Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 15

Wątek: Pliki Nef

Domyślnie Pliki Nef

Witam Forumowiczów.
    Wczoraj robiłem zdjecia w rawach(nefach)
    W jakiej przegladarce moge te zdjecia obejrzec?

Gaduła Awatar cypherdid
    Miasto
    bydgoszcz/gdańsk/warszawa

Domyślnie

fast stone, irfan view itp...jest też plug in do windowsa co pozwala przeglądać w przeglądarce windowsowej
    instagram.com/darkroomnightlife

Domyślnie

w infran viev nie czyta nie wiem dlaczego...
    jak wejde w własciwosci zdjątka to mi ywskakuje "Typ Pliku NEF File" czy to normalne?

Domyślnie

a teraz kolejne pytanie jak mozna z rawów wyciagnąc jpg?

Domyślnie

wystarczy uzyc opcji "szukaj"

jesli chcesz wyciagnac tylko miniaturki na szybko to poszukaj w necie Preview Extractor (chyba tak sie to zwie)
    a jesli cchesz wyciagnac z NEFow to co z nich mozna wyciagnac to musisz zaopatrzyc sie w program
    taki jak np. Capture One czy Nikon Capture, ale te sa platne. Jest tez opcja zakupu karty SD SanDisk'a
    z ktora (nie wiem czy to mozna jeszcze dostac ani gdzie) byl dolaczony klucz do Capture One LE.
    Sa tez jakies darmowe "wolacze" NEFow - poszukaj na googlu.

pozdrawiam

Pawel
    I'm a photographer, I make people immortal. What's Your superpower?

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kuchar504 Zobacz posta
    w infran viev nie czyta nie wiem dlaczego...
    W irfanview musisz mieć zainstalowaną wtyczkę (formats.dll) żeby wyswietlał RAWy - poszukaj na stronie IrfanView - jest tam cała paczka wtyczek do ściagniecia - wystarczy tylko zainstalować
    ...a jesli potem chcesz z NEFa zrobić JPG bez jakiejkolwiek obróbki to tez możesz to zrobić normalnie jak przy zapisywaniu jakiegokolwiek pliku używając opcji "Save As.."

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez sote Zobacz posta
    wystarczy uzyc opcji "szukaj"

Jest tez opcja zakupu karty SD SanDisk'a
    z ktora (nie wiem czy to mozna jeszcze dostac ani gdzie) byl dolaczony klucz do Capture One LE.

Pawel

Ja parę dni temu kupiłem na allegro kartę właściwie dla programu Capture One (to już mój drugi klucz). Działa, daje się rejestrować więc chyba wszystko jest OK.
    Pozdrowienia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kuchar504 Zobacz posta
    a teraz kolejne pytanie jak mozna z rawów wyciagnąc jpg?
    Ze tak zapytam z ciekawosci... Po co robiles zdjecia w NEFie, skoro teraz chcesz wyciagac JPGi z tychze NEFow?
    Ostatnio edytowane przez stig ; 21-03-2008 o 12:06
    D3s, D3, D800 | 14-24, 24-70, 70-200 VR2, S 35/1.4, N 50/1.4D, S 85/1.4, T 90Di, PC28 | SB910, SU800, PIXEL KING | Man 055 ProB + 410 | LowePro 650, Tamrac exp 8x
    www.SALDAT.pl

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez stig Zobacz posta
    Ze tak zapytam z ciekawosci... Po co robiles zdjecia w NEFie, skoro teraz chcesz wyciagac JPGi z teych NEFow?
    Obawiam się, ale to bardzo poważnie się obawiam, że kolega źle sformułował pytanie i nie chodziło mu o wyciągnięcie jpg z rawa w normalnym znaczeniu (tego zaszytego) ale po prostu wywołanie rawa do jpga...
    Co nie najlepiej świadczy o świadomości użytkowania sprzętu niestety...

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów