Close

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 21

Domyślnie Moje pierwsze ;-P

Witam!

Ja wiem, że takich rzeczy nie powinienem robić. Aparat mam od tygodnia - moja pierwsza lustrzanka, pierwszy obiektyw. Jeszcze nawet nie wiem jak to trzymać i ciągle zapominam patrzeć na parametry (a co dopiero świadomie je dobrać). Przez pierwsze dni czytałem instrukcję, dzisiaj wreszcie odważyłem się na pierwsze zdjęcia. To, które pokazuję jest moim 34 Ja wiem, że nie powinienem... ale kurcze chcę się z Wami podzielić moim szczęściem więc mam nadzieję, że przynajmniej w tej kategorii takie zdjęcie można zamieścić

OK, ulżyło mi. Mogę dalej uczyć się obsługi. Kolejna okazja do testów w poniedziałek

Domyślnie

Ładne. Mi się podoba - ciekawa kolorystyka, sympatyczny kadr. Można by wystemplować kijaka z prawej strony narożnika, bo trochę rzuca sięw oczy.
    Tutaj jest... podpis

Domyślnie

parametry i trzymanie aparatu są elementami drugo, a moze i trzeciorzędnymi. Jezeli nie bedziesz potrafił przełożyć tego co widzisz, na to co chciałbyś pokazać na fotografii, to nie pomoże ci najlepiej dobrana ekspozycja.

Ale chyba nie ma takiego niebezpieczeństwa
    Technicznie to moze i faktycznie nie jest extraklasa, ale samo ujęcie bardzo dobre. Swietne zestawienie soczyście czerwonego płaszczyka z monumentalnymi bezbarwnymi drzewami.

Mozesz spokojnie dawac fotke nr 35 i nastepne...
    I'm not always right, but I'm never wrong...

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez lechupe Zobacz posta
    Swietne zestawienie soczyście czerwonego płaszczyka z monumentalnymi bezbarwnymi drzewami.
    Jest! Gdy zobaczyłem tę ścieżkę pomyślałem... fajny kadr, ale brakuje mi człowieka. Jak zobaczyłem w wizjerze ten czerwony płaszczyk to pomyślałem, że lepiej być nie mogło Cieszę się, że nie tylko ja to zobaczyłem

Co do patyka to faktycznie. Kompletnie nie zwróciłem na to uwagi, ale to pewnie z emocji Jak na razie to nie mogę pozbyć się obawy, że coś schrzanię w obiektywie albo w body. Chodzi mi głównie o ryzyko ręcznego przekręcenia pierścienia ostrości gdy wszystko jest ustawione na AF :-/

Cytat Zamieszczone przez lechupe Zobacz posta
    Mozesz spokojnie dawac fotke nr 35 i nastepne...
    Jeśli dostanę zgodę na publikację to pojawi się w takim razie również tutaj, w tym wątku. Do portretu tego zdjęcia na pewno nie wrzucę ponieważ... jest ono 12 jakie zrobiłem ;-P Dla mnie to cały czas zdjęcia testowe ponieważ kompletnie się na lustrze nie znam.

Domyślnie

Fajne Podoba mi się
    D7000, N 17-55, N 35, SB, MB-D11, EIZO, EPSON, VELBON, NNJ

Domyślnie

Lechupe - OK, emocje nieco opadły. Możesz coś więcej o tych niedociągnięciach technicznych? Co zrobiłem źle? Na co powinienem zwracać większą uwagę następnym razem?

W tej chwili starałem się uzyskać małą GO i głównie fociłem na jak najmniejszej dostępnej przysłonie. Akurat to ujęcie jest na f3.5. Oczywiście na tym zdjęciu tego nie widać Próbowałem głównie ujęć portretowych, ale w domu okazało się, że często pudłowałem z ostrością. Nie wiem czy GO za mała była, za ciemno już i czasy za długie, czy wszystko po trochu. No ale to nie przy tym ujęciu. Na razie wisi to i chciałbym dowiedzieć się (jeśli jest taka możliwość) co schrzaniłem tutaj

Rozmowny Awatar ptero
    Miasto
    Korków (dawniej Kraków)

Domyślnie

mi tyż się podoba......to moja pierwsza lustrzanka
    Innych mrok pogardy okryje-Jak oni sami w haniebnym milczeniu-ołtarze pradawne ojców porzucili-siebie,dzieci swoje i rasę-na zatracenie skazując-prochy wasze to już wiatr i niepamięć!

Domyślnie

Jeśli to naprawdę twoje 34 zdjęcie w życiu, to ja z niecierpliwością czekam na następne. Masz oko.
    "The more gear you carry, the less likely you are to make a good photograph" - B. Jensen

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez hedgehog Zobacz posta
    Jeśli to naprawdę twoje 34 zdjęcie w życiu, to ja z niecierpliwością czekam na następne. Masz oko.
    Dzięki, ale uściślę - nie jest to moje 34 ujęcie w życiu Moja przygoda z fotografią zaczęła się w wakacje 2005 kiedy to stałem się posiadaczem Canona A95. Ograniczałem się niemal wyłączenie do makrofotografii (+ kilka wycieczek i zdjęć u cioci na imieninach). Kompletnie nie wiedziałem jak zabrać się za fotografowanie w większej skali. Byłem raz w tym rezerwacie przyrody, ale wszystkie ujęcia poszły do kosza. Miałem nadzieję, że po zakupie lustrzanki będę potrafił zrobić jakieś ciekawsze ujęcie czegoś więcej niż biedronki. Daliście mi nadzieję, że mam faktycznie na to szanse Chociaż nadal jestem nieco przerażony obsługą tego sprzętu. Na chwilę obecną na pewno mnie to przerasta. Ale będę próbować

OK, uzyskałem zgodę na zamieszczenie kolejnego ujęcia. Tym razem próba portretowa

Oczywiście to również zdjęcie testowe (te było 12 zdjęciem) To co widzę ja - przydałaby się jakaś blenda aby rozświetlić nieco cień koło oka no i drażniący mnie element w prawym dolnym (gdyby był tylko czerwony kołnierz byłoby lepiej). A czego nie dostrzegam a powinienem poprawić? Z góry dzięki za rady.

Domyślnie

fajny las na 1ce...
    DwaCzarneEosy|SzkiełkoOkoSwiecidełko

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów