie dla mnie nowym i w kategoriach dla mnie nowych. Operowanie światłem jest zupełnie inne niż w skali makro. Tam po prostu musiało być jasno. Odpalałem flesza i było dobrze (bez różnicy czy w samo południe, czy po zachodzie Słońca)
Ustawienie przysłony? A jakie to ma znaczenie przy matrycy wielkości małego paznokcia?
Teraz to coś innego. Korekcja ekspozycji? Nigdy tego nie robiłem i nawet nie wiem jak się za to zabrać. Podobno przy D80 trzeba bo przepala... może kiedyś do tego dojdę. Sposób pomiaru światła? Nawet nie wiem jaki jest ustawiony w tej chwili - mam nadzieję, że tego też się za jakiś czas nauczę. Dla mnie to naprawdę nowość
Dzięki - też mam nadzieję, ze uda mi się w zadowalającym stopniu opanować tę sztukę. Czy trzymam poziom? Można ocenić w dziale portret gdzie wrzuciłem zdjęcia testowe z dzisiaj
pozdrawiam
Zdjęcia mi też się podobają. Gratuluję wyczucia.
Skontaktuj się z nami