Witam Forumowiczów.
Wczoraj robiłem zdjecia w rawach(nefach)
W jakiej przegladarce moge te zdjecia obejrzec?
Szukaj
Witam Forumowiczów.
Wczoraj robiłem zdjecia w rawach(nefach)
W jakiej przegladarce moge te zdjecia obejrzec?
fast stone, irfan view itp...jest też plug in do windowsa co pozwala przeglądać w przeglądarce windowsowej
instagram.com/darkroomnightlife
w infran viev nie czyta nie wiem dlaczego...
jak wejde w własciwosci zdjątka to mi ywskakuje "Typ Pliku NEF File" czy to normalne?
a teraz kolejne pytanie jak mozna z rawów wyciagnąc jpg?
wystarczy uzyc opcji "szukaj"
jesli chcesz wyciagnac tylko miniaturki na szybko to poszukaj w necie Preview Extractor (chyba tak sie to zwie)
a jesli cchesz wyciagnac z NEFow to co z nich mozna wyciagnac to musisz zaopatrzyc sie w program
taki jak np. Capture One czy Nikon Capture, ale te sa platne. Jest tez opcja zakupu karty SD SanDisk'a
z ktora (nie wiem czy to mozna jeszcze dostac ani gdzie) byl dolaczony klucz do Capture One LE.
Sa tez jakies darmowe "wolacze" NEFow - poszukaj na googlu.
pozdrawiam
Pawel
I'm a photographer, I make people immortal. What's Your superpower?
W irfanview musisz mieć zainstalowaną wtyczkę (formats.dll) żeby wyswietlał RAWy - poszukaj na stronie IrfanView - jest tam cała paczka wtyczek do ściagniecia - wystarczy tylko zainstalować
...a jesli potem chcesz z NEFa zrobić JPG bez jakiejkolwiek obróbki to tez możesz to zrobić normalnie jak przy zapisywaniu jakiegokolwiek pliku używając opcji "Save As.."
Ostatnio edytowane przez stig ; 21-03-2008 o 12:06
D3s, D3, D800 | 14-24, 24-70, 70-200 VR2, S 35/1.4, N 50/1.4D, S 85/1.4, T 90Di, PC28 | SB910, SU800, PIXEL KING | Man 055 ProB + 410 | LowePro 650, Tamrac exp 8x
www.SALDAT.pl
Obawiam się, ale to bardzo poważnie się obawiam, że kolega źle sformułował pytanie i nie chodziło mu o wyciągnięcie jpg z rawa w normalnym znaczeniu (tego zaszytego) ale po prostu wywołanie rawa do jpga...
Co nie najlepiej świadczy o świadomości użytkowania sprzętu niestety...
Skontaktuj się z nami